Nuorisopalvelut tarjoaa tietoa, ajanvietettä ja henkilökohtaista tukea verkossa

Nuorisotilojen ollessa suljettuina pääkaupunkiseudun nuorisopalvelut tekevät nyt työtä pääasiallisesti jalkautumalla alueellisesti ja yli pääkaupunkiseudun kuntarajojen sekä somen ja digitaalisten välineiden avulla. Myös uusia kanavia on otettu käyttöön.

Vaikka uusia kanavia ja uudenlaista yhteydenpitoa nuoriin on otettu käyttöön pikavauhdilla, itse toimintoja ei ole laitettu uusiksi, vaan somessa on pyritty järjestämään saman tyyppistä toimintaa kuin nuorisotalon normiarjessakin, kertoo toiminnanjohtaja Minna Sirviö Malmin nuorisotyöyksiköstä.

Esimerkiksi instagram-livelähetyksien avulla on järjestetty kokkausiltoja, pelattu bingoa ja aliasta tai ihan vain juteltu ja hengailtu yhdessä. Toiminnot ovat sujuneet hyvin ja niille on selkeä tilaus. Sirviö kertoo, että parhaimmillaan livelähetyksillä on ollut kuutisenkymmentä seuraajaa.

Nuoret voivat myös olla somen välityksellä yhteydessä suoraan nuoriso-ohjaajiin ja saada yksilöllistä tukea ja tietoa vallitsevasta tilanteesta. Myös tälle näyttää olevan aivan erityinen tarve.

Sirviö kertoo, että pelkästään Malmin nuorisotyöyksikön ohjaajat saivat somessa viime viikon aikana yli sata yhteydenottoa alueen nuorilta. Osa kyseli ohjaajien kuulumisia tai apuja etäkoulunkäynnin haasteisiin, mutta joukossa oli myös yksinäisyyttä, ahdistusta ja perhetilanteita sekä huolta omasta ja muiden terveydentilasta. 

Some taipuu monenlaiseen tekemiseen

Alueellisten nuorisotalojen käyttäjille tarjotaan apua ja tekemistä monikanavaisesti, mutta aivan erityisesti sosiaalisessa mediassa. Pääasialliset some-kanavat ovat Instagram, Whatsapp ja Discord, mutta monia muitakin kanavia on käytössä. Suositun TikTok-sovelluksen avulla on järjestetty muun muassa tanssitunteja sekä nuorten keskuudessa suosittuja haastetehtäviä.

Kehittelyssä on lisäksi monenlaisia kokeiluja verkkopelaamisesta avoimeen digitaaliseen nuorisotilaan ja muuhun yhdessä tekemiseen verkon välityksellä. Livestreamien avulla toteutetaan mm. kädentaitojen ja liikunnan ohjausta. Digitaalisissa kanavissa tarjotaan myös apua koulunkäyntiin, järjestetään tietokilpailuja, kyselyjä ja diskoja sekä avustetaan nuoria tuottamaan omaa somesisältöä. Pienryhmien toimintaa on siirretty Discord-alustalle ja nuoret vertaisohjaajat eli vertsut ovat tehneet työtä kotoaan käsin eri somekanavissa.

Tietoa eri toimipisteiden ja nuoriso-ohjaajien käyttämistä somekanavista ja sovelluksista löytyy nuorisotalojen verkkosivuilta ja somekanavista. Lisäksi nuorisopalvelut on aloittanut yhteistyön suomenkielisen SekasinChatin ja ruotsinkielisen Ärlig talat -chatin kanssa. Chateissa työskentelee tällä hetkellä yli 30 Helsingin kaupungin nuorisotyöntekijää. Chatit ovat maksuttomia ja niissä voi asioida anonyymisti.

Digitaalisen nuorisotyön ohella myös jalkautuvaa nuorisotyötä tehdään tällä hetkellä normaalia tehostetummin. Mahdollisesti ulkona liikkuvien nuorten on tärkeää saada oikeaa tietoa vallitsevasta tilanteesta. Niin digitaalisessa kuin jalkautuvassakin nuorisotyössä huomioidaan jatkuvasti se seikka, että myös nuorten tarpeet voivat muuttua nykyisen tilanteen jatkuessa ja pitkittyessä.

Lisää aiheesta:

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen tiivistävät yhteistyötä jalkautuvassa nuorisotyössä

Kuva: Priscilla Du Preez / unsplash.com