Nyt Nuuksiossa -live kuvaa reaaliaikaista kuvaa Nuuksion kansallispuiston kupeesta. Kuva: Sirpa Puusti

Nyt Nuuksiossa -live tuo luonnon kotihoidon asiakkaille - Suoratoistoa kokeillaan ikääntyneiden etäpalveluissa Myllypurossa

Myllypuron seniorikeskuksessa on alkamassa muistipolun luontoryhmä. Toimintaterapeutti Sirpa Puusti ottaa etälaitteella ohjat Nuuksion kansallispuistossa sijaitsevaan kameraan ja jakaa kuvaa lintulaudalla talipalloa nauttivasta käpytikasta ryhmäläisten koteihin. Nyt Nuuksiossa live -YouTube-kanavan suoratoistolla kotihoidon asiakkaat pääsevät kerran viikossa seuraamaan kansallispuiston elämää etälaitteiltaan.

- Asiakkaat haltioituivat luontomaisemasta ja siitä, kuinka linnut ahkeroivat talipalloillaan. Luontoryhmässä muistellaan paljon omia luontokokemuksia ja se on inspiroinut asiakkaita tarkkailemaan oman pihapiirinsä lintuja ja saanut aikaan aktiivista keskustelua, kertoo muistipolun luontoryhmän ohjaaja, toimintaterapeutti Sirpa Puusti.

Kotihoidon asiakkaat pääsevät kerran viikossa seuraamaan Nuuksion elämää suoraan kotoaan etähoidon tablet-laitteelta ja samalla olemaan vuorovaikutuksessa muiden luontoryhmäläisten kanssa. Aiemmin muistipolun luontoryhmässä luontoon tutustuttiin muun muassa kuvakirjoista ja korteista. Puustin mukaan suoratoistopalvelu on tuonut ryhmään rutkasti lisäarvoa.

– Onhan se eri asia, kun voin nyt reaaliaikaisesti näyttää, mitä tapahtuu, etenkin jos ruokintapaikalla näkyy elämää. Ja hyödyttää se toki meitä ohjaajiakin, ettei ole vaan omaa puhetta, mutta silti yhteys ryhmäläisiin säilyy. Pystymme myös ohjaamaan kameraa halutusti, vaihtamaan eri näkymiä ja kuvaamaan luontoa lähempää tai kauempaa. Kuva on todella hyvälaatuinen, kehuu Puusti.

Ketterät kokeilut tuovat oppeja

Teknistä toteutusta kehitettiin tiiviissä yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimialalle etäratkaisun toimittavan Palvelukeskus Helsingin ja Feel the Nature -yrityksen eräoppaan ja tietotekniikan diplomi-insinöörin Olli Rinteen kanssa, joka on Nyt Nuuksiossa -YouTube-kanavan perustaja. Hän otti yhteyttä Puustiin, josta asiat lähtivät etenemään nopeasti.

Suora lähetys kiehtoo aitoudessaan, ja olemme kokeilleet muun muassa digitilaalista villiyrttikurssia, luontokävely-striimauksia, mutta Nyt Nuuksiossa -live on ollut nyt pystyssä marraskuusta lähtien. Se kuvaa reaaliaikaista kuvaa kansallispuiston kupeesta ainakin kesään saakka ja kertoo myös säätietoja sekä auringonnousun ja kuun vaiheista. Sain Myllypurosta yhteyden Palvelukeskus Helsinkiin, jonka asiantuntijoiden kanssa rakensimme etävastaanottimiin sopivan prototyypin suoratoistosta hyvin nopeasti, Rinne kertoo.

Palvelukeskus Helsingin järjestelmäsuunnittelija Tuomas Rantala näkee vastikään käynnistyneessä kokeilussa paljon potentiaalia, vaikka nykyinen ratkaisu on toteutettu kevyesti.

– Teknistä ratkaisua ei ole lähdetty hiomaan vaan se on erittäin ketterä toteutus, jonka avulla pystymme testaamaan, minkälaista hyötyä reaaliaikaisella kuvalla luonnosta on kotihoidon etäasiakkaille. Kokeilusta saamme uusia oppeja suoratoistopalvelujen hyödyistä, joita toivomme voivamme laajentaa tulevaisuudessa muillekin etäasiakkaille, hän korostaa.

Monia tulevaisuuden käyttökohteita

Puustin mielestä suoratoistopalvelulla olisi enemmänkin kysyntää sosiaali- ja terveysalan ryhmätoiminnassa.

Suoratoistopalvelua on kätevä käyttää ryhmänohjaukseen ja se on oiva työkalu hyvin monenlaiseen ryhmätoimintaan. Esimerkiksi yksi asiakas, joka ilmaisi luontoryhmän alussa olevansa alavireinen, otti heti kontaktia lintuun ja oli aivan eri ihminen. Tunne muuttui positiiviseksi välittömästi, hän kertoo.

Myllypurossa kokeilu on laajentunut jo etäfysioterapiaryhmään, jossa fysioterapeutti Katri Karvonen hyödyntää reaaliaikaista luontokuvaa muun muassa mielikuvajumpassa.

Tähyilemme lintuja ja kävelemme lumessa. Muistiongelmaisille livekuva luonnosta auttoi virittämään ajatuksia talviseen metsään ja myös vuoden- ja vuorokaudenaikojen havaitsemiseen. Ryhmässä on pohdittu myös uudelleen omaa luontosuhdetta, kun ei pääse keräämään sieniä tai marjastamaan, Karvonen kertoo.

Rantalan mukaan palvelua on vielä kehitettävä, jotta sitä on mahdollista laajentaa, mutta suoratoistomahdollisuuksia on tulevaisuudessa moniakin.

– Esimerkiksi seniorikeskuksella järjestettävä konsertti, joka voidaan lähettää myös kotien etävastaanottimiin, tai kaupungin tuottamat muut reaaliaikaiset sisällöt, jotka olisi katsottavissa myös kotien etälaitteilla. Puhutaan yli tuhannesta asiakkaista, jotka voisivat halutessaan seurata tällaisia lähetyksiä, hän kertoo.

Myös Puusti ja Karvonen saavat jo monia käyttöideoita suoratoistolle.

Toivon, että olisi tulevaisuudessa vielä erilaisiakin paikkoja, missä tätä pystyisi käyttämään. Voisi mennä vaikka maatilalle eläimiä kuvaamaan tai sieni- ja marjastusreissulle, joka lähetettäisiin asiakkaille, he haaveilevat.

Feel the Nature -yrityksen Nyt Nuuksiossa -live-kanavaa voi seurata osoitteessa: www.youtube.com/feelthenaturefi/live

Kuva: Sirpa Puusti