Helsingissä metsäpalovaroitus - avotulen teko kielletty

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut lämmin ja sateeton sääjakso on aiheuttanut vakavan metsäpalon vaaran niin Helsingissä kuin lähes koko maassa. Maaperä ja kasvusto ovat nyt niin kuivia, että tulipalo voi syttyä pienimmästäkin lämmönlähteestä ja aiheuttaa suurta vaaraa niin ihmisille, ympäristölle kuin omaisuudellekin.

Pelkästään Helsingissä on ollut toukokuussa jo 41 maastopaloon liittyvää hälytystä. Niiden yleisimmät syyt johtuvat huolimattomuudesta tai ymmärtämättömyydestä nuotion, grillauksen tai muun avotulen, tai tupakan ja tulentekovälineiden käytössä. Näin poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa nyt olemme voi tulipalo syttyä lievemmästäkin lämmönlähteestä.

Tulen käytössä on aina noudatettava suurta varovaisuutta, mutta metsäpalovaroituksen aikana astuu lisäksi voimaan avotulen teko kielto. Se tarkoittaa kaikkea tulen käytön kieltoa muualla kuin siihen tarkoitukseen erityisesti tehdyillä kiinteillä tulisijoilla ja vastaavilla paikoilla, joissa lämmön siirtyminen ja palon leviäminen ympäristöön on estetty rakenteellisesti. Avotulen teon välttämisen lisäksi tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tulee noudattaa varovaisuutta ja huolellisuutta myös lievempienkin lämmönlähteiden aiheuttamasta palovaarasta. Kuten kaikissa vaara- ja hätätilanteissa sen havaitsijaa koskee välitön ilmoitusvelvollisuus hätänumeroon 112 sekä velvollisuus ryhtyä pelastustoimiin.