Pääsäisnoita lentelee pupujen ja narsissien yläpuolella.

Pääsiäisen kulttuurin ja vapaa-ajan vinkit helsinkiläisille

Helsingin kaupunki tarjoaa vaihtoehtoisia palveluja ja sisältöjä pääsiäisen viettoon. Etsi virtuaalisesti pääsiäismunia Oodin Veera-robotin kanssa, virittäydy pääsiäistunnelmaan opettelemalla maalaamaan munia tai osallistumalla klassiseen virtuaalikonserttiin. Lähde mukaan liikuntaseikkailuun Helsinki-kanavalla tai ulkoile Helsingissä ja bongaa nallejen suosikkikappaleet tai jättimäinen narsissimuna. Helsingin kaupunginmuseon kokoelmasivustolla voit tutustua helsinkiläisten pääsiäisen viettoon valokuvien, esineiden ja postikorttien kautta.

Etsi pääsiäismunia virtuaalisesti Oodin Veera-robotin kanssa

Veera on sosiaalinen robotti, jonka työtä on opastaa ihmisiä kirjastossa. Mutta nyt keskustakirjasto Oodi on tyhjä, eikä ole ketään, jota auttaa. Etätapahtumassa pääset Veeran matkaan Oodin tyhjille käytäville etsimään yhdessä kirjastoon piilotetut pääsiäismunat!

Etätapahtuma Veeran pääsiäisseikkailu on katsottavissa verkossa osoitteessa helsinkikanava.fi torstaina 9.4.2020 klo 11−11.20. Tallenteen voi katsoa myös myöhemmin.  

Kuuntele myös, kun kirjailija Sofi Oksanen lukee lapsuutensa lempisadun, J. Oron Muna / Pikkiriikkisen kanan muna viroksi ja suomeksi sekä kertoo kirjan taustoista Kirjasto Helsinki Facebook-sivulla facebook.com/kirjastohelsinki. Video on katsottavissa torstaina 9.4. klo 11 alkaen ja sen voi käydä katsomassa myös myöhemmin.

Koristele pääsiäinen Virtuaalisen Annantalon vinkkien avulla

Herkisty keväälle ja luo pääsiäistunnelmaa! Annantalon Facebook-, Instagram- ja Youtube-kanavilla on tarjolla vinkkejä pääsiäiskoristeiden tekemiseen. Ohjeiden avulla voit tehdä luonnon materiaaleista oman suojaisan linnunpesän munineen sekä värjätä munia sipulitekniikalla. Pääsiäismunien maalaamisen saloihin pääset tutustumaan tuottaja Kikka Hahtomaan Youtube-videon opastuksella.

Virittäydy pääsiäiseen virtuaalikeikalla ja tue samalla esiintyviä taiteilijoita

Kulttuurikeskus Caisasta striimataan klassisen musiikin livekonsertti Pääsiäismaanantain muistoja ja mielikuvia ma 13.4. klo 19. Esiintyjinä Linda Suolahti (viulu) ja Tiina Karakorpi (piano). Konsertti järjestetään yhteistyössä Tutkimusyhdistys Suoni ry:n kanssa osana Tarjoa keikka! -kampanjaa. Kampanjalla kerätyt varat käytetään musiikin alan esiintyvien taiteilijoiden hyväksi. Voit kuunnella konsertin osoitteessa suoni.fi ja osallistua keräykseen ostamalla vapaaehtoisen pääsylipun.  

Vuotalon galleriassa taltioidussa Flyygelikuu-konsertissa pianisti Hannu Alasaarela soittaa Bachin Goldberg-variaatioita. Konsertti on katsottavissa Helsinki-kanavalla.

Pääsiäisenä on myös aikaa katsella elokuvia. Savoy-teatteri suosittelee pääsiäisen katselulistalle supersankarielokuvia sekä muutamia uskonnollisia klassikoita. Katso koko lista Savoy-teatterin Facebookissa.

Ulkoile ja bongaa jättimäinen narsissimuna, nallejen suosikkikappaleet ja ready made -vitsat

Pääsiäinen kutsuu myös ulkoilemaan. Koronaepidemian aikana noudatetaan THLn ohjeita eli pidetään kahden (2) metrin etäisyys kanssaulkoilijoihin, yli 10 hengen ryhmiä ei saa muodostua myöskään ulkoilualueille esim. ulkokuntoilupisteelle ja desinfioidaan käsiä myös ulkoillessa.

Näinä poikkeuksellisina aikoina Helsingissä riittää nähtävää pääsiäisenä ja eri puolilla kaupunkia. Vuosaaressa Vuotalon edestä Mosaiikkitorilta löytyy pääsiäisenä kolmimetrinen narsisseista rakennettu pääsiäismuna. Samalla voit bongata myös nallet Vuotalon ikkunasta. Vuotalon kevään prosessinäyttelyn taiteilijat Vieno Motorsista ehdottavat myös kävelyä keväisille rannoille havainnoiden ready made -vitsoja. Löydöt voi videoraportoida hashtagilla #readymadevitsa Vuotalon Instagramissa ja Facebookissa.

