Koulujen päättymispäivänä vietetään virtuaalista kevätjuhlaa ja jalkautuvaan nuorisotyöhön panostetaan

Koulujen päättyminen on nuorille tärkeä juhla, jota vietetään tänäkin vuonna. Perinteisiä koulujen kevätjuhlia ei vietetä, mutta luokkaryhmittäin toteutettavia oppilaiden kevätjuhlia järjestetään kouluilla. Koulujen kevätjuhliin paikan päällä voi osallistua vain oppilaat, joten muille on tarjolla verkon välityksellä virtuaalinen kevätjuhla.

Kevätjuhlaviikonloppuna nuorisotyöntekijät kohtaavat nuoria jalkautumalla nuorten suosimille alueille. Operaation tarkoituksena on kohdata alle 18-vuotiaita nuoria muun muassa keskustelemalla, muistuttamalla turvallisen juhlinnan pelisäännöistä sekä tarvittaessa löytämään sopivaa apua.

Virittäydy kevätjuhlatunnelmaan virtuaalisesti

Nyt on aika juhlistaa lukuvuoden aikana tehtyä koulutyötä, lukuvuoden päättymistä ja siirtymistä kesälomalle, joten huoltajia, oppilaita ja kouluhenkilökuntaa varten on tuotettu virtuaalinen kevätjuhla. Virtuaalinen kevätjuhla -video julkaistaan Helsinki-kanavalla lauantaina 30.5.2020 klo 8.00. Tallenteen voi katsoa Helsinki-kanavalta myös jälkilähetyksenä. Videolla on muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin sekä oppilaiden musiikkiesityksiä. Videolla kuullaan myös oppilaiden puheenvuoroja lukuvuodesta, kesätunnelmista ja peruskoulun päättämisestä sekä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren esittämä juhlapuhe.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen jakaa kiitosta oppilaille, opettajille ja huoltajille lukuvuoden aikana tehdystä työstä: ”Erityisesti haluan kiittää kaikkia upeasta yhteistyöstä, joustamisesta ja sitoutumisesta koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa.”

Turvallinen juhlapäivä

Poikkeuksellisena ajankohtana nuoria on hyvä muistuttaa turvallisen juhlapäivän pelisäännöistä; väkijoukkoja on syytä välttää, ja kokoontuminen kannattaa tehdä pienellä porukalla, lähellä omia kotikulmia ja riittävät turvavälit muistaen. Esimerkiksi kavereiden halaamista ja yhteisten eväiden nauttimista on syytä välttää. Jalkautujat kiertävät Helsingissä 29.-31.5. ja tehostetusti koulujen päättymispäivän iltana ja yönä. Jalkautumassa on mukana noin 80 nuorisotyön ammattilaista ja joukko kokeneita vapaaehtoisia. Operaation järjestää Helsingin kaupungin nuorisopalvelut yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin, Aseman Lapset ry:n, ev.lut. seurakuntien Saapas-toiminnan, Poliisin sekä Helsingin pelastuslaitoksen ensihoidon kanssa.

Nuoria kohdataan tänä vuonna etenkin keskustan ulkopuolisilla alueilla, sillä kokoontumisrajoitukset vaikuttavat nuorten yhteiseen ajanviettoon keskustassa. "Nuoria pitää muistuttaa turvallisista etäisyyksistä myös juhliessa, ja että tänä vuonna koulujen loppumista ei ole hyvä juhlia puistoissa tai rannoilla. Takaamme nuorille turvallisen aikuisen läsnäolon ja mahdollisuuden pyytää apua. Nuorten tulee pitää huolta myös omista kavereista," sanoo operaation johtaja Timo Kontio Helsingin nuorisopalveluista.

Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Marketing