Päättäjämiitissä nuoret työstivät toteutussuunnitelmat ruuti.netin kautta tehdyille aloitteille. Kuva: Maarit Hohteri

”Jos asioita haluaa muuttaa, täytyy vaan alkaa tekemään”

24.05.2017 10:18

Entistä kattavampi kesäseteli, oppilaskunnan hallitusten uudistus, sateenkaarinuorten oma tila – kaupungille tehdyt nuorten aloitteet etenivät Päättäjämiitissä 23. toukokuuta.

”Kaikki innokkaat mukaan! Tämä on ensimmäinen kokeilu, mutta jos saadaan mukaan hyvä porukka, voidaan tehdä lisääkin tapahtumia”, sanoo Ronja Pankakoski.

Hän teki aloitteen nuorten kulttuuri- ja musiikkitapahtumasta viime syksynä. Aloite on yksi työkalu, joka 13–17-vuotiailla helsinkiläisillä on käytössään vaikuttamisjärjestelmä Ruudin osana. Kuka tahansa voi tehdä aloitteen kaupungille ruuti.netin kautta.

Päättäjämiitissä Ronja Pankakosken aloite eteni toteutuksen tasolle. Nyt kalenterissa on päivämäärä 14. kesäkuuta, jolloin tapahtuma toteutuu Oranssin tilassa Suvilahdessa.

”Ohjelmaksi tulee musaa, tanssia ja muuta. Tapahtuma on tarkoitettu kesälle, kun nutat ovat kiinni eikä ole muuta tekemistä”, kertoo Eerika Aalto, joka on mukana tekemässä tapahtumaa.

Päättäjämiitissä aiheiden kirjo oli laaja – mukana oli yhdeksän nuorten aloitetta kesätyösetelin laajentamisesta tolppien rakentamiseen kävelyteille ja toreille.

Jokainen aloite sai toteutus- tai vaikuttamissuunnitelman. Esimerkiksi viihtyisämpiä bussipysäkkejä ideoinut nuorten porukka päätti tehdä ensiksi mahdollisimman laajan kyselyn, jonka tulokset esitellään HSL:lle.

Asiantuntijat käytettävissä

Päättäjämiitissä oli mukana 51 nuoren lisäksi joukko asiantuntevia mahdollistajia. Tapahtuman toteutustapa olikin tänä vuonna uudenlainen.

Asiantuntijoiden roolina oli toimia neuvonantajina, joilta kysyttiin tarvittaessa apua ja vinkkejä nuorten aloitteiden eteenpäin viemiseksi. Moni lupasi viedä nuorten terveiset myös osaksi omaa työtään.  

Tärkeintä oli kuitenkin nuorten oma sitoutuminen aloitteiden toteutukseen. Ainakin nuorten musiikki- ja kulttuuritapahtuman osalta tämä toimi.

”Päättäjämiitin työpaja meni tosi hyvin. Me saatiin heti alussa tosi konkreettisia juttuja suunniteltua ja nyt tämä etenee. Meillä on jo seuraava tapaaminen sovittuna”, Ronja Pankakoski kertoo.

”Ideoin tätä aloitetta viime syksynä ja nyt pääsen ihan oikeasti tekemään tätä. Se on hienoa.”

Kiinnostuneet nuoret pääsevät jatkossakin mukaan aloitteiden toteutukseen esimerkiksi Ruudin ydinryhmän kautta. Lisäksi nuorten aloitteet käsitellään Helsingin kaupunginvaltuustossa kaksi kertaa vuodessa.


Lue lisää:

Ruuti.net: Aloitteet

Flickr: Päättäjämiitti 2017

JAA