ihmisiä jumppaamassa oulunkylän liikuntapuistossa turvavälit huomioiden

Helsingin kirjastojen, kulttuurikeskusten, museoiden, nuoriso- ja liikuntapalveluiden toiminta alkoi rauhallisesti

Helsingin kaupungin kirjastot, museot, kulttuuritalot, liikunta- ja nuorisopalvelut avautuivat maanantaina 1.6. Avautuminen on sujunut hallitusti ja asiakkaat ovat noudattaneet hyvin heille annettuja turvaväleihin ja hygieniaan liittyviä ohjeita.

Oodin kävijämäärä tuplaantui edellisviikkoon verrattuna

Kirjastot avasivat ovensa rajoitetusti Helsingissä jo 8.5. ja 1.6. alkaen myös pidempiaikainen asiointi kirjastoissa on ollut mahdollista. Paluu miltei normaaliin palvelutarjontaan on houkutellut kirjastoihin aiempaa enemmän väkeä. Muun muassa keskustakirjasto Oodin kävijämäärä tuplaantui edellisen viikon maanantaihin verrattuna. Kävijöitä on kuitenkin edelleen selkeästi vähemmän kuin ennen koronapandemiaa.

Tunnelma kirjastoissa on rauhallinen ja asiakkaat ovat noudattaneet hyvin heille annettuja ohjeita liittyen turvaväleihin sekä hygieniaan.

Kirjastoissa voi nyt lainaamisen, palauttamisen ja varausten noudon lisäksi käyttää asiakastietokoneita, tulostaa, kopioida ja skannata, lukea lehtiä, tehdä töitä, opiskella sekä varata käyttöönsä erilaisia kokous- ja ryhmätyötiloja ja laitteita osoitteesta varaamo.hel.fi

Kirjastot siirtyivät maanantaina 1.6. kesäaukioloaikoihin ja tänä kesänä kirjastoon pääsee Helsingissä myös lauantaisin ja sunnuntaisin useammassa kaupunginosassa kuin aiempina kesinä. Lisätietoa helmet.fi

Kulttuurikeskuksissa kesätoimintaa myös ulkosalla

Kulttuurikeskusten avautuminen on alkanut rauhallisesti ja kesätoiminta toteutetaan pääosin pihalla. “Esimerkiksi Annantalon pihapiirissä on toimintaa lapsille ja nuorille koko kesän ajan. “Jopa pienet lapset toteuttavat turvavälejä hienosti”, kertoo  Annantalon johtaja Pirjetta Mulari.

Annantalossa, Kanneltalossa, Malmitalossa, Stoassa ja Vuotalossa käynnistyivät kuluvalla viikolla ohjatut Kaupunkitanssit, joita tanssitan ulkosalla. Ohjelmassa on muun muassa foksia, salsaa ja valssia, joita voi tanssia oman parin kanssa. Tansseja järjestetään kesän kuluessa viikoittain.

Toukokuussa avautuneessa Stoan aukion tuoksupuutarhassa on vieraillut päivittäin kymmeniä ihmisiä nauttimassa hyvästä säästä ja kukkaloistosta. “Paikalliset ovat ottaneet aukion tuoksupuutarhan omakseen ja myös hyönteishotelleja on ilmestynyt puutarhaan lisää”, kertoo Stoan johtaja Ulla Bergström.

Myös kulttuurikeskusten galleriat ovat avautuneet ja niissä noudatetaan talojen kesäaukioloaikoja. Caisan galleria avautuu 9.6. alkaen. Stoassa avautuu uusi näyttely 25.6. Kanneltalon galleria on remontissa kesän ajan.

Malmitalon kesäleffoihin pääsee rajattu katsojamäärä, jotta turvavälit toteutuvat.

Savoy-teatteri avasi ovensa 3.6. kahdella loppuunmyydyllä turvavälikonsertilla. “Tyytyväiset asiakkaat kiittelivät konserteista sekä ennen että jälkeen,” kertoo Savoy-teatterin johtaja Päivi Loponen.

Vuotalon Planty-esitys käsittelee ihmisen ja luonnon suhdetta ja sen tapahtumapaikkana on Meri-Rastilan rantametsät. Esitys toteutetaan yhteistyössä Aww-työryhmän kanssa.

Espan lavan toiminta käynnistyy keskiviikkona 10.6. virtuaalisella Virtual Open Stage konserttisarjalla, joka tarjoaa harrastajamuusikoille alustan esitystensä jakamiseen tavallista laajemmalle yleisölle. Savoy-teatterin kulttuurituottaja Elena Mindru-Turunen on kuratoinut yli sadasta hakijasta 18 kiinnostavaa yhtyettä, jotka esitellään yksi kerrallaan kesäkuussa. Uusi esitys julkaistaan joka aamu kello 10. Videot ovat katsottavissa Helsinki-kanavalla sekä Espan lavan some-kanavissa heinäkuun loppuun saakka.

