Kuvassa lapsi piirtää kaupungin silhuettia

Kulttuurikasvatushanke Kulttuurivoltille EU:n ja Europa Nostran pääpalkinto

Suomalainen Kulttuurivoltti -hanke ja suomalainen suunnitelmallinen kulttuurikasvatusmalli ovat saaneet EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon. Helsingistä hankkeessa oli mukana lasten ja nuorten kulttuurikeskus Annantalo pilotillaan, jossa tutkittiin kulttuurikasvatuksen edellytyksiä ruotsinkielisessä koulussa.

Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa lapsille ja nuorille kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta. Kulttuurivoltti-hankkeessa tähdättiin näiden suunnitelmien määrälliseen kasvattamiseen. Hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman, joka perustuu heidän omaan paikalliseen kulttuuritarjontaansa. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kulttuurivoltti -hankkeen käynnistyessä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli Suomen 311 kunnasta vain 43 paikkakunnalla. Hankkeen päättyessä vuonna 2017 kulttuurikasvatussuunnitelmia oli 90 eri puolilla Suomen minkä lisäksi 50 suunnitelmaa oli valmisteilla.

“Tämä hanke tarjoaa suhteellisen edullisen, mutta tehokkaan mallin, jota voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa sellaisen opetuksen suunnittelussa, jonka keskiössä ovat kulttuuriset arvot”, tuomaristo vahvisti.

Osana palkittua hanketta Annantalo tutki vuonna 2015 kulttuurikasvatuksen edellytyksiä ruotsinkielisissä kouluissa. Esiin nousi, että koulu turvautuu helposti tutun ja laadukkaaksi tiedetyn taide- tai kulttuuritoimijan palveluihin ja että kulttuurikasvatustarjonnan entistä monipuolisempaan käyttöön tarvitaan tukea. Lisäksi havaittiin, että ruotsinkielisen kulttuurikasvatuskentän sisältöjen monipuolisuudessa olisi kehitettävää.

Helsingissä koulujen kulttuurikasvatusta tukee kultus.fi-palvelu, joka kokoaa yhteen pääkaupunkiseudun taide- ja kulttuurisisältöjä yhteen osoitteeseen. Jotta opettaja löytäisi juuri omalle ryhmälleen parhaan mahdollisen sisällön, palvelun monipuoliset hakuominaisuudet on mietitty opetussuunnitelman kautta. Koulujen kulttuurikasvatuksen ydintä ovat taiteen ja kulttuurin paikat, sisällöt ja menetelmät. Kulttuuri- ja taidekasvatustoiminta on myös oleellinen osa kaikkien Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kulttuuripalveluiden toimintaa.

Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteiset kulttuuriperintöpalkinnot (European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards) ovat alan merkittävin kunnianosoitus Euroopassa ja palkinto osoittaa, että mallin toivotaan leviävän EU-maissa. Seitsemän Grand Prix voittajaa valittiin 29:stä palkitun hankkeen joukosta. Palkinnot jaettiin juhannusaattoiltana 22. kesäkuuta Berliinissä järjestetyssä palkintogaalassa.

Kulttuurivoltti-hankkeen toteuttivat yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa ja sen tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisäksi Taiteen edistämiskeskus tuki työpajakiertueen järjestämistä.

Tutustu Kultuksen verkkosivuihin

Lue lisää palkinnosta ja Kulttuurivoltti hankkeesta


Kuva: Annantalo/Mauri Tahvanainen