Palkitut kuvassa: Tuotesuunnittelija Katriina Bernoulli ja ruokapalveluvastaava Erja Suokas.

Päiväkodeissa syödään luomua suomenmestaruuden verran

Luomu SM -kilpailun suurten julkisten ruokapalveluntuottajien sarjan voittoa juhlivat kolmannen perättäisen kerran Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit. Vuonna 2016 päiväkotiruokailussa elintarvikehankinnoista 8,3 prosenttia oli luomua. Luomun osuus valmiista annoksista laskettuna on noin 15 prosenttia.

Päiväkodeissa tarjotaan säännöllisesti useita luomutuotteita, kuten puuroa, leipää, pastaa, tofua, jogurttia ja viiliä. Helsinkiläisissä päiväkodeissa käytetään kaikkiaan huimat 300 000 kiloa luomuelintarvikkeita vuosittain.

– Valmistamme päiväkodeissa noin 42 000 annosta joka arkipäivä. Luomutuotteiden saatavuus ja korkeampi hinta aiheuttavat haasteita. Tästä huolimatta onnistuimme uusimaan Suomen mestaruuden, mistä voimme olla ylpeitä. Meidän tuotekehityksessä ja hankinnoissa on tehty työtä luomun eteen yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ja tulokset näkyvät tässä, iloitsee Palvelukeskus Helsingin monipalvelujen yksikönjohtaja Anne Koskinen.

Luomu SM -palkinto on tärkeä tunnustus pitkäjänteisestä työstä luomuruoan saamiseksi helsinkiläisiin päiväkoteihin.

– Luomun käyttö on osa Helsingin päiväkotien ruokapalvelun vastuullisuustyötä. Tässä on mukana myös päiväkotien henkilökunta. Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmassa on nostettu ruokakasvatus yhdeksi teemaksi, jota luomuruoan tarjoaminen tukee. Lasten vanhemmat ovat antaneet hyvää palautetta päiväkotiruoasta ja arvostavat luomuruokaa, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ruokapalveluvastaava Erja Suokas. – Teemme jatkuvaa yhteistyötä muun muassa ruokalistojen ja luomuruoan kehittämiseksi. Kuuntelemme myös asiakkaita eli lapsia ja heidän vanhempiaan herkällä korvalla.

Luomun lisäksi tällä hetkellä panostetaan erityisesti kasvisruoan kehittämiseen. Koulujen ruokalistoille lisättiin syksyllä valikoima uusia kasvisruokia, jotka kehitettiin ja valittiin yhdessä oppilaiden kanssa. Kaikissa helsinkiläisissä päiväkodeissa ja kouluissa vietetään lähiruoka- ja luomuviikkoa ensi viikolla.

Kuvassa tuotesuunnittelija Katriina Bernoulli ja ruokapalveluvastaava Erja Suokas.

Lisätietoja:
Palvelukeskus Helsinki, ruokapalvelun tuottaja
Kehityspäällikkö Eeva Saarinen, puh. 09 310 40836

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Helsingin päiväkodit
Ruokapalveluvastaava Erja Suokas, puh. 09 310 43246

Lue lisää:
Päiväkotiruokailu
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Portaat luomuun  

JAA