Hiihtäjä ladulla kuvattu ylhäältä päin.

Paloheinän uusi lumetusjärjestelmä valmistuu 7.1. – turvaa jatkossa vähälumistenkin talvien hiihtokauden

Helsingin Paloheinässä rakenteilla ollut hiihtolatujen uusi lumetusjärjestelmä saadaan valmiiksi torstaina 7. tammikuuta. Jo 2019 valmistuneen kilometrin mittaisen ladun lisäksi valmistuu nyt 1,8 kilometrin mittainen pätkä, jolloin hiihtolenkin kokonaispituudeksi tulee yhteensä vajaa kolme kilometriä.

Uusi lumetusjärjestelmä mahdollistaa ladun lumettamisen jo parin pakkaspäivän aikana, jolloin se ei ainoastaan mahdollista latujen lumettamista vähälumisempinakin talvina, vaan pidentää hiihtokautta sen molemmista päistä. Lumetusjärjestelmän rakennusvaiheessa kiinteä putkisto ja kaapelit on kaivettu ladun alle maahan noin puolentoista metrin syvyyteen odottamaan pakkaspäiviä.

”Nyt kun täällä etelässäkin viimein pakkassäät näyttävät jatkuvan, päästään uuden ladunpätkän lumetus aloittamaan tuota pikaa. Lumitykit ovat jo valmiina odottamassa lumetusjärjestelmän valmistumista”, lupailee liikuntapalveluiden tiimiesihenkilö Mircos Kienanen.

Luonnonlumiladut ovat Etelä-Suomessa sääolosuhteiden armoilla, ja niitä tehdään talvisin heti, kun olosuhteet ovat tarpeeksi kylmät ja lumiset. Latukone painaa useita tuhansia kiloja ja latuja tehtäessä lunta tarvitaan jopa kymmenien senttien kerros, jotta ladut saadaan tehtyä hyvään kuntoon ja hiihtäjille turvallisiksi. Uuden lumetusjärjestelmän myötä vain pieni pakkanen riittää, jotta ladut saadaan kuntoon. Mitä enemmän ja kauemmin pakkasta on, sitä paremmin lumitykit tuottavat lunta ladun päälle, mikä helpottaa latujen tekoa toisinaan epävarmastakin lumitilanteesta riippumatta.

Latutilanteen ja luistelukenttien kunnon voi tarkistaa Ulkoliikunta.fi-karttapalvelusta

Suositulla Paloheinän hiihtoladulla päästään siis todennäköisesti suksimaan pidempää lenkkiä jo ensi viikon lopulla. Pääkaupunkiseudun latutilannetta voi seurata Ulkoliikunta.fi -karttapalvelusta, josta löytyvät latukohtaisesti ajankohtaiset tiedot ladun kunnosta ja huollosta, pituudesta ja valaistuksesta, sekä suositeltavasta hiihtotyylistä. Helsingissä hiihtokausi starttasi tällä kaudella jo 5.10., kun Kivikon hiihtohalli avattiin.

Kymmenet luistelukentät ja 9 tekojääkenttää ympäri Helsingin tarjoavat luistelun ja pelaamisen riemua kaikenikäisille. Luistelukenttien luistelukuntoa voi seurata Ulkoliikunta.fi -karttapalvelusta. Kaikilla tekojäillä luistelu on maksutonta. Aukioloajat ja muita tietoja löytyy kenttien sivuilta.

Lisää aiheesta: