Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Vesivahinko autohallissa. Kuva: Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Turvallisuusriskit kasvavat pakkasella: Hälytystehtäviä normaalia enemmän

Helsingissä 4.1.2016 alkaneen pakkasjakson aikana pelastustoiminnan hälytystehtävien määrä on kolminkertaistunut. Hälytyksiä on ollut neljän päivän aikana yhteensä 233.  Merkittävin riski kohdistuu tällä hetkellä kiinteistöjen vuotovahinkoihin vesiputkien jäätyessä. Niitä voidaan ehkäistä valvomalla putkistojen, viemäreiden ja vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien lämpötilaa, toimivuutta, lisäämällä lämmitystä ja eritystä sekä valvottua veden juoksutusta.

Mikäli jäähtymistä tai toimintahäiriöitä todetaan, tulee putkistojen lämmittämiset ja sulattamiset toteuttaa ammattilaisten toimesta, sillä niihin liittyy merkittävä vuotovahingon ja tulipalon vaara. Ennustettu sään lauhtuminen lisää vuotovahinkojen todennäköisyyttä, joten suosittelemme niiden valvonnan ja ennaltaehkäisyn tehostamista sekä varautumista vuotovahinkoihin kiinteistöissä.

Kylmä ilma on ollut osatekijänä myös vakavissa liikenneonnettomuuksissa sekä vesipelastustehtävissä. Lisäksi kylmä ilma vaikeuttaa myös pelastus- ja ensihoitotehtävien hoitamista.

Määrällisesti suurin tehtävämäärän kasvu on aiheutunut automaattisten paloilmoittimien ja palovaroittimien hälytyksistä, joissa on pääsääntöisesti ollut kyseessä tekninen vikaantuminen. Näiden tehtävien osalta pelastuslaitos toivoo, että asukkaat ja kiinteistöt kiinnittävät erityistä huomiota virhehälytysten ja vikaantumisten estämiseen. Palovaroittimien osalta on tärkeää huolehtia pariston vaihtamisesta ja puhtaanapidosta. Paloilmoittimien osalta tulee huolehtia kylmän ilman ja kosteuden ehkäisystä ilmaisimiin.

JAA