Härkäpapupalleroita piparjuuri-luomujogurttikastikkeella ja perunoita.

Lähi- ja luomuruokaviikko tuo satokauden parhaimmiston koulu- ja oppilaitosravintoloihin

Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa vietetään tällä viikolla lähi- ja luomuruokaviikkoa. Viikon aikana tarjolla on monipuolisesti luomuraaka-aineista sekä suomalaisista satokauden tuotteista valmistettuja ruokia. Samaan aikaan myös päiväkotien ruokapalveluissa vietetään sadonkorjuu-teemaa.

–Kouluissa ja oppilaitoksissa ruoissa maistuvat erityisesti kauden juurekset ja kasvikset kuin myös suomalaiset elintarvikkeet. Tarjolla on suosikkeja aiemmilta vuosilta, kuten kauratortillaa broileri-kasvistäytteellä sekä tämän vuoden teemaa varten kehitettyjä maukkaita uutuuksia, kuten härkäpapupalleroita, kertoo koulujen ja oppilaitosten reseptiikasta vastaava tuotesuunnittelija Teemu Männikkö Palvelukeskus Helsingistä.

Viikon aikana koulu- ja oppilaitosravintoloissa nautitaan myös ahvenpihvejä, broileri-kaalilaatikkoa luomuohrasta sekä nyhtökaura-makaronilaatikkoa, jossa kyseinen kasvisproteiini on käytössä ensi kertaa. Lisäksi lounaan yhteydessä tarjotaan luomuhedelmiä 1-2 päivänä viikon varrella.

Vastuullista ruokaa yli 40 000 oppilaalle

Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa käytetyistä raaka-aineista pääosa tulee Suomesta ja uusien, eläinten hyvinvointiin keskittyvien hankintakriteerien ansiosta esimerkiksi lihatuotteiden suomalaisuusaste on noin 90 prosenttia. Ruokapalveluissa käytetyistä elintarvikkeista muun muassa broileri, kalkkuna, maito, piimä, hiutaleet ja suurimot ovat täysin suomalaista alkuperää.

Myös lähi- ja luomuruokaviikolla suuri osa elintarvikkeista tulee Suomesta. Teeman toteuttaminen yhteensä noin 44 000 helsinkiläisoppilaalle vaatii ennakointia ja suunnitelmallisuutta raaka-aineiden hankinnoissa.

–Hankintaprosessi on aloitettava vuosi - puoli vuotta aikaisemmin, jotta voimme varmistaa viikon aikana ruokapalveluissa tarvittavien tuotteiden saatavuuden. Tämän vuoden teemaviikkoa varten tuotantolaitoksellamme on valmistettu esimerkiksi 1400 kiloa härkäpapupalleroita, joten raaka-aineita tarvitaan melkoisesti, naurahtaa hankintojen suunnittelija Sanna Peltomäki.

Sekä Peltomäki että Männikkö näkevät ruokateemojen piristävän ruokapalvelujen ja koulujen arkea.

–Teemaviikkojen kautta voimme lisätä lasten ja nuorten tietoisuutta elintarvikkeista ja tarjota uudenlaisia makuja. Parasta on, jos ruoista tykätään ja listalta löytyy uusi suosikki, jopa perusruokalistalle asti, pohtii Männikkö.

–Samalla teemat herättävät hyvää keskustelua, ja avaavat uudenlaisen mahdollisuuteen vuorovaikutukseen koulun ja ruokapalveluhenkilöstön välillä, miettii Peltomäki.

Tällä viikolla vietettävä lähi- ja luomuruokaviikko on yksi monista Palvelukeskus Helsingin vuotuisista, kouluravintoloissa vietettävistä ruokateemoista. Viikon ruokalista suunnitellaan yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ja ruokalista on katsottavissa koulukohtaisesti sivuilla hel.fi/ruokalistat.

Seuraava ruokateema Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa on viikolla 45 kouluissa ja päiväkodeissa vietettävä toiveruokaviikko.