Nainen avaamassa kotiovea.

Riskiryhmille suunnattu Kesälukemista kotiovelle -kampanja alkaa

Helsingin kaupunginkirjasto toteuttaa kesäkuussa Kesälukemista kotiovelle -kampanjan yhteistyössä Helsinki-avun kanssa. Kirjastoiden hyväkuntoisista poistokirjoista kootaan mahdollisimman monipuolisia lukupaketteja, joita tarjotaan kiinnostuneille yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmiin kuuluville helsinkiläisille.

Jakelu on suunniteltu turvallisuus edellä. Lukupaketit pakataan käsineet kädessä ja suljetaan valmiiksi kirjastossa. Sisältö riippuu kunkin kirjaston poistokirjavalikoimasta. Jokainen paketti koostuu 3-5 yllätyskirjasta, joita voi ajallaan lahjoittaa eteenpäin.

Lukupaketit jaetaan kahdella tavalla. Osa jaetaan kampanjaan osallistuvissa kirjastoissa riskiryhmiin kuuluville läheisten tai tuttavien avustuksella. Lukupaketteja voi noutaa ainakin Pasilan, Rikhardinkadun, Kannelmäen, Malmin, Laajasalon ja Pohjois-Haagan kirjastoista. Jakelu alkaa maanantaina 8.6. ja kestää noin kuukauden tai niin kauan kuin lukupaketteja riittää. Riskiryhmään kuuluville, 70 vuotta täyttäneille helsinkiläisille lukupaketteja toimitetaan myös kotiovelle 10.6. alkaen Helsinki-avun kautta. Lukupaketteja Helsinki-avun kautta voi tiedustella puhelimitse numerosta 09 310 85805 arkisin klo 12–15. Lukupaketti on maksuton riippumatta siitä, haetaanko se kirjastosta vai toimittaako Helsinki-apu sen kotiin.

Helsingin kaupunginkirjasto pyrkii tukemaan kaikenikäisten helsinkiläisten lukuharrastusta myös poikkeusoloissa. Uutena avauksena kirjasto tarjoaa tänä kesänä vuorovaikutuksellisia etälukutuokioita kotihoidon asiakkaille. Toiminta on osa Tänään kotona -ryhmätoimintaa, jonka tavoitteena on tarjota iäkkäille tilaisuuksia kulttuurilliseen osallistumiseen kuvapuhelimien välityksellä. Lukemista on tarjolla keskeytyksen jälkeen taas myös Helsingin kaupunginkirjaston kotipalvelun eli Kotikirjaston kautta. Kotikirjaston kautta toimitetaan lainoja helsinkiläisille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa.

Kuva: Paula Virta