HAMissa nähtävänä viisi eri näyttelyä

Helsingin kaupunginmuseo ja Ratikkamuseo avautuivat maanantaina 1.6. ja HAM Helsingin taidemuseo ja Hakasalmen huvila tiistaina 2.6. Museoiden avautuminen on sujunut rauhallisesti ja hallitusti.

Helsingin taidemuseon ajankohtainen uutuusnäyttely, Gustafsson&Haapoja: Museum of Becoming avautui tiistaina ja museossa on tällä hetkellä avoinna yleisölle yhteensä viisi kiinnostavaa taidenäyttelyä. ”HAMin Tennispalatsin tiloissa on helppo pitää turvavälit muihin kävijöihin ja olemme varautuneet vastaanottamaan enemmänkin kävijöitä. Asiakkaat ovat noudattaneet turvallisuusohjeita erinomaisesti.”, kertoo HAMin asiakaspalveluvastaava Maija Eränen.

Kaupunginmuseossa avautui Kaupunkiruokaa-näyttely, johon liittyvää Kasvattamo-kaupunkiviljelmää voi ihailla tunnelmallisella sisäpihalla. Myös Ratikkamuseo on jälleen auki kaikille kaupunkiliikenteestä kiinnostuneille, ja Hakasalmen huvilassa voi vertailla poikkeusolojen mielialoja nyt ja sotavuosina. Huvilan pihan hieno kukkaistutus on sekin valmiina ihailtavaksi. Aurinkoinen sää saa varmasti kaupunkilaiset liikkeelle. ”Tärkein viesti on se, että museot ovat nyt auki. Niihin voi lähteä, tungosta ei ole” yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju sanoo.

Stadikalla ja Kumpulassa vältyttiin jonotuksilta

Helsingin liikuntapaikat avautuivat maanantaina rauhallisesti. Suosituimpia paikkoja olivat odotetusti Uimastadion ja Kumpulan maauimala, joissa oli parhaimmillaan parisen sataa asiakasta kerrallaan. Isoimmilta jonotuksilta vältyttiin ja asiakkaat olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä.

Maanantaina myös odotetut, suositut ja luonnollisesti maksuttomat puistojumpat pyörähtivät käyntiin, ja esimerkiksi Oulunkylässä järjestettyyn puistojumppaan osallistui peräti 110 jumppaajaa hienosti turvavälejä ja muita ohjeistuksia noudattaen. Maksuttomia puistojumppia järjestetään tänä kesänä 16 paikassa eri puolilla Helsinkiä.

Lasten liikuntaleirit ja -kurssit sekä nuorten FunActionin ja Nyt-liikunnan maksuttomat kesäliikuntatunnit käynnistyivät nekin maanantaista 1.6. alkaen suunnitellusti, asetettuja rajoituksia ja ohjeistuksia noudattaen.

Lasten liikuntaleirejä ja -kursseja järjestetään kesäkuun ajan, ja esimerkiksi Kontulan ja Vuosaaren 15.–26.6. järjestettävillä tennisleireillä on vielä tilaa, hinta ainoastaan 30 euroa. Lue lisää täältä.

Nuorisopalveluiden toiminta keskittyy ulkotiloihin

Aurinkoinen sää on hellinyt nuorisopalveluiden toimipisteissä käynnistyneitä harrastuksia, jotka kesän aikana keskittyvät ulkotiloihin. Esimerkiksi nuorisopalveluissa jo perinteeksi muodostunut, eri puolilla kaupunkia toimiva NutaFudis on edellisvuosien tapaan ollut suosittua, kuten myös nuorten kesäleirit. Monilla kesän leireille ja kursseilla on vielä tilaa, lisätietoa löytyy osoitteesta harrastushaku.fi.

Kesäkuun 1. päivä nuorisopalveluissa aloitti työnsä noin 170 16–17-vuotiasta kesätyöntekijää, jotka toimivat mm. leirien ja kurssien apuohjaajina.

”Kesäkaudella nuorisopalvelujen toiminta keskittyy ulos ja sinne missä nuoret ovat. Näin tavoitamme paljon nuoria ja myös eri nuoria, kuin mitä tavoitamme nuorisotalotyössä. Lisäksi pystymme tarjoamaan sisätilat järjestöjen päiväleirien ja kurssien käyttöön ja siten entisestään laajentamaan alueen harrastustarjontaa nuorille”, kertoo Vuosaaren nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Kaisa Kivelä. ”Panostamme kesätoimintaan todella paljon ja teemme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Odotamme tästä kivaa ja aurinkoista kesää!”

Kuva: Maarit Hohteri