Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Kuva: Opiskelijoita istuu ringissä keskustelemassa

Nyt vlogataan! Oppilaat mukana videoprojekteissa

Opetusvirasto kysyi nuorilta neuvoa, millaisilla videoilla heidän mielestään kannattaisi kertoa yhteishausta ja mitä asioita he haluaisivat tietää opinnoista valinnan kynnyksellä. Nuorten ideoiden perusteella tehtiin videoblogimaiset esittelyvideot lukio- ja ammatillisista opinnoista.

Tammikuussa järjestettyihin työpajoihin osallistui nuoria Hiidenkiven peruskoulusta, Vuosaaren lukiosta, Sibelius-lukiosta ja Stadin ammattiopistosta. Mukana oli yhteishaussa keväällä hakevia ysiluokkalaisia sekä jo toisella asteella opiskelevia nuoria. Heiltä kysyttiin, mitä tietoa he kaipaisivat tai olisivat kaivanneet tukemaan jatko-opintojen valintaa. Yhdessä pohdittiin myös sitä, miten ja millä tavoin nuoret haluaisivat tätä tietoa heille kerrottavan.

Nuorten toiveiden mukaisesti vlogin eli videoblogin tyylisissä tarinoissa esiintyvät aidot opiskelijat, jotka kertovat omista opinnoistaan siellä, missä opiskelu tapahtuu. Videoissa vastataan nuoria mietityttäviin aiheisiin ja kysymyksiin.

Katso videot:
Miksi ammatillisia opintoja?
Miksi lukioon?
Ammatillisten opintojen video on julkaistu myös Stadin ammattiopiston YouTubessa. Videot tuotettiin Otavamedian kanssa.

Videon oltava yhtä vakuuttava kuin ystävän sana

Ideointityöpajaan osallistuneiden Hiidenkiven peruskoulun ysiluokkalalaisten mielestä videon olisikin hyvä olla yhtä vakuuttava kuin ystävän sana.

- Lukiota tai ammattikoulua käyvien kavereiden sanaan luotetaan. Heiltä kysytään usein ensimmäisenä, muistutti Lauri Lihavainen.
Videotuotannon ideointiin osallistuneiden nuorten ajatuksia voi lukea 16. helmikuuta ilmestyvän Helsinki-infon sivulta 7. Lehti jaetaan kaikkiin helsinkiläisiin kotitalouksiin.

Oppimisen muutos oppilaiden silmin

Myös oppimisen muutoksen pohtimisessa on tehty yhteistyötä oppilaiden kanssa. Opetusvirasto kutsui syksyllä oppilaita kertomaan uuden opetussuunnitelman teemoista. 

Oppilaat osallistuivat Kaskas Median järjestämään videokoulutukseen, jossa suosittu tubettaja Timo Wilderness jakoi vinkkejään kiinnostavan videon tekemisestä. Sen jälkeen oppilaat käsikirjoittivat, kuvasivat ja editoivat kouluissaan videon valitsemastaan opetuksen muutokseen liittyvästä teemasta. Joissakin videotyöryhmissä oli mukana myös opettajia.

Katso oppilaiden tekemät videot:
Pasilan peruskoulu: Koko Helsinki on luokkahuone
Käpylän peruskoulu: Koulussa opitaan tiedon sijaan taitoja
Solakallion koulu: Teknologiaa opiskelussa
Sibelius-lukio: Teknologia opiskelussa

kuva: Samuli Niinivuo

JAA