lähikuvaa hiihtoladusta

Latujen teko täydessä vauhdissa – lumisateen jatkuessa luvassa parempikuntoisia latuja

Lumisen sään ansiosta latujen teko täydessä vauhdissa ympäri Helsinkiä. Latuja ajetaan eri puolilla kaupunkia sitä mukaan, kun lumikinokset kasvavat. Lumisestakin säästä huolimatta hiihtäjille riittävän hyväkuntoisiksi ja turvalliseksi ajettuja latuja saatetaan joutua odottamaan, sillä latukone painaa useita tuhansia kiloja ja sen kannattelemiseen lunta tarvitaan useiden kymmenien senttien kerros. Erityisesti viheralueilla täytyy kiinnittää huomiota maaperän säilymiseen talven jälkeenkin.

”Osassa kaupunkia lunta ei ole vielä riittävästi, jotta saisimme ajettua kunnon ladun. Positiivista on se, että sääennusteet lupaavat lisää lunta, jolloin latuja päästään ajamaan enenevissä määrin”, lupailee liikuntapalveluiden tiimiesimies Mircos Kienanen.

Tällä hetkellä hiihtämään pääsee Pirkkolan purulla ja Keskuspuistossa, jonne on jo saatu ajettua ladut hyvään kuntoon. Idän puolella Kivikon lenkki on jo kunnossa, ja päivän aikana pyritään ajamaan myös Malmin, Mustavuoren ja Herttoniemen lenkki.

Paloheinän uuden lumetusjärjestelmän ladusta lyhyempi kilometrin pätkä on jo kunnossa, mutta pidemmän 1,8 km lumetus on vielä kesken, mikä häiritsee hieman pääsyä alueen purulenkeille. Ladun alkua pyritään avaamaan ja purupolut tasaamaan alkuviikosta, jotta niille pääsy helpottuisi.

Vaikka lunta on satanut Helsinkiin jo lupaavasti, ei sitä ole vielä riittävästi tarpeeksi hyväkuntoisten latujen ajamiseen. Mikäli sääennusteiden mukaan lumisade jatkuu, saadaan latuja ajettua parempaan kuntoon. Lumentulon jatkuessa ajetaan samat lenkit uudestaan, jonka myötä ladut vahvistuvat päivä päivältä.

Latujen kuntoa kannattaa seurata ulkoliikunta.fi -karttapalvelusta, jota pyritään päivittämään mahdollisimman reaaliajassa. Palvelu kertoo latukohtaisesti tiedot ladun kunnosta ja huollosta, pituudesta ja valaistuksesta, sekä suositeltavasta hiihtotyylistä. Merkityt hiihtoreitit ja ladut ovat turvallisuussyistä tarkoitettu hiihtokaudella vain suksilla liikkuville, joten kävelijöiltä ja muilta liikkujilta toivotaan erityistä huomiota merkittyjen latujen välttämiseen.