Suoraan sisältöön
Etusivu
               SVENSKA | Muut kielet ▼
A A A
OP Vallilan toimitilahankkeesta palkitut / kuvaaja Leena Jaskanen

Rakentamisen Ruusut OP Ryhmän toimitilahankkeelle ja Meripaviljongille

Ruusut ojennettiin OP Ryhmän Vallilan toimitilahankkeelle ja Meripaviljongille

OP Ryhmän uusi toimitilarakennus on paluuta 1900-luvun alkuvuosikymmenten korkeatasoiseen pankki- ja liiketila-arkkitehtuuriin. JKMM Arkkitehdit Oy voitti OP-Pohjolan järjestämän arkkitehtuurikilpailun Vallilan korttelin Teollisuuskadun puoleisen julkisivun uudistamisesta ja yhden korttelin rakennuksen korvaavasta uudisrakennuksesta. Kilpailuvoitto laajeni kattamaan lähes koko korttelin. Pääosa korttelista on valmistunut. 

Rakennus on yhdistetty taitavasti lähiympäristön vanhempaan rakennuskantaan, eikä se suuresta mittakaavastaan huolimatta riko kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Puu-Vallilan luonnetta. Rakennuksen sisätilat muodostavat kokonaisuuden, jossa korostuvat kotimaisuus, suomalainen luonto ja moderni perinne. Monitilatoimiston sisältävä rakennus on nykyaikaisuudessaan maailman huippua.

Ruusun ja arkkitehti Kari Kuosman laatiman piirroksen saivat:

 • tilaaja,OP Ryhmä, kiinteistöjohtaja Auni Palo
 • pääsuunnittelija, arkkitehti Asmo Jaaksi, JKMM Arkkitehdit Oy
 • rakennesuunnittelija, Sweco Rakennetekniikka Oy, projektipäällikkö Anssi Kolehmainen
 • akustiikkasuunnittelija, DI Oskar Lindfors, Akukon Oy
 • palokonsultti, paloturvallisuussuunnittelija Sami J. Hämäläinen, Paloässät Oy.

Eläintarhanlahdella kelluva ravintolarakennus Meripaviljonki toteuttaa ansiokkaasti Helsingin merellisyyden politiikkaa rikastaen Siltasaaren historiallisesti arvokasta kaupunkikuvaa ja säestäen Ympyrätalon pyöreää muotoa. Rakennus vastaa Helsingin kaupungin ranta-alueiden aktivoimisen tavoitteeseen. 

Julkisivujen haasteellinen muotokieli on tuottanut lukuisan määrän detaljeja, joihin suunnittelija ja rakentajat ovat paneutuneet tuloksellisesti. Sisätila on suunniteltu maiseman ehdoilla. Rakennusteknisesti ainutlaatuisen kohteen suunnittelu ja toteutus ovat edellyttäneet eri osapuolilta uskallusta ja luovuutta. Kaikki hankkeen osapuolet ovat ymmärtäneet olevansa mukana tekemässä jotain ainutlaatuista.

Ruusun ja Kari Kuosman piirroksen saivat:

 • tilaaja, Helsingin Työväenyhdistys ry, toimitusjohtaja Jorma Bergholm
 • pääsuunnittelija, arkkitehti Simo Freese, Arkkitehtitoimisto Freese Oy
 • vastaava rakennesuunnittelija, DI Juha Elomaa, A-Insinöörit Oy.

OP Vallila ja Meripaviljonki edustavat ajankohtaista täydennysrakentamista. Helsingin uudisrakentaminen on valtaosin olemassa olevaa kaupunkirakennetta täydentävää ja uudistavaa.  

Kunniamaininnat 

Kunniamainintoja päätettiin antaa kolmelle erityyppiselle hankkeelle.

