Kuvassa kuvataan kauounginmuseolla liikunnan ohjaajien vetämää jumppaa.

Koronakriisin aikana kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla keksittiin uusia tapoja palvella kaupunkilaisia

Kirjastot, kulttuurikeskukset, museot ja sisäliikuntapaikat olivat kiinni maalis-toukokuun ajan koronapandemian vuoksi. Kesäkuun alusta alkaen kirjastot, kulttuurikeskukset, sisä- ja ulkoliikuntapaikat, museot ja nuorisotilat avautuivat vaiheittain ja kesäleirit ja -kurssit käynnistyivät. Osa kirjastoista on laajemmin auki kuin normaalikesinä ja ulkona toteutuvaa kesätekemistä nuorille on enemmän kuin aiemmin. Valvotuilla uimarannoilla on myös aiempia kesiä enemmän rantapelastajia. Palvelutilojen avaamisessa noudatetaan terveys- ja muiden viranomaisten ohjeita asiakkaiden ja työntekijöiden terveysturvallisuudesta huolehtimiseksi.

"Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut saavat meidät tuntemaan itsemme vapaiksi ja kaupunkilaisiksi. Järjestöt, kulttuuritoimijat ja oma henkilökuntamme osoittivat sitkeyttä ja joustavuutta kehittämällä uusia tapoja tarjota sisältöä, iloa, apua ja lohtua. Palvelujen avautuessa ihmisten ilo on osoittanut, että kirjastoja, kulttuuria, liikuntaa ja nuorisotyötä kaivattiin kipeästi", kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio toteaa.

Koronapandemian aikana loimme uusia palveluja kaupunkilaisten koteihin nautittaviksi

Koronakriisin alussa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla luotiin palveluihin vahvasti digitaalinen ulottuvuus, jotta pystyttiin tarjoamaan elämyksellistä vapaa-aikaa myös poikkeusolosuhteissa ja toimipisteiden ollessa kiinni. Toteutuksiin kuuluivat muun muassa virtuaalinen Annantalo lapsiperheille, kaupunginorkesterin steamatut esitykset, museoiden etänäyttelyt ja jumppia koko Suomelle yhdessä YLEn ja liikuntapalveluiden kanssa. Näiden lisäksi loimme muun muassa:

Kirjakasseja helsinkiläisille

Helsingin kaupunginkirjasto aloitti valmiiksi pakattujen kirjakassien jakamisen 23.3. Jokaisessa kassissa oli muutama kirjaston siisti poistokirja. Valittavana oli teemoitettuja kirjakasseja lapsille ja aikuisille.

Helsingin kaupunginmuseolta yli tuhat uutta teosta verkkoon

Helsingin kaupunginmuseo julkaisi museon Finna-sivustolla yli 1 400 uutta teosta, joihin on päässyt aiemmin tutustumaan vain museon seinien sisäpuolella. Julkaistuihin teoksiin kuuluu taidetta, julisteita, postikortteja ja rakennuspiirustuksia. Sivusto esittelee Helsingin ja helsinkiläisten menneisyyttä kuvina, esineinä ja taiteena. Hkm.finna.fi 

Helsinki-kanavasta luotiin kaupungin videoiden ja streamausten alusta

Kaupunki halusi tukea kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimijoita ja kaupunkilaisia uudenlaisessa arjessa. Jatkokehitimme Helsinki-kanavaa, jonka avulla pystyimme jakamaan koteihin videoita ja streamauksia kulttuurin ja vapaa-ajan palveluista. Loimme muun muassa lapsiperheille liikuntaseikkailuja joka tiistai klo 10.30. Helsingin kaupunginkirjasto toteutti Helsinki-kanavalle runsaasti mm. satutuokioita ja kirjailijahaastatteluja ja kanavalta pääsi nauttimaan myös konsertteja.

HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseo tuottivat yleisölle monipuolisia videosisältöjä taiteen ja kulttuurihistorian teemoin, taidepajoista näyttelyopastuksiin. Kaupunginmuseon videoidulla kokoelmakierroksella yleisö on päässyt kurkistamaan myös museotyön kulissien taakse. Museot tarjoavat jatkossakin yleisölle kattavasti erilaisia digitaalisia sisältöjä podcasteista opastuksiin ja mediataiteen sisältöihin Helsinki-kanavalla sekä museoiden verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Kulttuurikeskukset toivat iloa ja toivoa korona-arjen keskelle

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa, Savoy-teatteri ja Vuotalo toivat kulttuuri- ja taidesisältöjä someen, Helsinki-kanavalle sekä ulos ilahduttamaan helsinkiläisiä poikkeusolojen keskellä. Kulttuurikeskusten ikkunoissa oli esillä taidetta sekä kannustavia viestejä kaupunkilaisille. Kanneltalon ja Maunula-talon ikkunoissa ja some-kanavissa nähtiin Ainokaisa Huuskon, Jani Niemisen ja Kati Neuvosen Turvarunoja-näyttely. Stoan virtuaalinen valokuvanäyttely toi esille kaksi reaaliaikaista näkökulmaa poikkeustilaan: Aya Brace kuvasi tunnelmia Itä-Helsingissä ja Uwa Iduozee New Yorkissa. Stoan aukiolle rakennettiin toukokuussa tuoksupuutarha ja hyönteishotellit, jotka ovat alueen asukkaiden ilona koko kesän.

Malmitalo ja Vuotalo toteuttivat kevään aikana useita streamattuja konsertteja. Virtuaalinen Annantalo tarjosi somessa koko kevään ajan taidekasvatussisältöjä ja tekemistä lapsille ja nuorille. Savoy-teatterissa järjestettiin useita loppuunmyytyjä turvavälikonsertteja. Vuotalo toteutti kesäkuussa yhteistyössä Aww-työryhmän kanssa Planty-esityksen Meri Rastilan rantametsissä.

Yle ja Helsingin kaupunki – jumppasimme yhdessä kaikkien suomalaisten kanssa

Ylen kanssa aloitettiin yhteistyö aloittamalla Jumppahetket YLE TV2:lla. Yhteinen tavoite oli kannustaa suomalaisia liikkumaan kotona koronapandemiankin aikana. TV2:lla ja Yle Areenassa 6.4.alkaneet Jumppahetket mahdollistavat päivittäisen liikkumisen ja toimintakyvystä huolehtimisen poikkeustilanteessa. Yhteistyö luotiin, sillä korona vähensi ihmisten liikkumista ja lisäsi yksinäisyyttä. Erityisesti ikäihmiset kaipasivat poikkeustilanteessa apua, rutiineja ja tekemistä. Internet on kotijumppa- ja treeniohjeita pullollaan, mutta kaikki eivät löydä verkossa olevia sisältöjä, vaan kaipaavat sisältöä television lähetysvirtaan.

Nuorten kanssa kohtasimme verkossa ja sosiaalisen median kanavissa

Nuorisopalveluissa vastattiin nuorten tarpeeseen saada tietoa, tukea ja ajanvietettä korona-arjen keskellä. Nuorisotilojen ollessa suljettuina pääkaupunkiseudun nuorisopalvelut tekivät työtä pääasiallisesti jalkautumalla alueellisesti ja yli pääkaupunkiseudun kuntarajojen sekä somen ja digitaalisten välineiden avulla. Nuorisotyöntekijöitä koulutettiin mm. chat-palveluissa työskentelyyn ja jalkautuvaan nuorisotyöhön. Myös uusia kanavia, kuten Discord ja TikTok otettiin käyttöön.

Vaikka uusia kanavia ja uudenlaista yhteydenpitoa nuoriin otettiin käyttöön pikavauhdilla, itse toimintoja ei laitettu kokonaan uusiksi, vaan somessa pyrittiin järjestämään saman tyyppistä toimintaa kuin nuorisotalon normiarjessakin. Esimerkiksi instagram-livelähetyksien avulla järjestettiin kokkausiltoja, pelattiin bingoa ja aliasta sekä ihan vain juteltiin ja vietettiin aikaa yhdessä. Digitaalisille toiminnoille oli selkeä tilaus ja niihin osallistuttiin runsaasti. Osa korona-aikana käyttöön otetuista digitaalisen nuorisotyön muodoista jää varmasti käyttöön jatkossakin.

