kolme romaninuorta istuvat sohvalla. poika pelaa ja kaksi tyttöä keskustelee ja katselee puhelimiaan.

Romaninuorisotyö luo siltoja koulun ja kodin välille

Osaamisen ja kulttuurin ymmärrys

Kaikki ihmiset tulee kohdata yksilöinä ja romanit eivät ole tästä poikkeus. Syventämällä molemminpuolista ymmärtämistä sekä yhteistyötä, vahvistetaan myös nuorten itsetuntoaan heidän omasta arvokkuudestaan. Romaninuorissa on paljon osaamista sekä lahjakkuutta, joka tulee nähdä.  ”Älä kohtaa kulttuuria, vaan kohtaa aina nuori”, sanookin Helsingin kaupungin romanityönohjaaja Jasmin Palm.

Romaninuoret voivat esimerkiksi kamppailla kahden kulttuurin välillä, joka saattaa joskus haastaa heitä. Tällaisen kaksoisidentiteetin murroksessa on ajoittain tarvetta luotettavalle aikuiselle joka ymmärtää molemmat kulttuurit ja pystyy tukemaan nuorta matkalla kohti aikuisuutta.

Itseluottamuksen rakentaminen nuorelle

Olemalla läsnä, kuuntelemalla ja hyvällä opastuksella voidaan olla estämässä nuorien syrjäytymistä ja jopa mielenterveysongelmia. Helsingin kaupungin romaninuorisotyö tarjoaakin nuorille ohjausta ja neuvontaa nuorisotaloilla sekä nuorten suosimissa ajanviettopaikoissa kuten kauppakeskuksissa, asemilla ja kaduilla, siis siellä missä nuoret itsekin viihtyvät.

Useat romaninuoret kokevat myös syrjintää monilla eri elämän osa-alueilla. Syrjintään puuttuminen sekä sen ehkäisy, vaikuttaa merkittävästi nuoreen, koska hän on vasta luomassa omaa identiteettiään, jolloin kokemus syrjinnästä ja kiusaamisesta saattanee horjuttaa hänen luottamusta itseensä, aikuisiin ja tulevaisuuteen. Tällöin tarvitaan jälleen luotettavan aikuisen läsnäoloa ja apua.

Rakennetaan yhteistyön sillat yhdessä

Romaninuorisotyöllä pystytään myös auttamaan kouluissa ja arjen koulutyössä, rakentaen yhteistyön ja ymmärryksen sillat yhdessä. Haluatko tietää lisää romaninuorisotyöstä ja nuorten tekemistä asioista? Ota seurantaan Instagram romanityo_jasmin tai Facebookissa Jasmin romanityö, niin näet miten tavallisia asioita ja aiheita käsitellään myös romanien näkökulmasta.

 

Ole yhteydessä romaninuorisotyöhön, jos sinua askarruttaa jokin asia.

 

Lisätietoja: Jasmin Palm, Nuoriso-ohjaaja, romanityöohjaaja

Helsingin kaupunki, nuorisopalvelut

email. jasmin.palm@hel.fi

puh. 09 3102 2457 tai 040 144 0501

Facebook: Romaninuorisotyö

Instagram: romaninuorisotyoKuva: Helsingin kaupunki / Maija Astikainen