Kuvassa vanhanaikaisen puhelimen luuri.

Klaari Helsinki tarttui poikkeustilanteessa uuteen mahdollisuuteen ja syntyi podcast-sarja vanhemmille

Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi nuorten ehkäisevässä päihdetyössä Klaari Helsingissä lähdettiin etsimään erilaisia tapoja tehdä moniammatillista yhteistyötä nuorten hyväksi ja päädyttiin tekemään podcasteja. Vieraiksi kutsuttiin asiantuntijoita eri ammattikunnista ja haastattelijoina toimivat Klaarin työntekijät.”Nuorten hyvinvoinnin ja päihteettömyyden edistäminen on työmme keskeisintä ydintä. Halusimme tukea vanhemmuutta ja edesauttaa perheiden jaksamista poikkeustilanteessa” sanoo Elisa Prepula eteläisen alueen Klaari-koordinaattori.

Aiemmin Klaarissa oli työstetty Savuna ilmaan -podcast, jossa kokemusasiantuntija Pepi kertoi omasta nuoruudestaan ja päihderiippuvuudestaan. Nuoruudessaan Pepi olisi kaivannut, että joku olisi kysynyt häneltä, miten hänellä menee ja nyt tukihenkilönä työskennellessään hän painottaa, kuinka tärkeää on kysyä aidosti toiselta “mitä sulle kuuluu?”. Näistä ajatuksista syntyi uuden podcast-sarjan nimi.

Mitä sulle kuuluu? -podcasteissa lasten ja nuorten parissa, sekä heidän hyväkseen työskentelevät ammattilaiset kertovat arjestaan ja uudenlaisista työskentelytavoistaan poikkeustilanteessa. Podcastissa mukana ollut psykologi Maiju Tokola kertoo, että vanhemmuudessa on tärkeää oma turvallisuuden tunne. ”Tässä koronakriisissä jokaisen oma turvallisuudentunne horjuu, mikä kuormittaa omia voimavaroja, kun ei tiedä miten tulisi toimia ja joutuu ”sokkona” luottamaan annettuihin ohjeisiin. Voi olla vaikea luoda omaa mielipidettä ja kuvaa siitä, miten pitäisi toimia. Myös vanhemmat tarvitsevat jonkun johon nojata ja puntaroida miten missäkin vaiheessa toimitaan.” Maiju lisää, että koronatilanteessa nuorille voi olla haastavaa oman orastavan itsenäisyyden menetys, kun kotona olon lisäksi vanhemmille joutuu perustelemaan minne on menossa ja mitä tekee.

Kaikki mukaan pyydetyt ammattilaiset lähtivät mielellään mukaan ja antoivat hyviä vinkkejä niin vanhemmille kuin nuorille. Tsemppaavista vinkeistä voi toki hyötyä kuka tahansa.

Klaarin podcast-työryhmän lisäksi podcasteja tuottamassa oli nuorisopalveluiden Signaalimedia, joka vastasi äänityksestä ja editoinnista. ”Poikkeusolojen aikana tehdyt haastattelut äänitettiin Teamsin ja puhelinyhteyden avulla, joten lähikontaktit vältettiin kokonaan. Normaalisti Signaalimedian radiotoiminta sijaitsee Itäkeskuksessa, nuorten toimintatalo Kipinässä, jossa toiminta käynnistyy kesän aikana nuorille” mediatuottaja Eevi Savolainen kertoo.

Podcasteja julkaistiin kymmenen ja ne löytyvät sekä Soundcloudista, että Spotifysta.  Podcasteissa keskustelemassa ovat luokanopettaja, joukkueurheilun valmentaja, psykologi, koulukuraattori, jalkautuva nuorisotyöntekijä, poliisi, nuorisotyön ohjaaja seurakunnasta, SPR:n Nuorten turvatalon työntekijä, leirinjohtaja Lasten kesä ry:stä sekä Sankarit-toiminnan nuoriso-ohjaaja.

Klaari Helsinki haluaa toivottaa kaikille hyviä kuunteluhetkiä ja aurinkoista kesää!

Kuva; helsingin Kaupunki