Välineet loukkaantuneen hevosen pelastamiseen

Pelastuslaitokselta uudet ohjeet eläinpelastustilanteisiin

Apua tarvitseva eläin herättää ihmisissä auttamisen halun. Mutta missä tilanteissa eläin tarvitsee oikeasti apua? Keneen pitää ottaa yhteyttä? Pelastuslaitos on uudistanut eläinpelastustilanteisiin liittyvät ohjeet, jotka auttavat avun etsimisessä.

– Kaupunkilaisilla on ollut jonkin verran epäselvyyttä siitä, mihin numeroon eläinpelastustehtävistä soitetaan. Olemme pyrkineet selkeyttämään tilannetta näillä uusilla ohjeilla, pelastuslaitoksen eläinpelastusvastaava Marko Lassila selvittää.

Joissakin eläimiin liittyvissä tilanteissa pitää ottaa heti yhteyttä viranomaiseen.

– Jos yleinen turvallisuus on vaarassa, niin silloin pitää soittaa heti hätänumeroon 112. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun vilkkaasti liikennöidyllä tiellä kulkee hirvi, sisätiloihin on tullut iso määrä mehiläisiä, jotka ovat vaaraksi ihmisille, tai hevonen on kaatunut ojaan, Lassila opastaa.

– Myös silloin, kun näet hirviä, kauriita tai suurpetoja Helsingissä kantakaupungin alueella tai vilkkaasti liikennöidyllä tiellä, soita hätänumeroon 112.

Pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikköön, numeroon (09) 310 30151, tulee ottaa yhteyttä, jos eläin on jäänyt auton alle tai se on muulla tavoin selvästi loukkaantunut. Yhteyttä voi ottaa myös silloin, kun eläin on kiinni verkossa tai pudonnut kuiluun, etkä pysty sitä itse auttamaan. 

Eläimen tilan selvittäminen ei ole aina helppoa. Lassila neuvoo kokeilemaan eläimen hätistystä. Jos eläin ei reagoi tähän, niin siitä voi päätellä, että eläin ei ole hyvässä kunnossa ja tarvitsee ihmisen apua.

Kaikki eläimet eivät tarvitse apua

Kaikki hädänlaisilta näyttävät eläimet eivät tarvitse ihmisen apua. Näitä tapauksia ovat esimerkiksi lokin- ja rusakonpoikaset, jotka näyttävät hylätyille, mutta ovat selkeästi hyväkuntoisia. Poikasten emot pitävät niistä huolta, mutta eivät vietä jatkuvasti aikaansa poikasten lähellä.

Sisätiloihin eksyneet linnut ja oravat saa yleensä hätistettyä ulos tiloista omin neuvoin.

– Laita huoneessa verhot kiinni ja pidä ikkunaa tai ovea auki. Eläin poistuu tilasta kohti valoa, Lassila neuvoo.

Villieläinten liikkuminen kaupunkien lähiöissä on Lassilan mukaan normaalia, joten pelkän eläimen näkemisestä ei tarvitse hätääntyä. Eri asia on, jos eläin alkaa käyttäytyä uhkaavasti.

Lisätietoja:

Eläinpelastusohjeet suomeksi

Eläinpelastusohjeet ruotsiksi

Eläinpelastusohjeet englanniksi


JAA