Toiveruokaviikolla Palvelukeskus Helsingin kouluravintoloissa ja päiväkotikohteissa tarjoillaan mm. kalapuikkoja, pinaattiohukaisia sekä muita lasten lempiruokia.

Toiveruokaviikolla herkutellaan oppilaiden ja lasten lempiruokia koko viikko

Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa sekä päiväkodeissa vietetään viikolla 45 toiveruokaviikkoa. Teemaviikolla tarjotaan oppilaiden ja lasten lempiruokia, jotka nousivat esiin keväällä toteutetuissa asiakastyytyväisyyskyselyissä. Myös päiväkodeissa toiveruokateema laajenee tänä vuonna koko viikon mittaiseksi.

Oppilaille ja opiskelijoille toteutetussa toiveruokakyselyssä lempiruoiksi nousivat muun muassa kalapuikot, pinaattiohukaiset, kebabkastike, tortillat kasvistäytteellä sekä broilericurry. Päiväkotikyselyssä lasten mieliruokia olivat muun muassa kalapuikot, pinaattiohukaiset, liha-makaronilaatikko sekä kasvissosekeitto. Näitä ruokia päästään herkuttelemaan toiveruokaviikolla.

Päiväkotien ruokalistoja Palvelukeskus Helsingissä suunnitteleva Susanna Immonen kertoo, että kyseiset ruoat ovat lasten kestosuosikkeja. Hän näkee tärkeänä, että lapset saavat kertoa, mistä he pitävät ja mitä he haluavat syödä.

– On oleellista, että lapset saavat oman äänensä kuuluviin ja kokevat myös tulleensa kuulluiksi. Siksi on hienoa, että pääsemme nyt ensi kertaa tarjoamaan lasten toivomia ruokia koko viikon ajan myös päiväkodeissa, hän sanoo.

Päiväkotien ja koulujen ruokalistat suunnitellaan yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa, joka päättää ruokalistoilla tarjottavista tuotteista. Suunnittelua ohjaavat vahvasti esimerkiksi ravitsemussuositukset ja kaupungin ympäristötavoitteet. Immonen kertoo olevansa itse ylpeä esimerkiksi päiväkotiruoan luomutarjonnasta sekä ympäristönäkökohtien huomioimisesta muun muassa lisäämällä kasvis- ja kalaruokien tarjontaa.

Lapsilta tulee Immosen mukaan kyselyjen ohella jonkin verran ruokaan liittyviä toiveita piirustuksin ja kirjoituksin ympäri vuotta, ja mahdollisuuksien mukaan ne pyritään myös huomioimaan.

–Lapset toivovat ruokalistalle esimerkiksi karkkia, jäätelöä makkaraa tai lihamureketta. Vaikka emme kaikkia näistä toiveista voi toteuttaa, pohdimme mahdollisuuksia aina tilaisuuden tullen. Esimerkiksi lasten oikeuksien päivänä on tarjolla jäätelöä, joka on yksi lasten suurimmista toiveista, hän kertoo.

Ruokateemat tärkeitä arjessa ja oppimisessa

Immosen mukaan lapsilta tuleva palaute on pääosin positiivista ja päiväkotien ruoasta pidetään. Samanlainen kokemus on myös päiväkoti Viikingin esiopetusryhmän varhaiskasvatuksen opettajilla Maarit Partalalla ja Pia Fodenilla.

–Päiväkodin ruokia kehutaan paljon, mutta aina osa tarvitsee enemmän aikaa uusien makujen totutteluun. Siihen myös kannustamme ja tavoitteenamme on opettaa myönteistä suhtautumista ruokaan, ilman pakottamista tai painostamista. Samalla harjoittelemme rauhallisia yhdessä syömisen hetkiä ja toisten huomioimista, Foden kertoo.

Robin ja Elsa pitivät muun muassa kalapuikoista.

Päiväkoti Viikingin esiopetusryhmän Robin ja Elsa kertoivat pitivänsä muun muassa kalapuikoista, jotka ovat lasten kestosuosikkeja ruokalistoilla.

Ruokahetket ovatkin heidän mielestään tärkeitä paitsi pedagogisesti, myös osana päiväkotikokemusta. Lapsille ruoka kuuluu oleellisena osana kivaan eskaripäivään ja päiväkodissa on hyvä opetella monipuolisia ruokatottumuksia. Myös teemat ruokailussa ovat tervetulleita arjen rikkojia ja herättävät hyviä keskusteluja lasten kanssa.

–Yleensä suurin osa lapsista on innoissaan ruokateemoista ja syövät ilolla ja runsaasti. Teemat synnyttävät myös kiinnostavia keskusteluja muun muassa ruoan ulkonäöstä, mausta, koostumuksesta, alkuperästä ja ruokakulttuurista. Näillä aistikokemuksilla ja keskusteluilla on myös tärkeä sija hyvien ja ennakkoluulottomien ruokailutottumusten muodostamisessa, näkee Partala.

Toiveruokakysely toteutettiin 10.-28.2.2020 yhteensä 120 koulussa ja oppilaitoksessa, joissa Palvelukeskus Helsinki toteuttaa ruokapalvelua. Kyselyyn vastasi 11 884 oppilasta ja opiskelijaa. Päiväkotikysely toteutettiin otantana 16.3.-3.4. ja vastauksia saatiin 26 päiväkodista. Lapset saivat vastata kyselyyn päiväkodin henkilökunnan avustamana.

Koulujen suosikkiruokien top 10 :

1. Kalapuikot
2. Pinaattiohukaiset
3. Kebabkastike
4. Broilericurry
5. Tortillat kasvistäytteellä
6. Hernekeitto
7. Kalakeitto
8. Nakkikastike
9. Tonnikala-pastavuoka
10. Soijabolognesepizza

Lähde: Toiveruokakysely 2020.

Suosituimpia ruokia päiväkodeissa ovat liha-makaronilaatikko, lihapullat, hernekeitto, kalapuikot ja perunamuusi, pinaattiohukaiset, spagetti, nakkikastike, hampurilaiset ja kasvissosekeitto.

Lähde: Päiväkotikysely 2020 ja lapsilta vuonna 2020 saatu palaute.