Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin päiväkodit voittajia Luomu SM -kilpailun suurten toimijoiden sarjassa.

Helsingin päiväkodit jälleen voitokkaita Luomu SM -kilpailussa – luomua nautittiin vuonna 2019 yli miljoona kiloa

Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit ovat voittaneet jo viidennen kerran luomun suomenmestaruuden suurten toimijoiden sarjassa. Valtakunnallisen kilpailun voittajat julkistettiin Luomupäivillä 3.11. järjestetyssä etätilaisuudessa. Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista noin 320 Helsingin päiväkodissa, joihin hankituista raaka-aineista luomun kilomääräinen osuus oli vuonna 2019 noin 25 %.

Yhteensä luomua tarjottiin päiväkotien ruokapalveluissa viime vuoden aikana noin 1 066 800 kiloa, mikä on lähes noin 382 000 kiloa enemmän kuin vuonna 2018. Helsingin päiväkotien luomutarjontaan sisältyvät muun muassa luomuhiutaleet, luomuohrasuurimot, maustamaton luomujogurtti, luomupiimä, luomutofu ja kahdesti kuuden viikon ruokalistalla tarjottavat luomuhedelmät sekä viimeisimpänä valikoimaan tullut rasvaton luomumaito. Kuusiaskelmaisilla luomuportailla Palvelukeskus Helsinki on tasolla neljä.

Päiväkodeissa nautitaan muun muassa luomuohrasuurimoista tehtyä puuroa sekä rasvatonta luomumaitoa.

Olemme mukana päiväkodeissa lähes 60 000 ateriahetkessä joka päivä, aina aamupalasta lounaaseen ja välipalasta iltapalaan, joten tuotteiden saatavuus, toimivuus ja vastuullisuus ovat tärkeitä huomioida hankinnoissa. Luomutarjontaamme on rakennettu pitkäjänteisesti ja kiertävien ruokalistojen ohella vietämme päiväkodeissa vuosittain myös sadonkorjuu-teemaa, jossa hyödynnämme mahdollisimman paljon luomua. On mahtavaa saada työstämme tunnustusta palkinnon muodossa ja olen iloinen, että luonnonmukaisesti tuotettuun ruokaan halutaan Helsingissä panostaa, sanoo päiväkotien ruokalistoja Palvelukeskus Helsingissä suunnitteleva Susanna Immonen.

Luomuvalikoimaa kehitetään yhdessä Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa, joka vastaa ruokapalvelujen järjestämisestä päiväkodeissa ja kouluissa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan niin päiväkotien henkilökunta kuin lasten vanhemmat arvostavat päiväkotien luomutarjontaa.

–Vanhemmat pitävät tärkeänä, että varhaiskasvatuksessa lapsille tarjottava ruoka on sekä herkullista että ekologisesti ja eettisesti tuotettua. Luomutarjonta tukee ympäristökasvatusta, Helsingin kaupungin ekologisia arvoja ja edistää osaltaan ilmastonmuutoksen hillintää. Olemme varhaiskasvatuksessa ylpeitä ja onnellisia siitä, että saamme tarjota helsinkiläisille lapsille luomua, kertoo varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa luomun lippu on korkealla myös jatkossa.

– On tärkeää, että lapset saavat tutustua luonnon monimuotoisuuteen jo varhaislapsuudesta alkaen ja omaksua ympäristöystävällisiä arvoja luonnollisena osana arkipäivää, sillä heistä kasvaa tulevaisuutemme päättäjiä, Jalovaara ajattelee.

Luomu SM -kilpailu on osa Portaat luomuun -ohjelman toimintaa, jossa etsitään eniten luomua käyttäviä julkisia ruokapalveluntuottajia ja yksityisiä ravintoloita. Kilpailussa vuodessa käytettyjen elintarvikkeiden kilomäärästä lasketaan luomun prosentuaalinen osuus.