Palapaisti on yksi vanhusten viikolla tarjottavista toiveruuista.

Hoitoalan ravintoloissa nautitaan senioreiden toiveruokia vanhusten viikolla

Palvelukeskus Helsingin hoitoalan asukas- ja potilasruokailussa tarjotaan vanhusten viikon kunniaksi 4.-11.10. senioreiden toiveruokia. Toiveruoat nousivat esiin Palvelukeskus Helsingin hoitoalan ruokapalveluissa 2019 toteutetussa asiakastyytyväisyyskyselyssä.

Tänä vuonna vanhusten viikon teemana on ”Onni on vanheta”. Hyvä ruoka sekä yhteiset ruokahetket tuottavat monille ikääntyneille iloa ja hyvinvointia arjessa.

- Hyvä ja ravitseva ruoka tuottaa mielihyvää ja ylläpitää terveyttä sekä vireyttä. Suurin osa ikääntyneiden ruokatoiveista on ihan perinteistä arkiruokaa, jota meillä on ruokalistoilla muutoinkin, mutta tällä viikolla niistä saadaan nauttia koko viikko, kertoo hoitoalan ruokalistasuunnittelusta vastaava suunnittelija Eija Grundström.

Asiakastyytyväisyyskyselyssä esiin nousseita senioreiden toiveruokia olivat muun muassa lihapullat ja perunasose, palapaisti, lihakeitto sekä kalaruuista muun muassa lohi- ja silakkaruoat. Lisäksi toivottiin enemmän perunoita ja kastikkeita. Jälkiruokasuosikeista viikon aikana herkutellaan muun muassa vispipuurolla, ohukaisilla ja mansikkahillolla, tyrni- ja ruusunmarja-omenakiisseleillä sekä marjarahkalla, jotka olivat myös monien ikääntyneiden toiveissa.

- Nämä ovat ikäluokalle tuttuja ruokia, joista herää varmasti myös mieluisia muistoja, Grundström pohtii.

Tyrnikiisseliä kermavaahdolla herkutellaan jälkiruokana viikon aikana.

Kaikkein tärkeintä on maistuva ruoka

Palvelukeskus Helsingissä ikääntyneiden ruokapalveluissa on kiinnitetty vuosia huomiota senioreiden ravitsemukseen. Esimerkiksi riittävä proteiinin ja pehmeiden rasvojen saanti on ikääntyneille tarpeen.

- Monet asiakkaat tarvitsevat esimerkiksi rakenteeltaan muunnettua ruokaa tai runsaasti energiaa ja proteiinia pienestä ruokamäärästä. Myös näiden reseptien kehittäminen tärkeää, jotta kaikille asiakkaille saadaan samankaltaista maistuvaa ruokaa, korostaa Palvelukeskus Helsingin ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen.

Ruokapalveluissa huomioidaan maaliskuussa julkaistut valtakunnalliset Vireyttä seniorivuosiin –ruokasuositukset, joissa korostetaan myös yhteisten, sosiaalisten ruokahetkien merkitystä hyvinvointiin.

- Yhteisiä ruokahetkiä järjestämme normaalioloissa paitsi hoitoalan ravintoloissamme myös esimerkiksi etähoidossa, jossa kokoontuu säännöllisesti virtuaalisia kotihoidon asiakkaista koostuvia ruokailuryhmiä. Siinä asiakkaat voivat lounastaa kuva- ja äänivälitteisesti saman pöydän ääressä ja keskustella arkisista asioista. Nämä kohtaamiset etänä ruoan äärellä ovat tällaisina poikkeusaikoina entistä merkityksellisempiä, Heikkinen sanoo.

Vuotuiset asiakaskyselyt ovat Grundströmin ja Heikkisen mukaan erittäin tärkeitä, sillä seniorit antavat ruoasta muutoin verrattain vähän palautetta.

- Yksi onnellisen vanhuuden kannalta tärkeä tekijä on varmasti se, miten kokee voivansa vaikuttaa omaan arkeensa. Siksi ruokalistasuunnittelu ei ole pelkästään mekaanista työtä, vaan ruokatoiveita pyritään huomioimaan tasaisesti ympäri vuoden, esimerkiksi juhlapyhien yhteydessä, kertoo Grundström.

Sekä Grundstöm että Heikkinen toivovat, että asiakkaat ovat toiveruokaviikkoon ja ruokapalveluihin muutoinkin tyytyväisiä ja saavat hyvää, maukasta ja mieluisaa ruokaa.

- Lopulta kaikkein tärkeintä on, että ruoka maistuu ja tukee hyvää ravitsemustilaa, summaa Heikkinen.

Hoitoalan asukas- ja potilasruokailun ruokalista löytyy osoitteesta hel.fi/ruokalistat.