Pop-up kesäkiertueet helsinkiläisissä leikkipuistoissa

Kesäkuun alusta alkaen palvelumme ovat avautuneet ja käynnistimme uuden pop up -kesäkiertueen ilahduttamaan lapsiperheitä. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut lähtivät 1.6.–26.6. kesäkiertueelle Helsingin leikkipuistoihin. Kesäkiertueella leikkipuistosta voi bongata kirjastoauton, liikkua koko perheen voimin liikunnanohjaajien innostamana, osallistua taidepajaan tai nauttia musiikista. Kesäkiertueella vieraillaan seitsemässä leikkipuistossa. Mukana ovat leikkipuistot Filpus, Kimmo, Kipinä, Puuskakulma, Soihtu, Seppä ja Vähätupa. Kussakin leikkipuistossa vieraillaan useamman kerran kesäkuun arkipäivien aikana. Kiertueen tavoitteena on ilahduttaa puistoissa asioivia perheitä pop up -tyyppisillä, pienimuotoisilla taide-, kirjallisuus- ja liikuntavierailuilla korona-ajan turvallisuusasiat tarkasti huomioiden. Leikkipuistoissa jaetaan myös lapsiperheiden kesäarjen iloisen yhdessä tekemisen vinkkilistaa.

Veistosreitit houkuttelevat ulos kävelylle ja jopa juoksulenkille

Kaupunkilaisten iloksi on luotu myös valmiiksi suunniteltuja omatoimisia veistosreittejä erilaisten teemojen ympärille. Esimerkiksi Elämän kysymykset -reitti johdattaa kulkijan miettimään ja löytämään kenties vastauksiakin kysymyksiin mitä on taide ja miten se vaikuttaa minuun. Inhale exhale HAM –reitti sopii taas juoksulenkiksi, ja Toven elämänpolku esittelee kuinka taiteilija Tove Janssonin elämä näkyy Helsingin kaduilla ja puistoissa. linkki

Keräsimme ihmisiltä korona-ajan mielialoja

Helsingin kaupunginmuseo käynnisti verkkopohjaisen keruun, jossa kootaan sotavuosien mielialaraporttien hengessä lyhyitä kuvauksia korona-ajan tunnelmista. Vastauksia on kertynyt jo runsaasti, ja monet niistä tiivistävät iskevästi ja koskettavasti inhimillisen kokemuksen poikkeusolojen keskellä. Myös samankaltaisuus sota-ajan tekstien kanssa on tuntuvaa. Tämän päivän Helsingin mielialaraporttien keräämiseen omin tarinoin ja kuvin voi osallistua Helsingin kaupunginmuseon ja Hakasalmen huvilan verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa avainsanalla #mielialahelsinki2020. Tekstimuotoiset raportit liitetään Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin ja niistä on koottu yleisölle Mieliala Helsinki 2020 -pienoisnäyttely Hakasalmen huvilaan.

Helsinki-apu ilahdutti ja auttoi tuhansia helsinkiläisiä ikäihmisiä

Koronaepidemian lieventämiseksi kaikkia yli 70-vuotiaita Suomessa kehotettiin pysymään kotona ja välttämään turhaa asiointia. Liikkumista ulkona suositeltiin ikääntyneille vain oman toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseksi, ilman lähikontaktia muihin ihmisiin. Helsingissä tämä koski noin 80 000 ihmistä, joista yli 80-vuotiaita on 27 000.

Helsingin kaupunki käynnisti maaliskuussa yhdessä Helsingin seurakuntien ja järjestöjen, kuten Helsinki Mission, kanssa toiminnan, jonka tarkoituksena oli varmistaa, että kaikki ikääntyneet helsinkiläiset saivat tukea puhelimitse. Myös tarvittava käytännön apu arjen asiointiin haluttiin turvata. Yhteistyö ikääntyneiden helsinkiläisten auttamiseksi julkistettiin 20. maaliskuuta. Helsinki-avun toimintamallin pääpiirteet saatiin rakennettua viikossa, ja iäkkäimmille kaupunkilaisille suunnattu palvelu avattiin 27.3. aloittamalla soitot yli 80-vuotiaille helsinkiläisille. Myöhemmin, toukokuun alussa soittokierroksia laajennettiin myös kaikkiin yli 75-vuotiaisiin. Maanantaina 30. maaliskuuta avattiin Helsinki-avun puhelinpalvelu, josta kaikki avuntarpeessa olevat yli 70-vuotiaat kaupunkilaiset saattoivat itse soittamalla saada keskustelutukea ja apua asiointiin poikkeuksellisissa oloissa. Erityisen tärkeää oli saada arkiset rutiinit, kuten ruokakaupassa tai apteekissa käyminen, sujumaan myös niille iäkkäille kaupunkilaisille, joita on koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kehotettu pysymään kotona ja välttämään asiointia ulkona. Puhelinpalvelun lisäksi kauppakassin tilaamista, ostamista ja jakelutoimintaa varten perustettiin 18 koordinaatiopistettä eri puolille Helsinkiä. Helsinki-avun toimintaa suunniteltaessa kiinnitettiin erityistä huomiota ikääntyneiden ja kaikkien toiminnassa mukana olevien turvallisuuteen palvelun eri vaiheissa.

