Lähi- ja luomuruoka valloittaa päiväkodeissa ja kouluissa

Helsinkiläiskouluissa vietetään viikolla 41 lähiruoka- ja luomuviikkoa ja päiväkodeissa sadonkorjuu-teemaa. Viikon aikana tarjolla on satokauden kasviksia ja juureksia sekä luomuviljaa sisältäviä antimia.

Luomu- ja lähiruokaviikon aikana kouluissa ja oppilaitoksissa maistellaan muun muassa luomupastasta tehtyä kirjolohi-pinaattilasagnettea ja juures-linssilasagnettea, kasvishampurilaisia luomukaurasämpylöillä ja härkispihveillä, palsternakka-tomaattivuokaa luomuohrasta sekä Wanhan ajan kalakeittoa.

Päiväkodeissa tarjolla on esimerkiksi kasvispihvejä valkosipulisella yrttikastikkeella sekä paahdettuja juures-perunalohkoja, juures-perunasosetta ja lindströminpyöryköitä, broileria kasviskastikkeella sekä härkispataa. Viikon kruunaa kouluissa ja päiväkodeissa luomujauhosta leivottu herkullinen omenapiirakka vaniljakastikkeella.

Luomun suomenmestareita

Luomuun panostetaan Helsingin päiväkodeissa jatkuvasti. Vuonna 2018 luomuelintarvikkeita kului helsinkiläispäiväkodeissa noin 685 000 kiloa. Viime vuonna luomuvalikoimaan tulivat mukaan esimerkiksi rasvaton luomumaito ja luomuhedelmät, joita tarjoillaan jälkiruokana kahtena päivänä kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla.

- Olemme kehittäneet luomuvalikoimaa yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ja on hienoa, että työ palkittiin nyt suomenmestaruudella. Parhaillaan vietettävällä teemaviikolla päiväkotien ruoat ovat satokausihenkisiä ja sisältävät luomun ohella muun muassa paljon maukkaita kasviksia ja juureksia, kertoo suunnittelija Susanna Immonen Palvelukeskus Helsingistä.

Palvelukeskus Helsingin toimipaikoissa kouluissa ja päiväkodeissa teemaviikot ovat pidettyjä ja tarjoavat lapsille ja nuorille mahdollisuuden tutustua uusiin raaka-aineisiin ja rikastuttaa makumaailmaa.

Helsingin päiväkodeille luomun suomenmestaruus

Palvelukeskus Helsinki on kaupungin omistama liikelaitos, joka toimii kouluissa, oppilaitoksissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, monipuolisissa palvelukeskuksissa sekä palvelutaloissa. Olemme mukana 100 000 ruokahetkessä päivittäin ja kokemusta meillä on ruokapalvelujen hoitamisesta yli 100 vuoden ajalta. Ruokapalvelujen lisäksi kehitämme ja tuotamme puhelin- ja hyvinvointipalveluja sekä tuemme kotona asumista monipuolisilla teknisillä ratkaisuilla ja palveluilla. Huolehdimme myös siivouspalveluista.