Kuvassa kukkamekkoinen ja lierihattuinen nainen tervehtii käsi ylhäälle merta, seisoessaan kalliolla.

Merellisten palveluiden Ahti etsii jatkajia

Ahti on vuonna 2019 Helsingin kaupungin käynnistämä ja Innovaatiorahaston rahoittama hanke, joka toteuttaa Helsingin merellistä strategiaa. Se toimii osoitteessa https://ahti.hel.fi.

Helsingin kaupungin kehittämä Ahti on tehnyt pääkaupunkiseudun merellisten palveluiden löytämisestä helppoa. Se on innostava kanava merellisen Helsingin vierailukohteille ja palveluille, elämyksille ja tapahtumille tulla löydetyksi helposti yhdestä paikasta. Ahti sisältää yli 600 erilaista palvelua. Ahdista asiakas voi etsiä lounaspaikkaa, venepalveluja, sup-lautailua tai nähtävyyksiä meren ääreltä.

Ahti-palvelussa on hyödynnetty avointa dataa. Ahtia ovat rikastuttaneet yhteydet muihin järjestelmiin, esimerkiksi myhelsinki.fi ja satamapaikka.com -rajapintoihin. Yrittäjät ovat voineet lisätä itsensä kartalle asiakkaiden löydettäviksi. Ahti-palvelusta löytyy myös Helsingin rannikkonaapuri Espoo.

Kattava digitaalinen palvelukokonaisuus sisältää palveluportaalin, hakuominaisuuden ja hakemiston. Alkuperäinen idea kehittyi ketterän kehityksen menetelmin ja vuorovaikutuksessa käyttäjien ja palvelutoimijoiden kanssa. Palvelu on käytettävissä sekä mobiilisti että eri verkkoselaimien kautta, eikä se vaadi erillistä appia eikä kirjautumista.

Nyt on tullut aika mahdollistaa Ahdille paras mahdollinen jatko Ahti Ekosysteemi-iltapäivässä 17.6. klo 14.00-16.00

Ahti-hankkeen rahoitus päättyi 31.12.2020 ja kaupunki ylläpitää palvelua Helsinki Biennaalin yli veneilykauden 2021 loppuun 31.10.2021 saakka. Ahti-hankkeen tulokset ja koodit ovat vapaasti saatavilla koko merellisen toimijakentän hyödynnettäväksi. Ohjelmisto on avointa lähdekoodia. Nyt on avautunut kaikille halukkaille mahdollisuus pystyttää vastaavanlainen palvelu.

Kehitystyön keskiössä on edelleen verkostoitunut toimintamalli eri sidosryhmien välillä ja erilaisten matkailu- ja liikkumispalveluiden yhdistäminen. Ansainta- ja liiketoimintamalleissa toimija voi olla esimerkiksi start-up-yrittäjä tai osuuskunta.

Omistajuuden siirto on tarkoitus toteuttaa syksyn 2021 aikana. Ahti on toiminnassa kesän ajan, jolla taataan palvelujen jatkuvuus ja toimijoiden näkyvyys Helsinki Biennaalin ajan ja Innovaatiorahaston ajatuksen hengessä: tavoite on uudistaa merellistä elinvoimaa.

Siirtoprosessin seuraava askel on torstaina 17.6. klo 14-16 etänä järjestettävä Ahti Ekosysteemi -tapahtuma, johon kutsutaan Ahdin jatkokehityksestä kiinnostuneita yhteistyökumppaneita. Myös oman liikeidean kehittäminen Ahdin konseptiin pohjautuen on mahdollista.

Tilaisuudessa kartoitetaan ekosysteemiverkoston toimijoiden tarpeita ja tahtotilaa sekä edistetään ratkaisuvaihtoehtoja. Ahdin jatkamisesta kiinnostunut taho esittelee oman liiketoimintaideansa ja ehdotuksensa ekosysteemille.

Ilmoittaudu etätapahtumaan viimeistään ti 15.6. klo 15.00 sähköpostitse: mia.marttiini@hel.fi. Ilmoittautuneille toimitetaan tapahtuman Teams-linkki.

Tarkoitus on varmistaa mahdollisimman houkutteleva palvelukokonaisuus palveluntarjoajille, palveluiden tuotteistajille ja erilaisille loppukäyttäjille. Nyt on loistava tilaisuus vaikuttaa siihen, mihin tämä merellinen palvelu on menossa. Tervetuloa mukaan kehittämään ja ideoimaan Ahdin tulevaisuutta!

Kuva: Helsingin kaupunki, Maarit Hohteri