Helsinki-apu tarjoaa ikääntyneille kaupunkilaisille maksutonta asiointiapua kauppaan ja apteekkiin 30.6.2020 asti. Keskustelutukea ja ohjausta muihin palveluihin saa Helsinki-avun puhelimesta elokuun loppuun asti. Palvelun supistuttua heinäkuusta alkaen asiakkaat ohjataan normaalisti jatkuviin kaupungin ja seurakunnan ikäihmisten muihin palveluihin, kuten Seniori-infoon, sekä kaupallisten toimijoiden asiointipalveluiden piiriin. Lisäksi kaikkiin tiedossa oleviin Helsinki-avun palveluita tarvitseviin ja aktiivisesti käyttäviin ikäihmisiin ollaan kesän aikana yhteydessä, kerrotaan muutoksista ja ohjataan muihin palveluihin. Lisätiedot Helsinki-avusta.

Kaupunki vastasi ripeästi kulttuuri-, liikunta-, ja nuorisotoimijoiden tukemiseen korona-aikana

Kaupunki tarjosi pika-avustusta edistämään liikunnan, nuorison ja kulttuurin uudenlaista toimintaa, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä digitaalisesti tai muilla keinoin. ”Koronaviruksen seurauksena monet kulttuurin ja vapaa-ajan toimijat ovat joutuneet keskeyttämään toimintansa. Kaupunki halusi kannustaa toimijoita kehittämään uudenlaisia toiminnanmuotoja, jotta kaupunkilaisille olisi tarjolla kulttuurin ja vapaa-ajan palveluja myös tänä poikkeuksellisena aikana”, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar.

Pika-avustuksen kokonaissumma oli 300 000 euroa ja avustussumma per hakija oli maksimissaan 5 000 euroa. Pika-avustuksen tavoitteena oli hyödyntää nopeasti uusia innovatiivisia ja digitaalisia tapoja osallistaa kaupunkilaisia. Haku alkoi maanantaista 23.3. alkaen.

Koronaviruksesta aiheutuneen toiminnan sulkemisen ja peruuntumisen vuoksi kaupunki päätti myös, ettei jo myönnettyjä kulttuurin ja vapaa-ajan avustuksia peritä takaisin, jos toiminnan loppuminen tai toteutumattomuus johtuu koronavirusepidemiasta.

Kirjastot, kulttuurikeskukset, museot, nuorisopalvelut ja ulko- ja sisäliikuntapaikat avautuivat kesäkuusta alkaen vaiheittain ja ovat auki laajemmin kuin aiempina kesinä

Tänä kesänä kirjastoon pääsee myös viikonloppuisin useammassa kaupunginosassa kuin aiemmin. Helsingin kirjastojen kesäaukioloajat ovat voimassa 9.8. asti. Sunnuntaisin ovat keskustakirjasto Oodin lisäksi avoinna Malmin, Pitäjänmäen, Roihuvuoren, Töölön ja Vallilan kirjastot. Kirjastoauton iltareitit ovat juhannuksesta alkaen viisi viikkoa tauolla. Kirjastoauton voi bongata kesällä yllättävistä paikoista esimerkiksi leikkipuistoista, uimarannoilta, puistoista ja toreilta.

