Kuvituskuva. Kuvaaja: Sakari Röyskö, Helsingin kaupungin aineistopankki.

Sairaaloiden ja seniorikeskusten kahvihetken tarjonta runsastui ja on jatkossa välipala

Sairaaloiden ja seniorikeskusten perinteisten iltapäiväkahvien tarjonta on jatkossa entistä ravitsevampaa ja monipuolisempaa. Samalla päiväkahvien nimi muuttui välipalaksi, mutta kahvia saa välipalalla jatkossakin.

Välipalavalikoiman laajentamista on kehitetty yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimialalle ruokapalveluja tuottavan Palvelukeskus Helsingin kanssa. Uudistus pohjautuu vuonna 2020 päivitettyyn Vireyttä seniorivuosiin -ikääntyneiden ruokasuositukseen, jossa korostetaan välipalan ravitsemuksellista merkitystä sekä vaihtelevuutta.

Jo aiemmin makea välipala on ollut mahdollista vaihtaa suolaiseen, mutta mahdollisuutta ei ole juurikaan hyödynnetty. Nyt välipalojen vaihtelu taataan automaattisesti kaikille asukas- ja potilasruokailun asiakkaille.

- Välipala on päivän tärkeä ateria, jonka tulisi tukea asiakkaidemme ravitsemuksellista tilaa. Kahvia emme ole jättämässä pois ja makeita kahvileipiä ja -kakkuja on tarjolla jatkossakin, mutta niiden rinnalla on viikoittain suolainen, leipätyyppinen välipala, kuten karjalanpiirakka munavoilla, hedelmä tai maitopohjainen tuote, kuten rahka tai smoothie, kertoo ruokapalveluasiantuntija Milla Härkönen sosiaali- ja terveystoimialalta.

Myös erityisruokavaliota noudattaville asukkaille ja potilaille tarjotaan ruokavalioon sopivia vaihtoehtoja. Esimerkiksi sosemaisessa ruokavaliossa uutena tarjotaan kerran viikossa lusikoitava leivästä ja kananmunasta tai tuorejuustosta valmistettu ”sosemainen voileipä”.

Ruoka on tärkeä osa asiakkaiden hoitoa ja hyvinvointia

Uusia tuotteita välipalalle onkin valittu niiden mieluisuuden mukaan ja kriteerinä on ollut lisäksi niiden korvattavuus samankaltaisilla tuotteilla erityisruokavalioissa. Toivetta suolaisesta välipalasta on tullut myös asiakkailta itseltään.

- Erityisesti asukasruokailussa on toivottu riisipiirakkaa munavoilla ja potilailta on tullut toive hedelmien lisäämisestä ruokavalioon. Maidosta valmistetut tuotteet puolestaan turvaavat osaltaan monelle asiakkaalle tärkeää proteiinien saantia, kertoo ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen Palvelukeskus Helsingistä.

Asiakkaiden toiveita aterioiden suhteen kuullaan asukas- ja potilaisruokailussa herkällä korvalla myös jatkossa.

- Asiakkaat ovat hoidossa vuorokauden ympäri, joten vastaamme yhdessä Palvelukeskuksen kanssa, että ravitsemus tukee heidän hyvinvointiaan ja jaksamistaan. Tärkeintä on, että asiakkaamme syövät, sillä vain syöty ruoka ravitsee. Siksi uudistuksia ei tehdä pelkkien suositusten pohjalta vaan huomioimme aina sen, mikä asiakkaillemme maistuu, summaa Härkönen.