Vuonna 2018 yli 28 miljoonaa käyntikertaa kulttuurin, kirjaston, liikunnan ja nuorison palveluissa

Toimialalla panostettiin erityisesti neljään kärkihankkeeseen. Näistä keskeisin, liikkumisohjelma tähtää konkreettisesti kuntalaisten liikkumisen ja sitä kautta hyvinvoinnin lisäämiseen. Ohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 3.12. ja sen toteuttaminen ja markkinointi käynnistettiin.

Myös toinen toimialan kärkihankkeista saavutti tärkeän välietapin joulukuussa, kun kauan odotettu keskustakirjasto Oodi – Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden hanke – valmistui. Joulukuun 5. päivä avattu keskustakirjasto Oodi lunasti hienosti paikkansa kaupungin kulttuuritarjonnassa. Sen kävijäodotukset ylittyivät jo ensimmäisinä viikkoina, ja kaikkiaan uudessa kirjastossa kirjattiin joulukuun 2018 aikana lähes 300 000 käyntiä ja 70 000 lainaa. Oodin avajaistapahtumiin osallistui kaikkiaan 55 000 kävijää. Oodin ansiosta Suomen kirjastot nousivat vuoden aikana näkyvästi esiin kotimaisessa ja myös kansainvälisessä mediassa. Keskustakirjaston medianäkyvyyden laskennallinen arvo vuonna 2018 oli yli kymmenen miljoonaa euroa.

Töölönlahdella sijaitseva Oodi on yksi alueen hyötykäyttöä lisäävistä vetovoimatekijöistä, mutta alueen kehittäminen jatkuu. Vuonna 2017 perustettu Töölönlahti-verkosto jatkoi työtään ja selvitti, millaisia ajatuksia kaupunkilaisilla on alueen elävöittämisestä. Toinen mittava kulttuurihanke käynnistyi, kun Helsinki Biennaalin suunnittelu aloitettiin. Ensimmäinen biennaali toteutetaan vuonna 2020.

Neljäs kaupunkistrategiasta juontuva keskeinen toimialaa koskettava tavoite on nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen. Toimenpiteitä tehtiin niin liikunta- kuin kulttuuripalveluissakin, mutta erityisesti teemaan panosti nuorisopalvelut. Nuoria kohdattiin eri paikoissa ja yhteyksissä, heitä autettiin muun muassa kesätyöpaikan saamisessa: lähes joka kolmas helsinkiläisistä 9.luokkalaisista sai kesätyöpaikan Kesäsetelin avulla. Lisäksi 1 436 nuorta autettiin löytämään keikkatöitä.

Kärkihankkeiden lisäksi kulttuurikeskuksiin tuotettiin lähes 2 000 erilaista esitystä ja noin 100 näyttelyä. Kulttuurikeskus Caisa muutti uusiin tiloihin ja Laajasalon ostoskeskuksessa avattiin uusi kirjasto-nuorisotila.

Museoiden suosio jatkuu - Helsingistä löytyvät Suomen suosituimmat museot
Kaupunginmuseo oli Suomen suosituin museo ennen Ateneumia, Kiasmaa ja Kansallismuseota. Se sai myös kunniamaininnan Euroopan vuoden museo (EMYA 2018) –kilpailussa helposti lähestyttävänä, kaupunkilaisten kanssa yhteistyössä toimivana museona. Kaupunginmuseossa vieraili miljoonas kävijä Sederholmin talon avaamisen jälkeen 24.11.2018. ”Olemme onnistuneet rakentamaan elämyksellisen vapaan pääsyn museon, joka sallii monenlaiset käyttötavat. Museoon on löytänyt myös monenlaisia uusia käyttäjiä: piipahtajia, rauhallista työskentelypaikkaa kaipaavia ja uudenlaisten kokemusten etsijöitä”, iloitsee museojohtaja Tiina Merisalo.

HAM, Helsingin taidemuseo, oli puolestaan Suomen neljänneksi kiinnostavin taidemuseo vuonna 2018. Näyttelyt ja oheistapahtumat vetivät Tennispalatsiin 170 359 kävijää. Näyttelyitä järjestettiin yhteensä 17. Graffiti-näyttelyssä tarkasteltiin graffitikulttuurin eri puolia. Brittiläisten Gilbert &Georgen THE MAJOR EXHIBITION oli taiteilijaparin ensimmäinen merkittävä näyttely Pohjoismaissa kahteenkymmeneen vuoteen. Lisäksi HAMin kokoelmista sijoitettiin 275 taideteosta 20 paikkaan eri puolille kaupunkia.

Yli 59 miljoonaa euroa avustusta kulttuuria, liikuntaa ja nuorisotyötä edistäville toimijoille
Toimialan avustusperiaatteita uudistettiin ja ensimmäistä kertaa kulttuuri, nuoriso ja liikunta toteuttivat yhteisen harrastus- ja liikkumishankehaun. Tästä syntyi 10 ideaa, jotka edistävät lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintaa ja lisäävät liikkumista. Kaupungin taide- ja kulttuurielämää rikastutettiin jakamalla avustuksia yhteensä noin 17 miljoonaa euroa 559 toimijalle.

Nuorisojaosto myönsi 2 169 582 euroa avustuksia helsinkiläisille nuorisojärjestöille. Loma-aikojen leiriavustuksia myönnettiin 630 000 euroa 430 leirille, joille osallistui lähes 12 000 helsinkiläistä lasta ja nuorta. Projektiavustuksia myönnettiin 44 581 euroa, joista hyviä esimerkkejä ovat nuorten yhteisöjääkaappi, Rajat-valokuvanäyttely ja musliminuorten aktivointiseminaari.

Tapahtuma-avustusta myönnettiin yhteensä 58 eri tapahtumalle. Lisäksi tuettiin yhteensä 304 000 eurolla yhteistyösopimuksin 22 suurta liikuntatapahtumaa ja kansainvälistä urheilukilpailua, kuten Cheerleadingin EM-kilpailuja, taitoluistelun GP-kilpailuja, Helsinki Horse Show’ta, Uinnin ja uimahyppyjen nuorten EM-kilpailuja, Helsinki Cup ja Stadi Cup –turnauksia sekä lentopallon miesten ja naisten EM -karsintaotteluja. 

Katso vuodesta 2018
kertova videomme 


JAA