Nuoret seisovat nuorisotalon edustalla nuoriso-ohjaajan kanssa

Nuorisotiloissa rentoa ajanviettoa ja tapahtumia – uusia tiloja avattu korona-aikana

Helsingin kaupungin nuorisotilat jatkavat toimintaansa lähes normaalisti kokoontumisrajoitusten poistuttua. Korona-aikana uusia nuorisotaloja on avattu useampia eri puolille Helsinkiä. Uudet harrastus- ja kokoontumistilat tarjoavat nuorille entistä laajemmin ja monipuolisemmin ryhmätoimintaa ja harrastusmahdollisuuksia pitkän koronakurimuksen jälkeen. Toiminnalla edistetään nuorten hyvinvointia, yhteisöllisyyttä sekä yhteiskunnallista osallistumista. 

Kuluneen puolentoistavuoden aikana Helsinkiin on avattu viisi uutta nuorisotilaa. Kaiken kaikkiaan nuorisotiloja on Helsingissä nykyisin yli 60 uudet tilat mukaan lukien. Uusia nuorisotiloja ovat Hertsin nuorisotila, Jakomäen nuorisotalo, Oodin nuorisotila sekä Malminkartanon nuorisotalo ja Malminkartanon harrastushalli. Tilat tarjoavat nuorille turvallisen tilan muun muassa harrastaa, hengailla sekä vaikuttaa siihen, mitä nuorisotalolla tehdään. Nuorisopalveluissa tekemistä ja tiloja suunnitellaan nuorten tarpeita ja toiveita kuunnellen. 

Nuoret ovat olleet mukana suunnittelemassa nuorisotilojen ohjelmaa. Esimerkiksi Jakomäen nuorisotalolla voi osallistua liikuntakerhoon, käyttää musiikkistudiota tai lepäillä koulupäivän jälkeen. Herttoniemen Hertsi-kauppakeskuksessa sijaitsevasta nuorisotilasta löytyvät monipuoliset studiotilat ja erityisesti tanssi- ja teatteritoimintaan soveltuva sali. Malminkartanon nuorisotalo on pelipainotteinen, 9–18-vuotiaille suunnattu esteetön nuorisotila, josta löytyy monipuolisesti digitaalisia, liikunnallisia ja perinteisiä pelivälineitä. Malminkartanon harrastushalli taas on kokonaan harrastamiseen tarkoitettu tila, jonka tavoitteena on luoda uudenlaista monipuolista harrastuskulttuuria. Oodin nuorisotila on yläasteikäisille suunnattu tila, jossa voi esimerkiksi hengailla, tehdä läksyjä tai osallistua nuorten ideoimiin ryhmiin.

“Korona-aika on koetellut erityisesti nuoria ja siksi haluamme tehdä kaikkemme, jotta jokainen nuori löytäisi jälleen harrastusten pariin, eikä kukaan jäisi yksin. Nuorisotalojen toiminta vilkastuu loppuvuodesta ja mielekästä tekemistä suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa”, kertoo Helsingin kaupungin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka

Rajoituksia puretaan – tietyin ehdoin ja suosituksin 

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti, että kuntien loput omat rajoitukset liikuntatilojen käyttöön ja harrastustoimintaan liittyen puretaan 1.10.2021 alkaen. Avoimen toiminnan tiloissa ei ole asiakasmäärärajoituksia, mutta jatkossakin suositellaan muun muassa välttämään tarpeetonta fyysistä kontaktia ja noudattamaan yleisiä ohjeita käsi- ja yskimishygieniasta. Jokaisella nuorisotilan toimipisteellä on oma terveysturvallisuussuunnitelma, jota pidetään näkyvillä tiloissa. Hygieniavaatimukset ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakastiloissa tällä hetkellä vuoden 2021 loppuun asti. Lisäksi 12 vuotta täyttäneiden suositellaan käyttävän kasvomaskia sisätiloissa, mikäli terveydelliset syyt eivät estä sen käyttöä. Liikuntasuoritusten aikana maskia ei kuitenkaan tarvitse käyttää.  

Lisätiedot: 
Helsingin kaupungin uudet verkkosivut nuorille: 
nuorten.helsinki

Kuva: Jussi Hellsten