Toiveruokaviikko: kalakeittoa, cyrry, pinaattilettuja, kalapuikkoja, nakkikastiketta

Koulujen top10-ruokalistalla perinneruokia ja uusia nousijoita

Palvelukeskus Helsingin koulu- ja oppilaitosravintoloissa sekä päiväkotikohteissa vietettiin viikolla 45 toiveruokaviikkoa. Toiveruokaviikolla oli tarjolla lasten ja nuorten toivomia ruokia koko viikon ajan. Koulujen ruokalistalla oli viikon varrella muun muassa kalapuikkoja ja pinaattiohukaisia, broilericurrya sekä kalakeittoa. Päiväkodeissa taas nautittiin esimerkiksi kalapuikkoja, makaronilaatikkoa ja nakkikastiketta.

- Toiveruokaviikko on yksi pidetyimmistä teemaviikoista paitsi oppilaille, myös meille ruokalistojen suunnittelijoille. Haluamme toteuttaa lasten ja nuorten ruokatoiveita, sillä heidän mielipiteillään on väliä, vaikka emme aivan joka päivä voikaan tarjota kalapuikkoja tai tortilloja, sanoo ruokalistoja suunnitteleva Susanna Immonen Palvelukeskus Helsingistä.

Kymmenen kärjessä hajontaa luokka-asteittain

Toiveruokaviikon ruokalista perustuu aiemmista kyselyistä saatuihin palautteisiin. Myös tänä vuonna toiveruokia kysyttiin koulujen ja oppilaitosten asiakastyytyväisyyskyselyjen yhteydessä.

Top10-lista on säilynyt monta vuotta melko ennallaan. Kärkisijaa pitivät tänäkin vuonna kalapuikot ja pinaattiohukaiset. Haastajikseen ne ovat saaneet muun muassa broilericurryn, sekä tortillat kasvis-quorn-täytteellä.

Helsinkiläisissä kouluissa tarjottava broilericurry on saanut kehuja kansainvälisestikin, kun kouluruokaan tutustuneet kansainvälisen kouluruokakoalition ministeriedustajat kehuivat sitä taannoisella vierailullaan, ihmetellen samalla suomalaisen kouluruoan monipuolisuutta. Top10-listalta löytyi myös monia perinteisiä arkiruokia, kuten nakkikastiketta, kalakeittoa ja hernekeittoa.

- Monet suosikeista seuraavat alaluokilta lukioon, mutta myös eroja on havaittavissa. Kasvisruoista tunnutaan pitävän enemmän varttuneempien oppilaiden joukossa, jolloin makutottumukset ovat ehkä jo vähän kehittyneemmät. Esimerkiksi lukioissa jopa puolet suosikkiruoista on kasvisruokia ja yläasteillakin neljä kymmenestä. Lukioissa neljänneksi suosituimmaksi ruoaksi on kirinyt melko uusi tuttavuus, hernerouhe-juuresragu, joka ei vielä ole yltänyt muiden luokka-asteiden kymmenen suosikkiruoan joukkoon, Immonen kertoo

Ristiriitaisin kouluruoka

Koulujen ja oppilaitosten tyytyväisyyskyselyssä lapsilta ja nuorilta kysyttiin myös, mitä nykyisistä kouluruoista he eivät haluaisi enää ruokalistalle. Ristiriitaisimman ruoan tittelin vie hernekeitto.

- Hernekeitto ylsi top10 -listalle, mutta piti kärkisijaa myös niiden ruokien joukossa, jota lapset ja nuoret eivät enää haluaisi koulussa syödä. Hernekeitto on kuitenkin melkoinen klassikko, joten luulemme että se pysyy ruokalistoilla ainakin toistaiseksi, naurahtaa Immonen.

Koulujen suosikkiruokien top 10 vuonna 2022

1. Kalapuikot
2. Pinaattiohukaiset
3. Broilericurry
4. Tortillat quorn-kasvistäytteellä
5. Nakkikastike
6. Hernekeitto
7. Kebab-kastike
8. Tonnikala-pastavuoka
9. Kalakeitto
10. Soijabolognesepizza

Toiveruokiakin kartoittanut tyytyväisyyskysely toteutettiin kouluissa ja oppilaitoksissa sähköisesti syksyllä 2022 ja siihen vastasi 4500 oppilasta Helsingin peruskouluista ja lukioista. Kyselyn top10-listalle päässeitä kouluruokia nautitaan toiveruokaviikolla.

Lue lisää myös kansainvälisen kouluruokakoalition vierailusta 18.10.