Rantapelastajilla on monia työtehtäviä uimarannoilla. Kuva: Jonna Pennanen

Uimarantakausi on alkanut uusilla ohjeistuksilla

Helsingin uimarantakausi alkoi 1.6., jolloin rantapelastajat aloittivat päivystyksensä valvotuilla rannoilla. Rantapelastajat päivystävät Aurinkolahden ja Hietarannan uimarannoilla päivittäin kello 10-20, sekä Munkkiniemen, Lauttasaaren, Pikkukosken, Mustikkamaan, Tuorinniemen, Laajasalon, Marjaniemen, Rastilan, Ison Kallahden, Kallahdenniemen uimarannoilla päivittäin kello 10-18, myös pyhäpäivinä ja esimerkiksi juhannuksena.

Uimarannoilla on myös uusia ohjeistuksia, ja esimerkiksi kaikille valvotuille uimarannoille on määritetty kevyen vesiliikenteen väylät. Tämä tarkoittaa, että rannoille voi rantautua esimerkiksi sup-laudoilla, soutuveneillä ja kajakeilla. Pääsääntöisesti nämä kevyen vesiliikenteen väylät ovat uimarantojen reunoissa. Uimarantojen ohjeistuksissa tupakoitsijoille on osoitettu erilliset tupakointipaikat. Tupakointipaikkoja voi olla useampi rannan niiden koosta riippuen. Kevyen liikenteen väylistä, tupakoinnista ja muista uimarantojen ohjeistuksista on lisätietoja uimarantojen infotauluilla.

Uintiveden lämpötilat ja sinilevähavainnut netistä

Aiempien kesien tapaan uimarantojen vesien lämpötilat ja sinilevähavainnot päivitetään päivittäin ulkoliikunta.fi -palveluun. Näiden lisäksi Helsingin kahdeksan suositun uimarannan uimaveden tarkan lämpötilan voi nyt tarkastaa netistä vuoden ympäri ja puolen tunnin tarkkuudella. Kyseessä on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kokeilu, jossa tavoitteena on testata, miten edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta paitsi kesä- myös talvikaudella.

Nyt uimaveden lämpötilasta on tarjolla ajantasaista tietoa Hietaniemestä, Rastilasta, Vasikkasaaresta, Pikkukoskelta, Sompasaunasta, Pihlajasaaresta, Vartiosaaresta (Reposalmi) ja Marjaniemestä. Veden lämpötilat ovat katsottavissa tältä sivustolta >>
Lisätietoja uudesta uimaveden lämpötilojen mittauskokeilusta voi puolestaan lukea täältä >>

Muista uintietiketti

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia myös uidessa ulkotiloissa on muistettava vastuullisen uimarin etiketti. Tartunnan riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen. Uintipaikoissa on tärkeää noudattaa yleisiä hygienia- ja turvallisuusohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on julkaissut uintetiketin:

 1. Kipeänä jää kotiin!
 2. Vältä ruuhkaisia rantoja
 3. Nauti rannasta läheistesi kanssa, pidä muihin kahden metrin turvaväli uintipaikoissa ja vedessä
 4. Niistä ja yski rannallakin nenäliinaan. Muista hyvä käsihygienia WC:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla
 5. Pidä huoli ympäristöstäsi. Huolehdi roskat roska-astioihin tai vie mukanasi
 6. Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaan. Rantapelastaja ohjeistaa tarvittaessa
 7. Ui turvallisesti:
  o Pidä lapset käden mitan päässä itsestäsi
  o Ui rannan suuntaisesti, huomioi uintialue
  o Ui kaverin kanssa

SUH:n nettisivuilla on myös kattavasti tietoja vesi- ja rantaturvallisuudesta ja pienten lasten turvallisuudesta rannoilla, hätätilanteissa toimimisesta ja esimerkiksi Viisaasti Vesillä -kampanjasta. Tutustu SUH:n nettisivuihin osoitteessa suh.fi.

Lisää aiheesta