Kuvassa galleriassa esillä oleva maisemamaalaus

Luonto puhuu -kesänäyttely Nuorten Saarigalleriassa kutsuu kuuntelemaan luontoa

Vartiosaaren upeassa ympäristössä järjestettävä näyttely esittelee nuorten työpajoissa kesän kuluessa syntynyttä taidetta ja kutsuu katsojankin osallistumaan. Näyttely on osa Helsinki Biennial Inspired -kokonaisuutta ja se on avoinna 19.-30.7.2021.

Taiteilimme ystävällistä pullopostia maailmalle. Maailma on meren ja luonnon välityksellä yhteydessä toisiin ja kaikkialla. Pullopostia on lähetetty ihmisten välillä jo ennen ajanlaskun alkua. Tässä ajassa haluamme lähettää ystävällistä viestiä maailmalle Luonto puhuu -näyttelyn nuorten teoksien välityksellä. 

Näyttely kokoaa yhteen Nuorten Saarigalleriassa kesän aikana tehtyä taidetta, jossa nuoret tulkitsevat ja tutustuvat ympäristöön, monimuotoiseen luontoon ja eläimiin Vartiosaaressa. Pienesineitä ja koruja on tänä vuonna tehty mitä kummallisimmista kierrätysmateriaaleista, kuten matkapuhelimien kameran osista, sähköjohdoista ja lusikoista.   

Teoksia on esillä valokuvina sekä mm. luonnonmateriaaleista valmistettuihin kehyksiin punottuina. Kehystyöpajoissa oli ideana katsoa, tutkia ja löytää luontoa ja siirtää näkemäänsä erilaisilla tekniikoilla väritetyille alustoille, hyödyntäen luonnosta löydettyjä materiaaleja sekä mm. kalkeeraus- ja stencil-tekniikoita. Myös perinteisempiä koruja ja maalauksia luonnosta on nähtävillä.

Osana näyttelyä toimii kaksi yleisöä osallistavaa teosta 

Kesän aikana ohjatuissa työpajoissa on tehty myös katoavaa taidetta, kuten pienoismaailmoja ja mandaloita, joita on helppo tehdä luonnon materiaaleista. Keskellä näyttelytilaa on erilaisia toiminnassa hyödynnettyjä materiaaleja, joista jokainen näyttelyvieras voi tehdä oman mandalansa, aina edellisen tilalle.  

Näyttelyn toinen yhteisteos on nimeltään Luonto puhuu. Näyttelyvieraat voivat etsiä Saarigallerian ympäristöstä jotain itseään puhuttelevaa luonnonmateriaalia, kuten kukkia, kiviä tai vain jonkin kauniin yksityiskohdan. Löytöpaikan voi käydä merkitsemässä ja jakamassa, mitä tuo löytö itselle ja muille kertoo tai viestittää. Löydön voi ottaa itselleen muistoksi luonnon ystävällisyydestä, tai jättää osaksi näyttelyä. 

Saarigallerian nuoret ja työntekijät toivovat, että yleisö pääsee oivaltamaan ja löytämään jotain uutta, vanhaa, hiljaista, puhuttelevaa tai kaunista, niin näyttelyteoksista, luonnosta ja ympäristöstä kuin ystävällisyydestäkin. 

Näyttely on osa Helsinki Biennial Inspired -kokonaisuutta.

Nuorten Saarigallerian kesänäyttely Luonto puhuu 19.-30.7.2021

Näyttelyn oppaina toimivat Saarigallerian kesätyöntekijät ja ohjaajat. 

Kesän työpajojen ohjaajina toimivat ympäristökasvatukseen ja taiteeseen erikoistuneet ohjaajat Johanna Ahtinen, Petri Malmberg, Jari Mäenpää, Outi Rantala, Mohamad Taha, Samuli Turunen ja Santeri Heinonen sekä nuoriso-ohjaajat Wilhelmiina Seppä ja Eetu Dammert.

Näyttelyn koonti: Ilona Anttila ja ohjaajat sekä nuoret kesätyöntekijät 

Saapuminen:
Nuorten Saarigalleriaan saapuvia palvelee koko kesän ajan liikennöivä Aurinkolautta. Lautta kulkee Reposalmen rannasta Vartiosaareen ja matkan kesto on 5 min. Lautta toimii kutsuvenepalveluna kesäkuun alusta elokuun loppuun joka päivä klo 10-21. Kyytiin pääsee sekä Laajasalon (Reposalmentie 2) että Vartiosaaren puoleiselta rannalta joko tulemalla suoraan rantaan tai tilaamalla kyydin etukäteen osoitteessa aurinkolautta.fi. Kyydin hinta nuorille (7–17v) 1,50€/suunta ja aikuisille 2,50€/suunta.

Vartiosaareen pääsee myös Suomen saaristokuljetuksen maksullisella saaristokuljetuksella Hakaniemestä Vuosaareen (12 €). Mukaan pääsee myös esim. Laajasalosta (3 €/suunta).
Laajasalo–Vartiosaari: klo 10.45 ja 17.50
Vartiosaari–Laajasalo: klo 12.55 ja 19.55

Saarigallerian yhteydessä toimii Nuorten ekokahvila. Tarjolla on valikoima herkullisia eettisiä ja ympäristöystävällisiä tuotteita sekä vohveleita, kahvia ja teetä.Ekokahvilassa hyvät valinnat ovat jo tehty puolestasi. Korttimaksu ja MobilePay. Ekokahvila on avoinna: ma, ti, to, pe kello 12.00–17.00 ja keskiviikkoisin kello 15.00–20.00.

Saarigallerian kotisivu
Saarigalleria Instagramissa