Kunniamaininnan sai Brunakärr koloniträdgårdsförening r.f., byggkommittén (Ruskeasuon siirtolapuutarha ry:n rakennustoimikunta). Yhdistys on ponnistellut alueen arvojen säilyttämiseksi laatimalla historiaselvityksen ja sen pohjalta mökkien sijoitusta ohjaavan kartan, rakentamisohjeet ja majan tyyppipiirustukset. Selvityksessä on myös inventoitu alueella käytetyt puutarhakasvit puista kesäkukkiin. Suunnitelmassa esitetyt lukuisat variaatiot tyyppimajoista tähtäävät vanhojen majojen laajentamiseen, mikä antaa hyvän pohjan alueen rakennusten mittakaavan, materiaalien ja yksityiskohtien säilymiselle. Historiaselvitys on myös vankka pohja alueen asemakaavoitukselle.

Kunniamaininnan ja Kari Kuosman piirroksen saivat:

 • inredningsarkitekt Marianne Andersson
 • arkitekt Ebba Michelsson
 • landskapsarkitekt Camilla Rosengren.

Kunniamaininnan sai myös uudisrakennus Heka Viikinmäki Harjannetie 13. Kokonaisuus sijoittuu vaikeaan maastoon. Pihaa reunustava neliosainen sivukäytävällinen kerrostalo on ansiokkaasti sovitettu haasteelliseen ympäristöön. Pihantasoiset parveketerassit edustavat uutta tilallista oivallusta. Huolellisella suunnittelulla, yhteistyöllä ja työmaan tahdolla on pihalla kasvavat vanhat puut saatu säilymään. Kohteessa panostettiin työmaan aikaiseen kosteudenhallintaan. Avoluhtikäytäviä käytettiin kuivina varastotiloina, jolloin asunnot olivat vapaana varastoinnista ja sisävalmistustyöt nopeutuivat.

Kunniamaininnan ja Kari Kuosman piirroksen saivat:

 • pääsuunnittelija, arkkitehti, TkL Ulpu Tiuri, Arkkitehtitoimisto Tiuri & Lommi Oy
 • maisema-arkkitehti Petri Eurasto, Geotek Oy
 • maanrakennustöistä vastaava työnjohtaja, RI Jussi Linjamäki (postuumisti), NHP-Yhtymä Oy.

Kunniamaininnan sai IPI Kulmakuppila (Porthaninkatu 13). Kulmakuppila on erinomainen esimerkki 1960-luvun kerrostalon liiketilan arkkitehtuurin elvyttämisestä ja palauttamisesta alkuperäiseen keveyteensä ja avoimuuteensa. Avarien näyteikkunoiden läpi näkyvä kahvilatoiminta kutsuu sisään, ei tarvita päällekäyvää mainontaa tai teippauksia ikkunoissa. Helsingissä on paljon vastaavia tiloja, kahvilatila on hyvä esimerkki niille. Kahvilatilassa on pienin keinoin toteutettu aikakauden henkeä, se on kaunis, rauhallinen, tasapainoinen ja hillitty. Lupaprosessin kannalta kahvilan toteutus oli hyvin hoidettu.

Kunniamaininnan ja Kari Kuosman piirroksen saivat:

 • pääsuunnittelija, arkkitehti Jaakob Solla, Arkkitehtitoimisto Konkret Oy.
 • sisustussuunnittelija, sisustusarkkitehti Petra Majantie, Suunnittelutoimisto Petra Majantie Oy

Kaikki kiinnostuneet ovat kevään ajan tervetulleita Rakentamisen Ruusun näyttelyyn palvelupiste Tellinkiin arkisin kello 9–14. Se on osoitteessa Siltasaarenkatu 13, 6. kerros.

Kuvat:

Kohteiden ja tilaisuuden valokuvia sekä palkintojen perustelut saa Helsingin aineistopankista.

Lisää OP / Vallilan valokuvia voi tiedustella JKMM Arkkitehtien viestintäpäällikkö Anni Ruotsalaiselta, p. 050 307 78 78, anni.ruotsalainen@jkmm.fi.

Lisätietoja:

Virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen
p. 050 562 3609, etunimi.sukunimi @ hel.fi
Helsingin rakennusvalvonta

Arkkitehti Sari Viertiö
p. 040 752 4744, etunimi.sukunimi @ hel.fi
Helsingin rakennusvalvonta

JAA