Paloauto liikennekaupunkiin opettamaan liikenneturvallisuutta

Lasten liikennekaupunki on antanut liikennekasvatusta lapsille ja nuorille jo vuodesta 1958. Heidän antamassaan opetuksessa puhutaan paljon turvallisuudesta, yhtenä asiana hälytysajoneuvon kohtaamisesta liikenteessä. Asiaa voi harjoitella nyt myös käytännössä, sillä puistoon saapuu hälytysvaloilla ja sireenillä varustettu paloauto-polkuauto. Polkuauto on saanut pelastuslaitoksen korjaamolla uuden ilmeen ja oman yksikkötunnuksen HE 112. Paloauto luovutetaan liikennekaupunkiin tiistaina 18.6 kello 13.00.

Polkuauto-projekti on osa pelastuslaitoksen ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan yhteistyötä. Liikennekaupunki toteuttaa ansiokkaasti lasten liikennekasvatusta ja pelastuslaitos haluaa olla osaltaan tukemassa tätä työtä. Kyse ei ole pelkästä polkuautosta, vaan yhteistyötä on tarkoitus tehdä enemmänkin. Pelastuslaitos haluaa muutenkin kehittää turvallisuusviestintäänsä ja –koulutustaan yhä enemmän turvallisuusyhteistyön ja –vuorovaikutuksen suuntaan.

Kesä on riskiaikaa liikenteessä

Näin kesäaikaan lapsia on liikenteessä paljon niin kävellen, polkupyörällä kuin monilla muillakin kulkupeleillä. Reitit suuntaavat tuttujen päiväkoti- tai kouluteiden ulkopuolelle. Normaalista poikkeavassa liikenneympäristössä lapsen on haastavaa havainnoida kaikkea turvallisuuden kannalta oleellista. Eniten liikenneonnettomuuksia sattuukin lapsille kesäkuukausina.*

Vastuu turvallisuudesta liikenteessä on aina aikuisilla. Lapsia on hyvä muistuttaa säännöllisesti tärkeimmistä liikenneturvallisuusasioista, kuten:

  • Ole aina varovainen, kun ylität tien. 
  • Käytä pyöräillessä ja potkulautaillessa aina kypärää.
  • Käytä auton kyydissä aina turvavyötä.
  • Katu ei ole leikkipaikka – keskity liikenteessä vain liikenteeseen.

Aikuisten esimerkillä ja asenteilla on merkittävä vaikutus lasten liikennekäyttäytymiseen. Hyvän esimerkin antaminen liikennesääntöjen noudattamisessa tai vaikkapa puhelimen käytön ja somettamisen välttämisenä liikenteessä on ensiarvoisen tärkeää. Pelastuslaitos toivoo, että liikennekaupungin paloauto muistuttaa osaltaan liikenneturvallisuudesta ja vahvistaa entisestään liikenneonnettomuuksien sekä tapaturmien ehkäisyä osana kävijöiden kokemusta ja oppimista.

Liikennekaupungin kesäaukioloajat: http://liikennekaupunki.munstadi.fi/2019/05/13/liikennekaupungin-kesa-3-6-4-8-2019/

* Lähde: Liikenneturva https://www.liikenneturva.fi/fi/eri-ikaisena/lapset-0-14-liikenteessa