Kuvituskuva yleisestä vaaramerkistä

Väestöhälyttimiä testataan Helsingissä maanantaina 7.3.

Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Vuosikymmeniä vanhan käytännön mukaisesti väestöhälytysjärjestelmän toimivuutta testataan jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 12.00 soittamalla kokeilumerkki, eli yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää 7 sekuntia. Kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä.

Maanantaina 7.3. klo 12.00 kuultava kokeilumerkki poikkeaa vaaratilanteesta varoittavasta yleisestä vaaramerkistä, joka on yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (7 sekuntia) tai kuuluttamalla annettava varoitus. Yleiseen vaaramerkkiin liittyy myös aina vaaratiedote, joka luetaan kaikilla radiokanavilla ja tarvittaessa näytetään YLE:n, MTV3:n ja Nelosen televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä sekä teksti-TV:n sivulla 112.

Tietoa väestönsuojelusta

Helsingin pelastuslaitos on saanut viime päivinä paljon kyselyjä väestönsuojelusta ja on siksi koonnut nettisivuilleen vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin: https://www.hel.fi/pela/fi/vaestonsuojelu/ Pelastuslaitos myös vastaa kaupunkilaisten kysymyksiin päivystävän palotarkastajan neuvontanumerosta puh. 09-310 31203 arkisin kello 9-11 ja 12-14 sekä sähköpostitse kello 9-15 osoitteessa palotarkastaja@hel.fi.

Lisätietoja: https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/hatatilanne/vaaramerkki

Uutinen on julkaistu 4.3. ja sitä on päivitetty 7.3.