Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Kuva: katupesua

Katujen kevätpesu alkaa – siirräthän autosi pois tieltä

Katupölypitoisuudet kohoavat korkeiksi keväisin. Pölyn torjumiseksi kaupunki kerää talven aikana katualueille kertyneen lian, pölyn ja liukkauden torjuntaan käytetyn hiekoitussepelin. Puhdistettavaa on koko kaupungissa noin 2000 kilometriä, ja urakka kestää noin puolitoista kuukautta.

Kaupungin tekemän katujen kevätpesun alkamisajankohta riippuu säästä. Vaikka karkea sepelin puhdistus esimerkiksi pyöräteiltä voidaan aloittaa melko aikaisin, katujen tehokas puhdistus onnistuu vasta, kun yöpakkasia ei enää esiinny.

Katujen kevätpesun aloittamisessa tasapainoillaankin yöpakkasten aiheuttaman liukkauden ja katupölyn torjunnan välillä.

Katso puhdistusaikataulut ja siirrä autosi pois tieltä

Kun kaupungin ei tarvitse siirtää pysäköityjä autoja pois katusiivouksen alta, työ nopeutuu merkittävästi. Katujen puhdistusaikatauluista saa tietoa kaduilla olevien kylttien lisäksi netistä ja tekstiviesteillä. Tavoitteena on, että palvelun avulla autonomistajat tietävät milloin on tarpeen siirtää oma ajoneuvo pois puhdistuksen tieltä.

Tekstiviestien ja verkkosivujen lisäksi puhdistuksesta kertovat ensisijaisesti kaduilla olevat siirtokehotuskyltit. Jos auto on pysäköity siirtokehotuskyltin pystyttämisen jälkeen, siirtokustannukset peritään auton omistajalta.

Katujen puhdistussuunnitelmat -palvelu

Kantakaupungin jalkakäytävät kiinteistöjen vastuulla

Jalkakäytävien puhdistaminen on keskustassa kiinteistöjen vastuulla, muualla kaupunki huolehtii niistäkin. Pölyn torjunta vaatii kadun pesemistä, joka kuuluu kantakaupungissa kiinteistöille. Pesu on syytä tehdä päivittäin erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla niin kauan kuin kadut pölyävät. Pesu ei kuitenkaan saa aiheuttaa liukkautta.

Kiinteistöt voivat lakaista hiekoitussepelin jalkakäytävältä ajoradan reunaan – mutta ei raitiovaunukiskoille –, josta kaupunki siivoaa sen pois ajoradan puhdistuksen yhteydessä. Siivotulle ajoradalle ei hiekkaa pidä enää lakaista.

Lisätietoa kiinteistönhoitajalle

Katupölypitoisuuksia seurataan ja pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin

Katupöly sisältää tyypillisesti nastarenkaiden irrottamaa päällystemateriaalia, hiekoitussepeliä ja tiesuolaa, ajoneuvojen tuottamia metalli- ja kumihiukkasia, hienoksi jauhautuneita kasvienosia sekä siitepölyä. Isoimmat katupölyhiukkaset saattavat sisältää myös bakteeriperäisiä yhdisteitä ja nokihiukkasia.

Helsingin kaupunki pyrkii aktiivisesti vähentämään katupölyhaittoja. Hiekoitukseen käytetään pestyä ja seulottua sepeliä, joka pölyää vähemmän kuin pesemätön sepeli. Katujen päällysteissä käytetään aiempaa lujempia materiaaleja, jotta nastojen irrottaman aineksen määrä vähenee. Pölyä myös sidotaan laimealla suolaliuoksella.

Katupölyn määrää seurataan kolmella HSY:n mittausasemalla ja tarvittaessa katupölyä sidotaan kalsiumkloridiliuoksella.

Lisätiedot:

Lehtipuhaltimia ei saa käyttää hiekanpoistoon

rakennusvirasto, ylläpitoinsinööri Tuomas Lautaniemi, puh 09 310 39463

JAA