Enjoy USA! -teeman antimet ilahduttavat ruokailijoita kouluissa, päiväkodeissa ja hoitoalalla viikolla 11.

Enjoy USA! -teemaviikko vie makumatkalle Atlantin taa

Helsingin kouluissa, päiväkodeissa ja hoitoalan toimipaikoissa sekä henkilöstöravintoloissa nautitaan tällä viikolla USA:n ruokakulttuurin antimista Palvelukeskus Helsingin Enjoy USA! -teemaviikon innoittamana. Tämän vuotinen ruokateema tuo lautasille Yhdysvaltojen keittiön parhaimmistoa cajunmausteisista padoista muhkeisiin hampurilaisiin.

–USA:n ruokakulttuuri on mahtavan monipuolinen ja siinä on vivahteita muun muassa italialaisesta, aasialaisesta ja meksikolaisesta keittiöstä. Jokaisesta viidestäkymmenestä osavaltiosta löytyy lisäksi omat erikoisuutensa, puhumattakaan maantieteellisten erojen tuomasta vaihtelusta raaka-aineisiin, taustoittaa Palvelukeskus Helsingin tuotesuunnittelija Petteri Hautamaa.

Karnevaalihenkeä ja makuja maailmalta

Kouluissa ja päiväkodeissa Enjoy USA! -teemaa vietetään tiistaista torstaihin 10. –12. maaliskuuta. Juhlan tuntua luovat perusruokalistoista poikkeavan tarjonnan ohella jenkkihenkeen sopivat somisteet tähtilippuineen ja sinipunaväreineen.

–Vaihtelu on aina kiva asia! On hauskaa, kun meillä on jotain ruokia, mitä ei yleensä ole. Koristeet piristävät myös ruokailukokemusta, pohtivat Herttoniemenrannan ala-asteen 1.-6.-luokkalaiset ruokalatiimiläiset.


Herttoniemenrannan ala-asteen 1.-6.-luokkalaiset ruokalatiimiläiset pitivät teemoja virkistävänä vaihteluna.

Viikon aikana kouluissa ja päiväkodeissa maistellaan esimerkiksi Mac & Cheese -juustomakaronia, härkis-chilimuhennosta ja -pataa, BBQ- ja vegeburgeria sekä broileri-maissichowderia ja peruna-bataattisosekeittoa.

–Tänä vuonna oppilaat ja eskarit ovat päässeet vaikuttamaan teemaviikon tarjontaan makutestauksissa. Jälkiruokana tarjottava banaanisuklaapirtelö on esimerkiksi oppilaiden valinta. Toivottavasti viikosta tykätään, miettii Palvelukeskus Helsingin tuotesuunnittelija Teemu Männikkö.

Banaani-suklaapirtelö vaikuttaa olevan yksi viikon odotetuimmista herkuista.
–Kyllä luokissa puhutaan innoissaan, että siellä on tämä USA-viikko. Erityisesti viikon jälkiruokaa odotetaan, naurahtaa luokanopettaja Sara Nurttila Herttoniemenrannan ala-asteelta.

Luokanopettaja Sara Nurttila ja ruokapalveluvastaava Mari Raeske kertovat USA-teemaviikon innostavan oppilaita.

Teemaviikot tarjoavat myös mahdollisuuden irrottautua arjesta ja saada kosketusta uusiin ruokakulttuureihin perusruokalistojen ulkopuolelta.

–Vaikka oppilaat maistelevat usein melko varovaisesti uusia ruokia, he saavat teemojen kautta kuitenkin kokemuksia erilaisista mauista. Meillä on oppilaita useista kulttuuritaustoista, joten osalle teemaviikkojen maut voivat olla toki hyvinkin tuttuja, pohtii Nurttila.

Myös henkilökunnalle teemaviikko tuo vaihtelua arkeen. – Kyllä se meillekin pientä erilaisuutta tuo. Asiakkaat saavat hyvää ruokaa ja yleensä teemaviikkoihin ollaan oltu tosi tyytyväisiä, kertoo ruokapalveluvastaava Mari Raeske.

USA:n sinipunaiset värit ja tähtiliput inspiroivat myös somisteissa.

USA-herkkuja kaikille kaupunkilaisille

Kaikille kaupunkilaisille avoimissa hoitoalan henkilöstöravintoloissa Enjoy USA! -teemaa vietetään maanantaista perjantaihin 9.-13.3. ja ruokalistoilla on runsaasti vaihtoehtoja, joista valita. 

–Osassa toimipaikoista on muun muassa hauska street food -konsepti, jossa on joka päivä vaihtoehtona jotain katuruokaa. Tarjolla on muun muassa härkis-cheddar-BBQ-kastike-pannupitsaa sekä pariakin uutta lanseeraamaamme burgeria, kuten Sloppy Joe - ja NYC Cheese burger, joista molemmista on myös kasvisvaihtoehdot. Lisäksi on monia kivoja jälkiruokia, että tervetuloa vaan maistelemaan! Hautamaa toivottaa.

Teemaviikon ruokalistat ravintoloittain löytyvät osoitteesta www.hel.fi/ruokalistat.

Kaikki kaupunkilaiset voivat käydä nauttimassa Enjoy USA! -teemaviikon tarjonnasta näissä Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa: Auroran sairaalan ravintola, Herttoniemen sairaalan ravintola, Itäkeskuksen palvelutalon ravintola, Kinaporin seniorikeskuksen ravintola, Kivelän seniorikeskuksen ravintola, Kontulan seniorikeskuksen ravintola, Koskelan seniorikeskuksen ravintola, Kustaankartanon seniorikeskuksen ravintola, Laakson sairaalan ravintola, Malmin sairaalan ravintola, Riistavuoren seniorikeskuksen ravintola, Roihuvuoren seniorikeskuksen ravintola, Suursuon sairaalan ravintola sekä Syystien seniorikeskuksen ravintola.

Palvelukeskus Helsinki on kaupungin omistama liikelaitos, joka toimii kouluissa, oppilaitoksissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, seniorikeskuksissa sekä palvelutaloissa. Olemme mukana 100 000 ruokahetkessä päivittäin ja kokemusta meillä on ruokapalvelujen hoitamisesta yli 100 vuoden ajalta. Ruokapalvelujen lisäksi kehitämme ja tuotamme puhelin- ja hyvinvointipalveluja sekä tuemme kotona asumista monipuolisilla teknisillä ratkaisuilla ja palveluilla. Huolehdimme myös siivouspalveluista.