Helsinki-päivänä palkittuja 12.6. juhlatilaisuudessa kaupungintalolla.

Kulttuuripalkinto Meeri Koutaniemelle, taiteilijapalkinnot Palefacelle, Valtteri Raekalliolle ja Milja Sarkolalle

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kultturijaosto teki päätöksen palkittavista toukokuun kokouksessaan 28.5. Kulttuuripalkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa ja taiteilijapalkinnot 5 000 euroa.

Kulttuuripalkinnon saaja Meeri Koutaniemi tunnetaan erityisesti ihmisoikeuksia, vähemmistöjä ja voimaantumista käsittelevistä kuvareportaaseista ja henkilökuvista. Hän on toiminut valokuvaajana ja journalistina yli 50 maassa ja kuvannut dokumenttielokuvia Meksikossa, Boliviassa ja Brasiliassa. Hänellä on ollut 40 näyttelyä ympäri maailmaa.

Koutaniemi osaa nostaa esille ihmisten värikkyyttä, omaleimaisuutta ja samalla yleisinhimillisyyttä, perustelee palkitsemispäätöstään kulttuurijaosto. Jaoston mukaan Koutaniemi uskaltaa ottaa esille salassa pidettyjä ihmiselämän puolia ja paljastaa häpeällisiä ja julmia käytäntöjä. Olennaista on, että hän saa teoksillaan muutosta aikaan.

Yksi Koutaniemen tunnetuimmista teoksista on Helsingin Sanomissa 2014 julkaistu kuvareportaasi kahden maasai-heimon tytön ympärileikkauksesta. Aihe ja reportaasi herättivät paljon keskustelua Suomessa ja ulkomailla, jossa hän voitti työstä kansainvälisiä palkintoja.

Meeri Koutaniemi
- syntynyt 1987 Kuusamossa
- valokuvataiteilija, kuvajournalisti ja ihmisoikeusaktivisti. Opiskellut Sibelius-lukion musiikki- ja tanssilinjalla Helsingissä ja kuvajournalismia Tampereen yliopistossa
- asuu Helsingissä
- palkinnot ja kunniamaininnat muun muassa: 2014 lehtikuvaaja ja vuoden ulkomainen reportaasi, 2014 Visa D'or Daily Press -palkinnon Visa Pour L'image -festivaalilla Ranskassa, 2014 FreeLens Awardin Saksassa, 2017 Kulttuurin tulevaisuus –palkinto Suomessa.

Taiteilijapalkinnon saajia yhdistävät rohkeus ja vahvat näkemykset
Kulttuuripalkinnon saajan lisäksi kulttuurijaosto palkitsee vuosittain kolme ansioitunutta helsinkiläistä taiteilijaa ajankohtaisesta merkittävästä taiteellisesta työskentelystä. Tänä vuonna palkittavat olivat:

- Rap-artisti, kirjailija, sanoittaja, radiojuontaja, aktivisti Karri Paleface Miettinen (s. 1978). Jaosto perustelee palkitsemista toteamalla, että Miettinen ei arastele ottaa kantaa vääryyttä vastaan, kun päättäjien toimet johtavat köyhyyteen tai kun uusfasistien aatteet leviävät. Lisäksi hän välittää nuorista ja haluaa rohkaista heitä. Paleface on levyttänyt levyjä ja tehnyt musiikkivideoita. Hän on esiintynyt ympäri Helsinkiä soolona tai eri kokoonpanoilla ja kiertänyt losangelesilaisen rap-artisti Matren kanssa Yhdysvalloissa ja hän on kirjoittanut kolme kirjaa.

- Tanssitaiteilija ja koreografi Valtteri Raekallio (s. 1982). Raekallio on työskennellyt tanssijana kansainvälisten koreografien sekä keskeisten suomalaisten tanssintekijöiden kanssa yli 70 teoksessa esiintyen 40 eri maassa. Kulttuurijaoston mukaan hän liikkuu luontevasti eri taiteenmuotojen rajapinnoilla ja hänen monipuolinen työnsä on ulottunut tanssin lisäksi teatteriin, oopperaan ja elokuviin. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat immersiiviset teokset Yleisö (2018) ja Neuromaani (2016), sekä näyttämöteokset Oneiron (2018), Frigid (2017) ja Esitys – A Performance (2016).  Uusin teos on vahva ja raikas Muistikuvia – Recollections. Raekalliolle on myönnetty valtion taideapuraha vuosille 2017–2021.

- Näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Milja Sarkola (s. 1975). Sarkola on ajankohtainen keväällä 2019 näytelmällä Harriet, jonka hän on kirjoittanut ja ohjannut Ryhmäteatterille. Kulttuurijaoston mukaan Sarkola pureutuu rohkeasti pohtimaan, kuinka selvittämättömät konfliktit, traumat ja syyllisyys, vaikuttavat seuraaviin sukupolviin.

Sarkola valmistui Teatterikorkeakoulusta v. 2006. Hän toimi Teatteri Takomon taiteellisena johtajana v. 2008-2012 yhdessä Pauliina Feodoroffin kanssa. Hänen näytelmiä ja ohjauksia on nähty mm Teatteri Takomossa, Q-Teatterissa ja Viiruksessa. Hän kirjoitti ja ohjasi näytelmän Perheenjäsen (2011), josta hän sai Thalia-palkinnon. Milja Sarkola kirjoittaa ja ohjaa suomeksi ja ruotsiksi.


Lue lisää taide- ja kulttuuripalkinnoista

Luettelo Helsingin kulttuuripalkinnon saajista

Helsingin vuoden taiteilijat 2017 - 2018