Kontula Urban Film Festival Vol 2 sukeltaa urbaanien kaupunkielokuvien ytimeen

Kontula Urban Film Festival on rouheiden ja elämänmakuisten kaupunkielokuvien festivaali, joka järjestetään toista kertaa Helsingin Kontulassa lauantaina 13. lokakuuta 2018. Festivaalin esityspaikkana ja tekijävieraiden kohtaamispaikkana toimii Kontulan nuorten toimintakeskus Luuppi.

Tänä vuonna festivaali esittää kotimaisia dokumenttielokuvia ja myös fiktiota. Kontulahan on Suomen monikulttuurisimpana lähiönä täydellinen paikka kaupunkimaisen elämän globaalille pohdiskelulle, kertoo nuorisotalo Luupin toiminnanjohtaja Jukka P. Mattila. Yksi festivaalin järjestäjistä, joka on ollut tekemässä myös Sodankylän elokuvajuhlia.

Kontula Urban Film Festival Vol 2 - ohjelmistossa on kaksi perhettä käsittelevää dokumenttia: Aino Sunin Ei koskaan enää (2018) ja Inderjit Kaur Khalsan Brooklynin pojat  (2014). Ei koskaan enää kertoo itähelsinkiläisen naisräppäri Mercedes Bentson kasvutarinan huumeidenkäyttäjästä ja parisuhdeväkivallan uhrista menestyneeksi naisräppäriksi, mutta valitettavasti alistetuksi yhdestä alistettujen naisten maailmasta toiseen.

Muutama vuosi sitten ensi-iltansa saanut Brooklynin pojat -dokumentti  taas kertoo pojista kolmessa polvessa, jotka etsivät miehen mallia mistä tahansa, kun oma isä ei ole läsnä arjessa.

Festivaalilla nähdään myös mm. virkavallan Stop töhryille -projektin seurauksia kuvaava dokumentti Uudet Diktaattorit – Stadilaisen Graffitin Arkeologia 1986-2010 (2017) sekä samasta ilmiöstä kertova komedia Punasii päin (2018).
Urbaanille, kaupungistumisesta, lähiöelämästä ja kaupunkikulttuurista  kertoviin elokuviin erikoistuneelle festivaalille oli tilausta jo viime vuonna, sanoo Kontula Urban Film Festivalin ja myös elektronisen musiikin festivaali Kontula Electronicin yksi järjestäjistä Pertti Ylikojola.

Tänä vuonna ohjelmistossa olevat henkilödokumentit Ei koskaan enää ja Brooklynin pojat  sijoittuvat eri maailmoihin, mutta kertovat yhtä lailla tarinan pyrkimyksestä päästä eroon perinteisistä sukupuolirooleista.

Kontula Urban Film Festival Vol 2 -tapahtumaan on vapaa pääsy ja se järjestetään Kontulan nuorisotalo Luupissa (Ostostie 4) 13.10.2018 klo 13-23.

Lämpimästi tervetuloa!


Elokuvat:

Brooklynin pojat ( Dokumenttielokuva 2014)

Brooklynin pojat  on dokumenttielokuva pojista kolmessa polvessa, jotka etsivät miehenmallia mistä tahansa, kun oma isä ei ole läsnä arjessa. Dokumentti löytää yllättävän vastauksen suvun isien poissaoloon poikiensa elämästä. Seuraukset näkyvät heissä jokaisessa. Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi.

Ohjaaja  Inderjit Kaur Khalsan videotervehdys. Keskustelemassa Kalle Laanterä (Helsingin poikien talo) ja Kamal Palani Jafi (nuoriso-ohjaaja).


Ei koskaan enää
(Dokumenttielokuva 2018)

Voiko menneisyydestä vapautua?
Kuusitoistavuotias Linda joutuu poikaystävänsä ra’asti pahoinpitelemäksi. Kasvokkain kuoleman kanssa, Linda päättää henkensä säilyttääkseen päästä irti subukoukusta ja väkivaltaisesta miehestä. Kaksi vuotta myöhemmin kuivilla oleva Linda on gangsta rap artisti Mercedes Bentso, joka puhuu alistettujen naisten suulla. Paettuaan yhdestä machokulttuurista Linda on päätynyt toiseen. Esityskieli suomi, tekstitys englanniksi.

Vieraana ohjaaja Aino Suni, päähenkilö Linda-Maria Roine ja Naisten Linjan toiminnanjohtaja Kaisa Åberg.


Uudet Diktaattorit - Stadilaisen Graffitin Arkeologia 1986-2010
(Dokumenttielokuva 2017)
Virkavallan puuttuminen ”töhrimiseen” johti lopulta ylimitoitettuun nollatoleranssilinjaan. Stop töhryille -projektin tavoitteena oli puhdistaa kaikki graffitit mahdollisimman pian niiden ilmestyttyä. Osa taiteilijoista päättikin heittää kannut tiskiin ja toisille langetettiin valtavia vahingonkorvauksia. Mutta taistelu tilasta ei koskaan loppunut. 
Esityskieli Suomi, tekstitys englanniksi.
 
Vieraana tuottaja Matti Tervo.


Punasii päin
(Draamaelokuva 2018)

Tarina alakulttuurista, jossa olut on pelkkää janojuomaa ja laittomat päihteet elämäntapa, jonka aamuhämärässä väritetetään meidän Stadi pirteillä graffiteilla säväyttämän sun duunimatkaa. Yhteiskunta määrää oman ristiretkensä katutaiteilijoita vastaa. Stop. Töhryille!

Esityskieli suomi.
 
Vieraana ohjaaja Mika Ahlfors ja pääosan näyttelijä Ali Abdi.

Tutustu tapahtuman aikatauluun ja verkkosivuihin
Kontula Urban Film Festival FacebookJAA