Nallet ovat vallanneet myös Kanneltalon ikkunat Kannelmäessä ja Malmitalon ikkunat Malmilla. Malmitalon nallet -lastenmusiikkisoittolista on kuultavissa kaikkien ohikulkijoiden iloksi ke 8.4.2020 alkaen arkipäivisin klo 12 ja 15 Malmitalon pääsisäänkäynnillä ja pääsiäisenä la 11.4. klo 12 ja su 12.4. klo 12. Voit myös osallistua Malmitalon some-kilpailuun Facebookissa ja Instagramissa ja bongata nalle-aiheiset kappaleet soittolistasta! Malmitalon ikkunoista näet myös Tuija Markonsalon Palsamoitu metsä -näyttelyn parhaita paloja.

Suosittu pääsiäisen retkikohde Fallkullan kotieläintila on kiinni, mutta kotieläinten menoa voi kuitenkin seurata Facebookissa @Fallkullan kotieläintila ja Instagramissa @fallkullaofficial.

Liikuntaseikkailuja lapsille ja jumppaa suoraan olohuoneeseen

Helsinki-kanavalla (helsinkikanava.fi) pääsee mukaan lasten ja lapsiperheiden liikuntaseikkailuihin, joissa Jaakko ja Juhana johdattavat erilaisiin liikuttaviin seikkailuihin. Tätä seikkailua ei kannata seurata sohvalta tai muutenkaan passiivisesti, vaan pue päälle liikuntavarusteet, tee tilaa liikkumiselle ja varustaudu iloisella ja reippaalla mielellä.

Helsinki-kanavalle tulee myös koko ajan jumppavideoita myös muille kohderyhmille. Esimerkiksi kanavalla on jo katsottavissa pilates-, ulkojumppa- ja venyttelyvideoita. Uusi jakso Jaakon ja Juhanan liikuntaseikkailuista näytetään suorana lähetyksenä aina tiistaisin kello 10.30.

Lisäksi Helsingin liikunnanohjaajien vetämiä Jumppahetkien parissa voi kuntoilla Yle Areenasta lähetyksiä tiirailemalla osoitteessa https://areena.yle.fi/1-50489724.  Jumppahetket lähetetään myös Yle TV2:lla arkiaamuisin klo 8.50 ja uusintana samana iltapäivänä klo 15.50. Koko viikon treenit uusitaan Yle TV2:lla lauantaisin puolenpäivän aikaan.

Pääsiäistunnelmia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista julkaistaan pääsiäisen kunniaksi valikoima helsinkiläisten pääsiäisen vietosta kertovia valokuvia, esineitä ja postikortteja.

Museon kokoelmasivustolle hkm.finna.fi kootuissa valokuvissa pääsiäisen uskonnollinen merkitys näkyy korostetusti: museon valokuvaajat ovat käyneet niin ortodoksisessa kuin katolisessa pääsiäisjumalanpalveluksessa. Muuten liikutaan toreilla ja kaduilla pääsiäiseen valmistautuvien helsinkiläisten kanssa.

Helsinkiläiskotien ja kauppojen pääsiäiskoristelut ovat museon kokoelmien perusteella tutun leikkisiä. Uskonnolliset aiheet liittyvät pääasiassa ortodoksiseen perinteeseen. Muna on pääsiäisen keskeinen symboli, jolla on sekä maallisia että uskonnollisia ilmenemismuotoja. Makeisteollisuus on osannut hyödyntää sen muuttamalla munan suklaiseksi ja piilottamalla sisään yllätyksen. Kokoelmasivustolla voi ihastella myös arvokkaampia, Fabergén suomalaissyntyisten mestarien valmistamia pääsiäismunia. Keisari Aleksanteri III aloitti perinteeksi muodostuneen pääsiäismunien lahjoittamisen vuonna 1885.

Useimmat pääsiäiskortit ovat suloisia ja romanttisiakin. Olympiakeväänä 1952 julkaistut graafikko Arnold Tilgmannin (1902-1978) piirtämien pääsiäiskorttien puput ja tiput sen sijaan ovat huomattavan urheilullisia. Moukaria heittävään tipuun ja laajemmin pääsiäiseen kaupunginmuseon kokoelmissa voi tutustua museon kokoelmasivustolla hkm.finna.fi, joko museon tutkijoiden valitsemina kokonaisuuksina tai vain tekemällä haun pääsiäinen.

Finna on hakupalvelu, joka tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi.

Perinteinen pääsiäiskohde, Fallkullan eläintila, on tänä pääsiäisenä kiinni.

Kuva: Tuulikki Holopainen.