Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Kuva: Heli Hietala, pääkoulun ensimmäisessä kerroksessa on myös hyvin varusteltu teatteriaula.

Herttoniemenrannan ala-asteen pääkoulu on yhtä aikaa pieni ja iso

Herttoniemenrannan ala-asteen pääkoulu on kuin pieni kaupunki. Ruokala ja kirjasto muodostavat torimaisen keskusaukion, jonka ympärillä on kortteleita, siltoja ja portaikkoja.

Ensimmäisessä kerroksessa on näyttävä teatteriaula, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia. Teknisesti korkeatasoinen tila toimii iltaisin myös musiikkiopiston harjoituspaikkana.

Arkkitehti Olli-Pekka Jokelan suunnittelema rakennus on valmistunut vuonna 2000. Koulu on yhtä aikaa pieni ja iso. Yhteiset tilat ovat avaria, mutta opetustiloissa on kyläkoulun tunnelmaa. Vs. rehtorin Sauli Jukkalan mukaan koulussa vierailevat vanhemmat ihastelevat rakennuksen arkkitehtuuria.

– Koulu koostuu soluista, jotka muodostavat rauhallisen ja toimivan kokonaisuuden. Yhdessä solussa on noin viisi luokkaa ja oma sisäänkäynti. Vaikka täällä on paljon oppilaita, kotisolut rauhoittavat tilan, Jukkala kertoo.


– Solut muodostavat rauhallisen ja toimivan kokonaisuuden. Suuret tilat on hajotettu pieniksi yksiköiksi, rehtori Sauli Jukkala sanoo.

Sivukoulun oppilaille hyvin tilaa

Opetusvirasto suunnittelee luopuvansa Herttoniemenrannan ala-asteen Tuorinniemen sivupisteestä. Syynä on tilankäytön tehostaminen.

Pääkoulu on suunniteltu 700 lapselle, nyt oppilaita on noin 440. Ennen pääkoulun valmistumista opetus aloitettiin pienissä yksiköissä, joita oli 2000-luvun alussa yhteensä kolme. Vuosina 2006 ja 2010 muista sivupisteistä luovuttiin, kun oppilasmäärä alueella tasaantui.

Tuorinniemen sivupisteessä opiskelee tällä hetkellä noin 80 eka- ja tokaluokkalaista. Jukkalan mukaan Tuorinniemen oppilaille olisi tilat valmiina, eikä suurempia käytännön järjestelyjä tarvitsisi muuton vuoksi tehdä.

– Meillä on ollut yksi solu vähemmällä käytöllä. Siellä on ollut muun muassa iltapäivätoimintaa, mutta ei yhdenkään luokan kotiluokkaa. Solun atk-luokasta luovutaan jossain vaiheessa, kun pöytäkoneet korvataan kannettavilla tietokoneilla. Tarkoituksena on, että Tuorinniemen alkuopetus tulisi tähän soluun, Jukkala kertoo.

Kyläkoulun tunnelma, ison koulun edut

Herttoniemenrannan ala-asteen pääkoulun yhteydessä toimii kaupungin liikuntahalli, joka on paitsi ala-asteen myös muiden alueen koulujen käytössä. Piha-alue on iso, ja terveydenhoitaja on koululla viitenä päivänä viikossa, koulukuraattori ja koulupsykologi kolmena.  

Tuorinniemiläisten ei rehtorin mukaan tarvitse olla huolissaan, mikäli siirtyminen isompaan koulurakennukseen toteutuu. Oppilaat viettävät aikansa pääsääntöisesti soluissa, jotka ovat hyvin valvottuja. Solu on kuin pieni koulu ison koulun sisällä.

– Pääkoulussa yhdistyvät kyläkoulun tunnelma ja ison koulun edut. Tämä on turvallinen ja hyvä koulu, jossa opettajat välittävät oppilaista, Jukkala sanoo.


Rakennuksen sydämen muodostavat ruokala ja kirjasto, jotka ovat samaa isoa tilaa.

 

Teksti: Anni Turunen
Kuvat: Heli Hietala

JAA