Helsinki Education Weekillä kokattiin ja kehitettiin kouluruokaa

Tällä viikolla järjestetty Helsinki Education Week kutsui oppimaan ja osallistumaan yli 200 mielenkiintoiseen tapahtumaan eri puolilla Helsinkiä. Palvelukeskus Helsinki oli mukana viikolla järjestämässä Syötävän hyvää koulusafkaa –nimistä kouluruokatyöpajaa yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Oodin opetuskeittiötiloissa järjestetyssä työpajassa oppilaat pääsivät tutustumaan kouluruokaan itse kokkaamalla.

Oppilaat valmistivat Palvelukeskus Helsingin tuotekehitystiimin avustamina kaksi eri koululounasta, joista toinen oli koulujen ruokalistoilta entuudestaan tuttu ja toinen uusi lounas, joka voi mahdollisesti tulevaisuudessa päätyä helsinkiläisten koululaisten lautasille.

Päivän innokkaat kouluruokakokit tulivat Puotilan ala-asteen koulusta sekä Käpylän peruskoulusta. Puotilan ala-asteen koulun neljännen luokan opettaja Oona Uutela toi luokkansa kouluruokatyöpajaan opetusteeman innoittamana. Meillä on parhaillaan aiheena Mistä ruoka tulee?, ja kouluruokatyöpaja sopi sekä ajallisesti että ajoituksellisesti mainiosti tähän, Uutela kiittelee.

Opettajan toiveena on, että kouluruokatyöpaja saa oppilaat pohtimaan, miksi maksutonta kouluruokaa kannattaa syödä ja arvostaa. Työpajan nimi on mielestäni oikein osuva ja on tärkeää, että oppilaat jaksamisenkin takia söisivät kouluruokaa. Vaikka oppilaani ovatkin hyviä syömään koulussa, toivon että he pohtisivat työpajan myötä myös sitä, miten paljon koululounaan laittaminen vaatii työtä.

Kokkausta ja kouluruokailun kehittämistä


Päivän ensimmäisessä kouluruokatyöpajassa Puotilan ala-asteen koulun 4.-luokkalaiset valmistivat soijabolognesepizzaa ja red currya nuudelin kera. Toisessa työpajassa Käpylän peruskoulun 5.-luokkalaiset loihtivat shakshukaa sekä broilericurrya. Lisäksi oppilaat valmistivat itse myös herkulliset jälkiruoat koko luokalle.

Oppilaat olivat taitavia keittiössä ja keskittyivät hienosti! Oli mukava seurata heidän innokasta työskentelyään ja itse valmistettu kouluruoka näytti maistuvan kaikille. Aivan mahtava, erilainen työpäivä myös meille kouluruoan tuotekehitystiimiläisille, iloitsee Palvelukeskus Helsingin tuotesuunnittelija Maarit Ojaluoma.

Ruoan valmistuksen ohella oppilaat saivat työpajassa ideoida tulevaisuuden kouluruokailua ja ruokahävikin vähentämistä.
Neljäsluokkalaiset Ira, Anni, ja Elsa Puotilan ala-asteen koulusta kehittäisivät kouluruokailussa aikatauluja ja poistaisivat ruuhkaa. Ehkä voitaisiin syödä myöhemmin, niin tulisi suurempi nälkä. Emme aina myöskään mahdu syömään ruokalaan, mikä on tylsää, he pohtivat. Samasta koulusta tulleet Jaakko ja Niklas vähentäisivät hävikkiä lisäämällä oppilaiden lempiruokia ja pienentämällä lautaskokoja. – Radikaali ratkaisu olisi myös viedä roskikset kokonaan pois, he ideoivat.

Kaikki työpajaan osallistuneet oppilaat saivat muistoksi Palvelukeskus Helsingin essut sekä uunituoreen Syötävän hyvää koulusafkaa -reseptivihon, johon on koottu sekä kouluruokalistoilta tuttujen että uusien annosten reseptejä kotikeittiöihin sopiviksi muokattuina.

Kuvasatoa Helsinki Education Weekin kouluruokatyöpajasta: