Koulruokailu. Kuva: Arto Wiikari

Helsinkiläisoppilaiden toiveruokien ykkönen säilyy – tuotekehitys luo uusia ruokasuosikkeja

Helsinkiläisoppilaiden toiveruokien ykkönen on myös vuonna 2021 kalapuikot, selviää Palvelukeskus Helsingin toteuttamasta toiveruokakyselystä. Toista sijaa kymmenen mieleisimmän kouluruoan listalla pitävät pinaattiletut ja kolmanneksi äänestettiin tänä vuonna broilericurry, joka keräsi tasaisesti suosiota eri luokka-asteiden oppilailta.

–En muista aikaa, jolloin kalapuikot eivät olisi vielä olleet ykkösenä, naurahtaa koulujen ruokalistoja suunnitteleva Maarit Ojaluoma Palvelukeskus Helsingistä. –Mutta pientä vaihteluakin on kymmenen suosituimman kouluruoan listalla jälleen havaittavissa, hän kertoo.

Tuotekehitystä tehdään Palvelukeskus Helsingissä jatkuvasti, mikä näkyy myös koulujen toiveruoissa. Perinteinen ohrapuuro on tänä vuonna antanut sijaa uuden vuosikymmenen ruokalajeille, kuten broilericurrylle, quorn-kasvistäytteisille tortilloille sekä kebab-kastikkeelle.

Myös punaista lihaa sisältäviä ruokia on viime vuosina vähennetty systemaattisesti koulujen ruokalistoilta ja korvattu muun muassa kalaa tai siipikarjaa sisältävillä ateriavaihtoehdoilla.

–Ilahduttavaa on, että toiveruokien top 10:ssä onkin monta kalaa tai vaaleaa lihaa sisältävää ruokaa sekä lähes jokaisella luokka-asteella myös vähintään neljä kasvisruokaa, jotka ovat meillä yleisesti päivittäin kaikkien vapaassa otossa, pohtii Ojaluoma.

Toivotuimpia ruokia koululaisille jatkossakin

Palvelukeskus Helsingissä oppilaille halutaan tarjota ruokaa, joka maistuu, ja siksi oppilaiden suosikkiruoat ovat todennäköisiä säilyttämään paikkansa ruokalistalla jatkossakin. Oppilaat voivat vaikuttaa tarjottaviin kouluruokiin muun muassa kyselyjen, maistatusten ja ravintolatoimikuntatoiminnan kautta, mistä tulleita palautteita huomioidaan tuotekehitystyössä aktiivisesti aina mahdollisuuksien mukaan. Toiveruokakyselyssä oppilailta kysytään myös ruokia, jotka eivät maistu.

–Sekin lista katsotaan tarkasti ja tarvittaessa ruokia poistetaan tai niiden reseptejä muokataan. Emme säilytä listoilla sellaisia ruokia, jotka eivät oppilaille maistu, sillä on tärkeää että kouluruoka tulee syötyä, vakuuttaa kouluruoasta vastaavan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ruokapalveluasiantuntija Katja Peränen.

Uusia suosikkeja ruokalistoille voi puolestaan löytyä muun muassa vaikkapa vuotuisilta teemaviikkoilta. –Esimerkiksi keväällä vietettyyn Afrikka-maateemaamme kehitetyistä tuotteista afrikkalainen kanacurry oli monen oppilaan suosikki ja sitä toivotiin laajasti myös pysyvälle ruokalistallemme, selventää Ojaluoma.

Palvelukeskus Helsingin toiveruokakysely toteutettiin kaikissa peruskouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa sähköisesti ajalla 15.2.- 5.3.2021. Kyselyyn vastasi yhteensä yli 8000 peruskoulun oppilasta sekä toisen asteen ja lukion opiskelijaa. Oppilaiden äänestämät toiveruoat huomioidaan Palvelukeskus Helsingin kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla ja lisäksi syksyllä, viikolla 45 järjestettävällä toiveruokaviikolla, jolloin toivotuimpia ruokia on tarjolla koko viikko.

Kouluruokien top 10:

Kalapuikot
Pinaattiohukaiset
Broilericurry
Tortillat quorn-kasvistäytteellä
Nakkikastike
Kebabkastike
Kalakeitto
Hernekeitto
Lihapyörykät
Tonnikala-pastavuoka