Ilmakuva Pihlajasaaresta.

Tulevan kesän merkki - Helsingin saaret kutsuvat jo virkistäytymään

Helsingin ja sen ympäristön saaristoalueet ja merelliset ulkoilupuistot kutsuvat etenkin näinä korona-aikoina virkistäytymään monipuolisella tarjonnallaan. Nämä merelliset alueet ovat kaikkien käytössä, ja esimerkiksi vesireittiliikennöinti Helsingin saariin on käynnistymässä. 

Uunisaareen liikennöivä Aava-Lines on jo aloittanut kuljetukset Uunisaareen, Suomen Saaristokuljetus Korkeasaareen ja Vallisaareen.  JT-Line aloittaa kuljetukset Pihlajasaareen lauantaina 8. toukokuuta. Vesibussi kulkee Pihlajasaareen Merisatamasta ja Ruoholahdesta aluksi lauantaisin ja sunnuntaisin 16.5. asti, ja 22.5. alkaen joka päivä. Ensimmäisinä viikonloppuina Pihliksessä ei ole saatavilla vettä, ja käytössä on ainoastaan kompostikäymälät vesijohtovaurion seurauksena. Ravintola Pihlajasaari avautuu näillä näkymin 22.5. 

Pörtö Line aloittaa puolestaan liikennöinnin Sipoon ulkosaaristoon kauniiseen saareen Kaunissaareen keskiviikosta 12. toukokuuta alkaen. Huomioitavaa on, että tänä kesänä Kaunissaaren lähtöpaikka on muuttunut, ja uusi lähtöpaikka on Aurinkolahdenlaiturilla osoitteessa Aurinkoranta 7. 

Tänä vuonna Pihlaja- ja Kaunissaaressa käteinen ei enää käy maksuvälineenä. 

Viime kesänä Vartiosaareen pääsi Reposalmen yli sähkölautan kyydissä, ja tänäkin kesänä tuo herkku on mahdollista. Vartiosaaren sähkölautta kulkee 15.5. alkaen toukokuussa lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10-21, ja kesäkuusta lähtien päivittäin. Lautan lähtölaituri näkyy Reposalmentien päässä olevalta parkkipaikalta. Saaren puolella Google Maps tunnistaa laiturin nimellä Reposalmi, päälaituri. HSL:n Reittiopas taas tunnistaa myös Laajasalon puolen laiturin, nimellä Laajasalon saaristovenelaituri. 

Näiden lisäksi myöhemmin keväällä muun muassa Hakaniemen ja Kruunuvuorenrannan uudet vesiliikenneyhteydet, Kalasataman Parrulaiturista lähtevät lyhyet terassilaivaristeilyt, Vasikkasaaren maksuton vierasvenelaituri ja tietysti Helsinki Biennaali kruunaavat merellisen Helsingin sesongin. 

Tämä tuleva kesä on kyllä suorastaan merellisen Helsingin juhlakesä. Palveluita on uusittu, päivitetty, parannettu ja näinä korona-aikoina uskon myös Helsingin upeiden merellisten palveluiden merkitsevän  ihmisten hyvinvoinnille entistä enemmän. Itse asiassa tällaisille palveluille on nyt jos koskaan oikeastaan korkea kysyntäkin. Tämän kesän odotettu uutuus on kesäkuun puolessa välissä Vallisaaressa avautuva Helsinki Biennaali, jonne pääsee paitsi Kauppatorilta myös Hakaniemestä, fiilistelee Helsingin merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula.

Helsingin merellisessä kehittämisessä seuraavia tärkeitä teemoja ovat entistä ekologisemman ja asiakaslähtöisemmän vesiliikenteen kehittämisen ohella itäisen saariston virkistyskäytön kehittäminen ja melojien palveluiden parantaminen alkaen rantautumispaikkojen merkitsemisestä.  

Myös vesireittiliikenteessä, saarissa ja uimarannoilla ulkoillessa tulee muistaa vallitsevat koronaohjeistukset ja vastuullisen ulkoilijan etiketti

Näillä vinkeillä ulkoilu on meille kaikille turvallista:

  1. Nyt on aikaa ulkoilulle. Nauti ja virkisty, mutta seuraa aina viranomaisen antamia ohjeita ja määräyksiä.
  2. Jos tunnet olosi vähänkään kipeäksi tai olet toipilas, jää kotiin.
  3. Vältä sosiaalisia kontakteja. Ulkoile vain yksin tai oman perheesi kanssa.
  4. Suosi tavallisia lähimetsiä ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Pysy poissa suosituimmista kohteista – jätä hienoihin luontokohteisiin tutustuminen pandemian jälkeiseen aikaan.
  5. Vältä ulkoliikuntapaikkoja, kuten ulkokuntosaleja, lasten leikkipuistoja ja laavuja.
  6. Käytä hanskoja, jos joudut matkalla koskemaan telineisiin, ovenkahvoihin tai muihin pintoihin.
  7. Niistä lenkilläkin vain nenäliinaan, älä räi ympäriinsä. Kanna mukana omaa roskapussia.
  8. Ohita ja tervehdi polulla vastaan tuleva henkilö vähintään kahden metrin päästä.

Vesiliikenne ulkoilusaariin jakautuu reittiliikenteeseen ja kiertoajeluihin, joista vastaavat yksityiset liikennöitsijät. Vesireittiliikennöintiin ja aikatauluihin voi yhä tulla muutoksia. Aikataulut, mahdolliset muutokset ja muut tiedot vesireittiliikenteestä kannattaa aina tarkistaa vesireittiliikennöitsijöiden nettisivuilta. 

Lisää aiheesta
Lisätietoja vesireittiliikenteestä ja -liikennöitsijöistä 
Helsinki – ajankohtaista koronasta 
Vastuullisen ulkoilijan etiketti

Kuva: 110th Street Productions