Odotettu Enjoy USA! -ruokateema ilottelee jenkkiherkuilla

​Viikolla 11 helsinkiläisissä päiväkodeissa, kouluissa, hoitoalalla ja henkilöstöravintoloissa lähdetään makumatkalle Atlantin taa, kun Palvelukeskus Helsingin toimipaikoissa vietetään toivottua Enjoy USA! -ruokateemaa.

Vuotuinen ruokateema on tänä vuonna erityisen odotettu, sillä USA on teemamaana ollut jo pitkään etenkin oppilaiden toiveissa. Teemaviikkoa on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.

– Enjoy USA! on asiakkaille mieluisa teema ja kohteena todella monipuolinen. USA:sta löytyy paljon kivoja, pidettyjä ruokia ja se tarjoaa mahdollisuuden myös pienimuotoiseen leikittelyyn, taustoittaa Palvelukeskus Helsingin tuotesuunnittelija Petteri Hautamaa.

Hartaudella haudutettuja reseptejä

Reilulle 80 000 helsinkiläiselle kouluissa, päiväkodeissa, hoitoalan toimipaikoissa ja henkilöstöravintoloissa näkyvän ruokateeman suunnittelu on aloitettu Palvelukeskus Helsingissä noin vuosi sitten.

Palvelukeskus Helsingin tuotekehitystiimi on kehittänyt, viikolla tarjottavien ruokien reseptit aina burgeripihviä myöden itse. Reseptiikassa on huomioitava monia reunaehtoja, kuten asiakkaiden makutottumukset, raaka-aineiden saatavuus, ruokatehtaan valmistusprosessit sekä toimipaikkojen ammattikeittiöihin liittyvät rajoitteet.

–Esimerkiksi hampurilaisessa halusimme poikkeuksellisesti tuoda makua kastikkeiden sijaan itse pihviin. Lisäksi kuten USA:ssakin on tapana, halusimme yllättää koolla, joten suunnittelimme jättihampparit! Pihvit ovat ensimmäiset uudella isolla pihvimuotillamme tehdyt tuotteet, kertoo tuotesuunnittelija Teemu Männikkö.

Tuotekehitystiimin Teemu Männikkö ja Petteri Hautamaa ovat suunnitelleet ja testanneet yli 80 000 helsinkiläisasiakkaalle maaliskuussa järjestettävän Enjoy USA! -teemaviikon reseptejä hartaudella.

Ruoat myös testataan tuotekehityksen koekeittiössä, jotta niiden toimivuus kaikissa tuotanto-olosuhteissa voidaan varmistaa.

– Viimeiset ruokien koeajot on tehty vasta muutama viikko sitten. Esimerkiksi Macaroni & Cheese -reseptiä on testattu lähes 40 kertaa, mutta hyvä siitä loputa tulikin!, Männikkö naurahtaa.

Asiakkaat mukaan makutestaukseen

Myös asiakkaat pääsivät vaikuttamaan viikon aikana tarjottaviin ruokiin Palvelukeskus Helsingin järjestämässä koemaistatuksissa, johon kutsuttiin helsinkiläisiä yläastelaisia ja eskarilaisia.

–Esimerkiksi koulujen ja päiväkotien listalla oleva banaani-suklaapirtelö on lasten valinta. Samalla kehitimme heiltä saatujen kommenttien perusteella lopullisia teemaviikon ruokia.

Myös hoitoalalle ja henkilöstöravintoloihin on valmistettu erikoisruokavaliot huomioiden yhteensä lähes 40 reseptiä, joista ravintolat voivat valita listoilleen ja asiakkailleen parhaiten soveltuvat.

–Hoitoalan henkilöstöravintoloissa olemme kokeilleet vieläkin autenttisempia ruokia. Meillä on siellä esimerkiksi Street Food -konsepti, josta on joka päivä mahdollista valita jotain katukeittiöruokaa. Käykää ihmeessä nauttimassa teemaviikon tarjonnasta! Meillä on useita ravintoloita, jotka ovat avoimia kaikille, Hautamaa vinkkaa.

Teemaviikot ja -päivät tarjoavat paitsi uudenlaisia makuelämyksiä, tutustuttavat myös eri maiden ja mantereiden ruokakulttuureihin ja -tapoihin.

–Totta kai sitä aina haluaa, että ruokateemat ovat ylipäänsä sellaisia, jotka katkaisevat arkea ja tuovat vaihtelevuutta ruokalistaan. Toivottavasti tästä nautitaan, pohtii Männikkö.

Enjoy USA! -teemaviikko on jatkumoa vuosittain Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa järjestetylle ruokateemoille, joissa tutustutaan eri maiden ruokakulttuureihin. Aiempien vuosien ruokateemoja ovat olleet muun muassa Italia ja Espanja.

Tarkemmat lounastiedot ja Palvelukeskus Helsingin ruokalistat myös teemaviikolle löytyvät osoitteessa hel.fi/ruokalistat.

Enjoy USA! -teemaviikon tunnelmiin voivat päästä kaikki kaupunkilaiset näissä avoimissa Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa: Auroran sairaalan ravintola, Herttoniemen sairaalan ravintola, Itäkeskuksen palvelutalon ravintola, Kinaporin seniorikeskuksen ravintola, Kivelän seniorikeskuksen ravintola, Kontulan seniorikeskuksen ravintola, Koskelan seniorikeskuksen ravintola, Kustaankartanon seniorikeskuksen ravintola, Laakson sairaalan ravintola, Malmin sairaalan ravintola, Riistavuoren seniorikeskuksen ravintola, Roihuvuoren seniorikeskuksen ravintola, Suursuon sairaalan ravintola sekä Syystien seniorikeskuksen ravintola.