Solakallion rehtori Tiina Suomalainen ja Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Ali (oik.)

Pro 2020 -finalisti Mumina Hassan Ali hurmaa asiakkaat tinkimättömällä palveluasenteellaan

Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluvastaava Mumina Hassan Alin työviikko alkaa aikaisin maanantaina Solakallion koulussa. Kehitysvammaisten ja autismikirjon oppilaiden erityiskoulu on ollut Muminan toimipiste lähes kolmen vuoden ajan, jota ennen hän tehnyt ruokapalveluja toistakymmentä vuotta kouluissa eri puolella Helsinkiä.

Helsinkiläinen Mumina on yksi tänään julkistetuista Pro2020 -kilpailun finalisteista ammattikeittiön työntekijä -sarjassa. PRO-palkinto on hotelli-, ravintola ja catering -alan ammattilaiselle jaettava tunnustus esimerkillisestä asenteesta ja osaamisesta.

Alun perin Somaliasta kotoisin olevan Muminan tie ammattikeittiöiden huippuosaajaksi alkoi, kun hän muutti Suomeen 23 vuotiaana ja sai töitä muun muassa kaupungille ruokapalveluja tuottavasta Palvelukeskus Helsingistä.

Työn suolana asiakkaiden tyytyväisyys

Iloinen nainen kertoo nauttivansa työstään, jonka tärkein suola on asiakkaiden kohtaaminen. – Asiakkaat ovat ehdottomasti työssäni parasta. On ihanaa palvella oppilaita ja koulun henkilökuntaa ja ilostuttaa heidän päiväänsä joka päivä, hän hymyilee.

Mumina vastaa kokonaisvaltaisesti erityiskoulunsa ruokatarjoiluista, palvelusta ja sen kehittämisestä. Hän huolehtii kouluravintolan omavalvonnasta ja raaka-ainetilauksista, salaatti- ja tuorepalavalikoiman suunnittelusta ja valmistaa asiakkailleen myös vaativia erityisruokavalioita pitäen samalla huolen, että erityisasiakkailla on ruokailusta ennakkoon kaikki tarvittava tieto. Toimipaikkansa tulosvastuullisena hän seuraa tarkasti myös työn taloudellisuutta.

Tärkeintä työssäni on, että asiakkaat ovat tyytyväisiä, ruoka maistuu ja näyttää herkulliselta, kouluravintolani on siisti ja viihtyisä. Haluan tuottaa asiakkaille wau-elämyksen! Talouden seuranta on myös tärkeää ja haluan pysyä budjetissa, etenkin kun toimimme veronmaksajien varoilla, hän korostaa.

Positiivinen työasenne vertaansa vailla

Positiivinen ja hyvällä tavalla tinkimätön asenne sekä loistava asiakaspalveluosaaminen ovat vain joitain Muminan valtteja, joiden vuoksi hän on yksi Pro 2020 -kilpailun finalisteista.

–Mumina on ensinnäkin loistava työkaveri, johon voi aina luottaa, mutta hänen osaamisensa ja asenteensa työtä kohtaan ovat omaa luokkaansa, kiittelee pitkään Muminan esimiehenä toiminut suunnittelija Sanna Peltomäki Palvelukeskus Helsingiltä.

Omalla päättäväisyydellään ja positiivisuudellaan Mumina on raivannut tiensä asiakkaiden ja työkavereiden sydämiin. –Hän ei koskaan valita ja on loistava tiimipelaaja, joka ajattelee myös organisaationsa parasta ja heittäytyy mielellään uusiin projekteihin kehittyäkseen. Hän tekee työnsä viimeisintä piirua myöten loppuun asti ja miettii aina tehdessään, miten asiakas kokee palvelun, Peltomäki kehuu.

Mieleenpainuvin palaute Muminalle on tullut Solakallion rehtori Tiina Suomalaiselta, jonka mukaan koulussa ei koskaan aiemmin olla oltu ruokapalveluihin näin tyytyväisiä. –Mumina on meidän hengen ja ruumiin ravinnon ehtymätön lähde. Hänen hymynsä ravitsee meidät aina kun menemme ruokalaan, mutta saamme myös erittäin hyvää ruokaa ja palvelua. Yhteistyö toimii todella hyvin, Suomalainen kiittelee.

Palaute kuvastaa Peltomäen mielestä hyvin Muminan omistautumista asiakastyölle. –Ruokailun päätyttyä hän kyselee, miltä ruoka maistui ja vastaanottaa kiitokset sekä kehitysehdotukset jokaiselta. Hän haluaa parantaa omaa tekemistään ja palveluaan joka päivä.

Merkityksellistä ja vastuullista työtä

Miten työssään jaksaa jokaisena päivänä antaa parastaan? – Koen että työllämme on vahva yhteiskunnallinen vastuu ja teemme tärkeää työtä. Lisäämme kaupunkilaisten, lasten ja koulun henkilökunnan elämänlaatua päivittäin, Mumina näkee.

Ruokapalvelujen ohella Mumina tekee työssään hellävaraista ruokakasvatusta tutustuttamalla asiakkaita patistamatta uusiin makuihin. – Haluan olla mukana viemässä ruokapalveluja vastuullisempaan suuntaan ja vähentää omalla toiminnallani esimerkiksi ruokahävikkiä. Opastan lapsia myös ruoan annostelussa ja siinä, että ruokaa voi aina hakea lisää, hän kertoo.

Motto opasta, ohjaa ja auta soveltuu sekä työhön että perheeseen, jotka ovat Muminalle elämässä tärkeimpiä. Vapaa-ajallaan hän käykin mielellään katsomassa lastensa jalkapallo- tai luisteluharjoituksia, jotka lenkkeilyn ohella antavat hyvää vastapainoa työlle.

Ammatissaan hän uskoo seuraavien suurten kehitysaskelten liittyvän ruokakulttuurin muutokseen, kuten lisääntyvään kasvis- ja vegaaniruokavalioon sekä kasvispohjaisten tuotteiden käyttöön. Mumina näkisi mielellään suomalaisten lautasilla jatkossa enemmän kasviksia ja vähemmän kovia rasvoja sisältävää punaista lihaa. – Se edistäisi paremmin terveyttä, hän perustelee.

Mutta mikä ruokalaji sitten parhaiten kuvastaisi häntä itseään? –Aasialainen wokki – yllätyksellinen ja eksoottinen herkku, sillä olen värikäs ja monipuolinen persoona, Mumina nauraa.

Pro 2020 -voittajat valitaan 30.1.2020 Finlandia-talolla järjestettävässä horeca-alan ammattilaisille suunnatussa Pro Gaalassa. Mumina Hassan Alia voi kannustaa kisassa 15.12. asti osoitteessa https://propalkinnot.fi/finalistit/mumina-hassan-ali/.