Ilotulitteiden käyttö Uudellamaalla 31.12.2022 - 1.1.2023

Näillä näkymin uudenvuoden aattoillaksi ja yöksi on luvassa sateita ja paikoin kovaa tuulta. Tuulen nopeus puuskissa voi ylittää 15 metriä sekunnissa keskiviikon 28.12. ennusteen mukaan. Uudenmaan pelastuslaitokset kehottavat ilotulitteiden käyttäjiä kiinnittämään erityistä huomiota paikallisiin sääoloihin ja turvalliseen ilotulittamiseen. Ajantasaiset varoitukset kannattaa tarkistaa https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Ilotulitteiden käyttäminen on sallittu 31.12.22 kello 18–1.1.23 kello 02.00. Ilotulitteiden ampumispaikka tulee valita huolellisesti. Voimakas tuuli tulee huomioida pidentämällä turvaetäisyyksiä ihmisiin, rakennuksiin ja ajoneuvoihin.

Ilotulitusraketit tulee ampua tukevasta alustasta niin, ettei tuuli pääse kaatamaan niitä tai muuttamaan rakettien lähtösuuntaa. Tuuliolosuhteet tulee huomioida myös rakettien suuntaamisessa. Ilotulitepadat kannattaa myös tukea hyvin esimerkiksi kivillä kaatumisen ehkäisemiseksi.

Tuotathan ilotulitteilla iloa turvallisesti!

Muistilista ilotulitteiden käyttäjille:

 • Ilotulitteita saa pitää hallussa ja käyttää vain 18 vuotta täyttäneet.
 • Tutustu ilotulitteen käyttöohjeisiin etukäteen huolellisesti ja noudata niitä. Käytä vain hyväksyttyjä ilotulitteita, joissa on CE-merkintä.
 • Säästä juhlajuomien nauttiminen vasta ilotulitteiden käyttämisen jälkeiseen aikaan, eli ammu raketteja selvin päin.
 • Ilotulitteita saa käyttää uudenvuoden yönä kello 18-02 välisenä aikana.
 • Hätäraketteja ei saa käyttää ilotulitteina, sillä ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä.
 • Käytä tukevaa telinettä rakettien ampumisessa ja tue padat riittävästi lumella tai kivillä.
 • Ilotulitteiden käyttäjä on velvollinen siistimään syntyneet jätteet sekä korvaamaan mahdollisesti aiheutuneet vahingot.
 • Älä yritä sytyttää ilotulitetta uudestaan, jos ei toimi. Odota käyttöohjeessa mainitun varoetäisyyden päässä vähintään 10 minuuttia ennen kuin lähestyt ilotulitetta.
 • Huomioi lemmikit ja kotieläimet: ilotulitteista aiheutuva kova ääni voi aiheuttaa eläimille pelkoa.
 • Muista käyttää suojalaseja, ja suosittelemme suojalaseja myös katsojille! Huomioi ilotulitteiden tuotetiedot ja erityisesti turvaetäisyydet.
 • Jos menet katsomaan ilotulitusnäytöstä, varaa riittävästi aikaa matkan tekoon ja varaudu ruuhkaan. Suosi julkisia kulkuneuvoja.

Ilotulitteiden käytön kielto Helsingin kaupungin alueella uutena vuotena 31.12.2022 - 1.1.2023

Kieltoalueisiin on tullut vuodesta 2020 lähtien kaksi uutta aluetta: Kansalaistori ja Makasiinipuisto. Pelastusviranomainen on arvioinut tilannetta vallitsevat olosuhteet huomioiden ja nämä uudet alueet ovat sellaisia, joissa on tarpeen tänä vuonna kieltää ilotulitteiden käyttö.

Päätös koskee seuraavia alueita:

1. Ydinkeskustan alue, joka sisältää seuraavat katualueet; Yliopistonkatu – Mikonkatu – Rautatientori – Asema-aukio – Elielinaukio – Töölönlahdenkatu –Makasiinipuisto – Kansalaistori – Mannerheiminaukio – Paasikivenaukio – Salomonkatu – Narinkkatori – Simonkatu – Mannerheimintie – Erottaja – Eteläesplanadi – Kauppatori – Mariankatu – Aleksanterinkatu – Senaatintori
2. Oulunkylän ostoskeskus
3. Ylä-Malmin tori
4. Pihlajamäen ostoskeskus
5. Ala-Malmin tori
6. Töölöntori
7. Vanha kirkkopuisto (nk. ruttopuisto)
8. Maatullinaukio
9. Kontulan ostoskeskus
10. Itäkeskuksen kauppakeskus ja Tallinnan aukio
11. Helsingin Kauppahallin tausta-alue pysäköintialueineen
12. Sinebrychoffin puistoalue
13. Kaisaniemen ja Kaivopuiston puistoalueet
14. Kannelmäen Sitratorin, Nuorisotalon ja Kannelmäen asema-alueet
15. Malminkartanon aukio ja Malminkartanon asema-alueet
16. Vaasan aukion alue
17. Hakaniemen tori ja Ympyrätalon alue

Kieltoalueet ovat voimassa toistaiseksi. Kieltoalueet kartalla .PDF

Ilotulitteiden käyttöä koskevat kieltoalueet eivät koske ilotulitusnäytöksiä. Ilotulitusnäytöksistä on tehtävä lain 390/2005 97 §:n mukainen ilmoitus poliisille.