Suoraan sisältöön
Etusivu
               SVENSKA | Muut kielet ▼
A A A
Kuvaaja: Arno de la Chapelle

Remontteihin riittää usein taloyhtiön lupa – Z-lausunnon ohje päivitetty

Keittiön, kodinhoitohuoneen ja WC-tilan rakentamiselle, siirtämiselle, laajentamiselle ja korjaamiselle tarvitaan useimmiten vain taloyhtiön lupa, jos hanke toteutetaan asuinhuoneiston sisällä. Tästä kerrotaan tarkemmin uudistetussa ohjeessa Z-lausunto vähäisille rakennus- ja taloteknisille toimenpiteille. Marraskuun alusta alkaen myös märkätilat on voinut vastaavasti useimmiten remontoida taloyhtiön luvalla. 

Rakennusvalvonnan lupa tai lausunto voi olla tarpeen joissain tapauksissa. Jos edellä mainittu muutoshanke vaikuttaa rakennuksen suojeltuun sisätilaan tai julkisivuun tai jos muutosalueella olevat rakenteet ovat kosteusvaurioituneet, tulee rakennuslupa yleensä hakea. Jos lattian tai seinien kantaviin rakenteisiin tehdään muutoksia tai rakenteiden kuormitus lisääntyy oleellisesti, pitää rakennusvalvonnasta hakea Z-lausuntoa.

Muutos koskee vain huoneiston sisällä toteutettavia hankkeita Helsingissä. Esimerkiksi taloyhtiön linjasaneeraushankkeelle tarvitaan rakennuslupa.

Taloyhtiön lupa ja pätevät ammattilaiset tarvitaan

Vaikka asuinhuoneiston remontin voisi tehdä ilman rakennusvalvonnan lupaa, pitää aina selvittää, mitä vaatimuksia taloyhtiö tai kiinteistön omistaja hankkeelle asettaa.

Hankkeissa on tärkeää käyttää päteviä suunnittelijoita, urakoitsijoita ja valvojia, jotka varmistavat suoritettavien töiden laadun ja dokumentoivat tarkastukset.

Mikä on Z-lausunto?

Z-lausunto on rakennusvalvonnan arvio siitä, että suunnitelmissa esitetyllä toimenpiteellä ei ole vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin. Jos kohde toteutetaan lausuntoa varten esitettyjen suunnitelmien mukaisesti, erillistä rakennuslupaa ei tarvitse hakea.

Z-lausunnon saaneissa hankkeissa ei tarvita viranomaiskatselmuksia. Z-lausunto on myös edullisempi kuin rakennuslupa. Lausunnon hakija kuitenkin toimittaa rakennusvalvonnalle muun muassa tarpeelliset erityissuunnitelmat ja tiedon työn suunnittelijoista, valvojista ja siitä, kuinka työtä eri vaiheissa valvotaan.

Toimenpiteitä, joille riittää Z-lausunto, luetellaan uudistetussa ohjeessa.  

JAA