Helsingin kulttuurikeskuksissa Annantalossa, Caisassa, Kanneltalossa, Malmitalossa, Stoassa ja Vuotalossa järjestetään muun muassa kaupunkitansseja ja kesäkursseja lapsille ja nuorille. Malmitalossa näytetään kesäkuussa kesäleffoja, joihin on rajoitettu osallistujamäärä ja vapaa pääsy. Annantalon piha-alueella ja A-lavalla on tapahtumia ja toimintaa lapsille ja nuorille koko kesän ajan. Stoan aukiolle rakentuu touko-kesäkuun aikana kukkiva tuoksupuutarha, jossa on tilaa hyönteisten pörinälle, surinalle ja perhosbaareille. Katso sinulle sopiva kaupunkitanssi tai Annantaloan tapahtuma: Kulttuurihelsinki.fi

Uimakausi alkoi myös ja uimarannoilla on poikkeuksellisen paljon kesän viettäjiä. Tänä kesänä kaupungin valvomilla rannoilla on enemmän rantapelastajia kuin aiempina kesinä, yhteensä 39. Isoimpia rantoja valvoo viisi rantavalvojaa ja pienempiä kaksi.

Rastilan leirintäalue avattiin matkailijoille 1.6.2020 ja Rastilan vastaanotto on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.

Kaunissaaren ja Pihlajasaaren saunojen ja mökkien vuokraus alkoi 1.6.2020 alkaen kätevästi netissä osoitteessa varaamo.hel.fi.

Uimastadionin ja Kumpulan maauimalat avattiin kesän normaalien aikataulujen mukaisesti 1.6.2020 alkaen poikkeusjärjestelyin ja rajoitetulla sisäänpääsymäärillä. Uimastadionin lasten altaita ei avattu 1.6.2020, koska lasten altaiden remontti oli kesken. Altaiden laatoituksessa on ollut koronaepidemian vuoksi toimitusvaikeuksia.
Pirkkolan uimahalli avautui 1.6.2020 normaalien aikataulujen mukaisesti. Itäkeskuksen uimahalli avautui 8.6. Pirkkolan ja Itäkeskuksen uimahallit avautuvat poikkeusjärjestelyin ja rajoitetulla sisäänpääsymäärillä. Yrjönkadun ja Jakomäen uimahallit ovat kiinni kesän ajan.

Kesäajan ohjattujen aktiviteettien määrää on lisätty ja niitä tullaan jatkamaan ja porrastamaan tasaisemmin koko kesälomakauden ajalle, kun ne aiemmin ovat painottuneet vahvasti alkukesään. Alkukesän leirit ovat odotetusti täynnä, mutta loppukesän leireille on paikoitellen vielä tilaa. Ulkotoiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle aurinkoisessa säässä, ja eri puolilta Helsinkiä löytyy runsaasti nuorten toiveiden mukaista tekemistä, johon ei tarvitse ennakkoilmoittautua. Nuorille suunnatusta ulkotoiminnasta voi lukea lisää Munstadi-sivuilta. http://munstadi.fi/ linkki

HAMin näyttävissä kaarihalleissa avattiin 2.6.2020 kuvataiteilija Terike Haapojan ja kirjailija-dramaturgi Laura Gustafssonin näyttely Museum of Becoming. Ajankohtainen Museum of Becoming on kolmen teoksen kokonaisuus, jossa etsitään uudenlaisia tapoja ajatella ihmistä. Teoksissa pohditaan ihmisen suhdetta omaan yhteisöönsä, ympäristöön ja toisiin lajeihin.

Helsingin kaupunginmuseossa avattiin museon ovien avautuessa 1.6.2020 uusi, ympäristöjärjestö Dodon kanssa yhteistyössä toteutettu, urbaania kaupunkiviljelyä sekä ruoantuotannon historiaa ja tulevaisuutta esittelevä Kaupunkiruokaa-näyttely. Museon sisäpihalle avautuva Kasvattamo on innovatiivinen kaupunkiviljelmä ja tekemisen keskus, jonka vaiheita yleisö pääsee seuraamaan viljelykauden aikana. Näyttely levittäytyy myös museon ulkopuolelle: nuorten kaupunkilaisten kanssa elokuussa toteutettavat satelliittiteokset opastavat kaupunkiruoan äärelle Malmilla ja Itäkeskuksessa.

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin avaus siirtyy kesään 2021

Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman poikkeuksellisen globaalin tilanteen vuoksi Helsinki Biennaali 2020:n rakentaminen ja teostuotanto myöhästyvät alkuperäisestä aikataulusta. Tästä johtuen Helsinki Biennaalia ei voida avata yleisölle kesällä 2020, vaan kesällä 2021.Lue lisää Helsinki Biennaalin tiedotteesta.

Kuva: Helsingin kaupunki