Kirsi Soramäki. Kuva: PRO 2021, Mika Levälampi

Kivelän ravintokeskuksen kokki ehdolla ravintola-alan arvostetussa kilpailussa

Palvelukeskus Helsingin kokki Kirsi Soramäki on yltänyt upeasti ravintola-alaa palkitsevan PRO2021-kilpailun finaalikolmikkoon ammattikeittiön kokki -sarjassa. Kivelän ravintokeskuksessa kokkina ja erityisosaamista vaativana dieettikokkina toimivalle Soramäelle on tärkeää valmistaa päivittäin asiakkaille annoksia, jollaisista hän itsekin pitäisi: hyvää ja maistuvaa ruokaa jokaiseen ruokavalioon.

Kivelässä on laaja asiakaskunta ja aterioita valmistetaan kaiken ikäisille helsinkiläisille, leikki-ikäisistä ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville, lyhytaikaishoidossa oleville, päivätoimintaan osallistuville sekä vakituisesti osastoilla asuville ja lisäksi myös henkilöstöravintolassa asioivalle hoitohenkilökunnalle. Yksi suurista asiakkaista on esimerkiksi Auroran sairaala, johon ruokaa toimitetaan päivittäin.

Monipuolinen asiakaskunta haastaa keittiön joka päivä, kun osa asiakkaiden ruokavalioista räätälöidään erikseen ja toisaalta on huomioitava myös henkilöstöravintolassa ruokaileva henkilökunta ja ulkopuoliset ravintola-asiakkaat. Korona-aikana Kivelästä on toimitettu myös lämmintä ruokaa ja eväspaketteja päivittäin asunnottomille.

Jo lähes 20 vuoden ajan Helsingin kaupungilla työskennelleelle Soramäelle työn haastavuus on palkitsevaa. Kivelän ravintokeskuksen keittiössä hän on päässyt kehittämään ammatillista osaamista yhteistyössä mukavan työyhteisön kanssa. Työkokemus ja oman työn tunteminen auttavat kiperissäkin tilanteissa.

–Työtehtäväni ovat erittäin mielenkiintoisia ja vaihtelevia kaiken hektisyyden keskellä. Nautin saadessani tehdä työtä, jonka hallitsen ja viihtyvyyttä lisää se, että saan suunnitella työni hyvin itsenäisesti. Haaveenani on joskus edetä ruokalistojen ja -reseptiikan suunnittelupuolelle, hän miettii.

Dieettikokkina Soramäki on tottunut valmistamaan ruokaa erityisruokavaliota noudattaville asiakkaille, mikä vaatii paljon osaamista. Ruokavalioissa hän ennustaa tuleville vuosille erityisesti kahdenlaista kehitystä.

– Kasvispohjainen syöminen sekä maidottomat raaka-aineet varmasti lisääntyvät yhä enemmän tulevaisuudessa, Soramäki näkee.

Monipuolisen taitajan arkipäivät kruunaa vaativan kokin työn lisäksi mahdollisuus valmistaa asiakkaille kakkuja, leivonnaisia sekä muita tilaustarjoilutuotteita, ja näyttää samalla toisenlaistakin kädenjälkeä.

Itseään Soramäki kuvailee kuin kuohuviiniksi. – Olen pirskahtelevan iloinen ja hymyilevän kupliva! hän nauraa.

PRO on tunnustuspalkinto horeca-alan ammattilaisille

PRO-palkintoja on jaettu vuodesta 2003 lähtien hotelli-, ravintola ja cateringalan ammattilaisille. Vuonna 2021 palkinto jaetaan 15 eri sarjassa 21.4 Finlandia-talolla. Palkintosarjoja kilpailussa ovat mm. ammattikeittiön työntekijä, ammattikeittiön kokki ja ravintolapäällikkö. Soramäkeä ja muita kilpailun finalisteja voi äänestää 15.12.2020 asti osoitteessa: propalkinnot.fi

Kuva: PRO 2021, Mika Levälampi