Afrikkalainen kanacurry on yksi ruokateeman aikana nautittavista ruoista.

Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa matkataan viikolla 11 monien makujen Afrikkaan

Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa kouluissa, päiväkodeissa ja hoitoalalla vietetään viikolla 11 Afrikka-ruokateemaa. Teema tutustuttaa asiakkaita maailman toiseksi suurimman maanosan tunnusomaisiin makuihin ja raaka-aineisiin eri puolilta manteretta.

–Teemaviikko on aina makumatka uuteen, myös meille teeman suunnittelijoille ja toteuttajille. Tällä kertaa halusimme viedä asiakkaamme maanosaan, jonka maut eivät ole monellekaan vielä niin tuttuja. Parasta on, jos teema tuo asiakkaiden arkeen uusia positiivisia elämyksiä, kertoo reseptejä teemaviikolle kehittäneet suunnittelijat Petteri Hautamaa ja Teemu Männikkö.

Viikon aikana kouluissa ja päiväkodeissa on tarjolla mm. madagaskarilaista sosekeittoa, algerialaisia hedelmiä, Cape Malay - afrikkalaista kanacurryä, quornia tansanialaisittain, marokkolaista koftaa sekä falafelpyöryköitä. Hoitoalan asumisyksiköissä, sairaaloissa sekä henkilöstöravintoloissa maistellaan muun muassa harissamaustettua kirjolohta, harira-broilerikeittoa, domoda - gambialaista lihapataa, tansanialaista lihakastiketta, Mombasan hedelmiä sekä jälkiruoaksi herkullista malva puddingia. Kaikkiaan afrikkalaisia ruokien reseptejä on teemaviikolle valmistunut Palvelukeskus Helsingin tuotekehityksessä yli 40.

–Afrikka-teeman ruokia kuvastavat hyvin adjektiivit yllättävä, mielenkiintoinen ja herkullinen. Omia suosikkejamme ruoista ovat quarnia tansanialaisittain, bobotie, domoda sekä tietysti marokkolaiset koftat, josta olemme laatineet myös nettireseptin kotikeittiöihin, vinkkaavat Hautamaa ja Männikkö.

Teemat tarjoavat tärkeää vaihtelua ja hyviä opetustilanteita

Hoitoalan toimipaikat ovat koronan vuoksi yhä suljettuna ulkopuolisilta ruokailijoilta ja uusien koronalinjausten mukaisesti myös esimerkiksi yläkoululaiset ja opiskelijat opiskelevat ruokateeman aikaan etänä.

– Tämä on tietysti harmillista, sillä olemme suunnitelleet maateemaa asiakkaillemme jo noin vuoden verran, mutta turvallisuus on tietenkin etusijalla. Toivottavasti voimme tulevaisuudessa uusia Afrikka-ruokateeman, jotta kaikki asiakkaamme pääsevät nauttimaan mauista, pohtii Hautamaa.

Pasilan peruskoulussa teemaviikkoa odotetaan jo kiinnostunein mielin. Apulaisrehtori Laura Leogrande kiittelee, että vuotuiset ruokateemat avaavat ikkunoita toisiin kulttuureihin.

–Tällaisten koulussa järjestettävien teemaviikkojen kautta meillä mahdollisuus saada uusia elämyksiä ja tutustua eri kulttuureihin myös ruokien kautta, mikä on hienoa, hän pohtii.

Reseptejä suunnitelleet Männikkö ja Hautamaa myöntävät hieman jännittävänsä teeman palautetta, sillä Afrikassa muun muassa mausteiden käyttö poikkeaa paljon Suomessa totutusta.

Esimerkiksi meille monista leivonnaisista tuttuja mausteita, kuten kanelia ja kardemummaa voi maistaa useissa afrikkalaisissa ruoissa. Mutta toisaalta, jos erilaisia ruokia on muutaman päivän vuodesta, on varmaan ihan tervetullutta , vaikka ne vähän eroaisivat totutusta, he pohtivat.

Leogrande näkee uusien ruokien maistelun positiivisena oppimiskokemuksena ja uskoo oppilaiden suhtautuvan uusiin makuihin ennakkoluulottomasti.

–Meillä on täällä reippaita syöjiä ja aikuiset näyttävät esimerkkiä maistamisessa. Olemme muutoinkin puhuneet oppilaiden kanssa paljon kouluruoan ja ravinnon merkityksestä ja vaikka ruoka on tavanomaisesti tuttua ja turvallista, on ruokalistallamme myös mukavasti varianssia. Keittiömme on ihana ja tekee monipuolisia salaatteja ja pysyvällekin ruokalistalle on tullut tuulahduksia eri ruokakulttuureista, hän kiittelee.

Leogranden mielestä arkeen vaihtelua tuovat teemat ovat nyt juuri sitä, mitä kouluissakin kaivataan.

–Kaikki arjesta poikkeava tekee hyvää ja tuo lisäarvoa tässä ajassa, kun ei päästä juuri matkustamaan tai ravintoloihin syömään yhdessä. Lapset arvostavat ja selvästi nauttivat tällaisista teemaviikoista ja ne ovat meille kaikille tärkeitä.