Tanssi kiinalaiselle uudelle vuodelle. Kuva: K. Rosenberg, 2018.

Kiinalaista uuttavuotta vietetään Kansalaistorilla ja Oodissa 4.2.

Ohjelmaa Kansalaistorilla ja Oodissa
Helsingin kiinalaisessa uudessavuodessa perinteiset kiinalaiset uuden vuoden traditiot saavat suomalaisia vaikutteita, värejä ja makuja. Esimerkiksi leijona-ja lohikäärmetanssit toteutetaan helsinkiläisin voimin.

Kansalaistorilla nähdään mm. katkelma kuuluisasta kun-näytelmästä nimeltä Pionipaviljonki maineikkaan Beifang Kun Opera Theatren esittämänä. Beifang Kun Opera Theatre ylläpitää UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön listalle vuonna 2001 hyväksyttyä kun-oopperaa, yhtä kiinalaisen oopperan vanhimmista muodoista.Helsinkiin saapuu myös joukko Pekingin tanssiakatemian tanssijoita, jotka esittävät liikekieleltään esteettistä ja tarkasti viimeisteltyä tanssia perinteisin kiinalaisin vaikuttein. Kiinan keskuskonservatorion esityksessä kuullaan kiinalaisia perinteikkäitä soittimia kuten kielisoitin pipa, kaksikielinen jousisoitin erhu, sheng eli suu-urut, sekä kiinalaisiin sitrasoittimiin kuuluva guzheng. Taistelulajeja tämän vuoden tapahtumassa nähdään pekingiläisen Martial Arts Clubin esitteleminä. Lavalla nähdään mm. taiji- sekä kungfu-esityksiä ja erilaisten aseiden käyttöä. Kiinalaisen uudenvuoden ohjelmaa on tarjolla tapahtumapäivänä myös keskustakirjasto Oodin tiloissa.

Sian vuosi lupaa hyvää onnea
Kiinalaisen uudenvuoden ensimmäisenä päivänä yksi kahdestatoista eläinmerkistä: Rotta, Härkä, Tiikeri, Jänis, Lohikäärme, Käärme, Hevonen, Vuohi, Apina, Kukko, Koira ja Sika ottaa tulevan vuoden haltuunsa. Jokainen merkki hallitsee omaa vuottaan kahdentoista vuoden sykleissä. Eläinten lisäksi kiinalaisessa astrologiassa myös elementeillä on merkkeihin omat vaikutuksensa, nämä viisi elementtiä ovat: metalli, vesi, puu, tuli ja maa.

Maanantaina 4.2. alkavan Sian vuoden elementti on puu ja tuleva vuosi lupaa vaurauden ja hyvän onnen aikaa. Kiinassa sika on olennainen osa kulttuuria, tietenkin horoskoopin kannalta, mutta myös muilla osa-alueilla. Tästä kertoo esimerkiksi ”kotia” tarkoittava merkki jia jonka ylempi osa tarkoittaa kattoa ja alempi sikaa. Koti varsinkaan maatiloilla ei ollut oikea koti ilman kasvatettavia sikoja. Sika katon alla tuottaa siis onnea ja turvaa. Historiassa sikaa on pidetty symbolina voimalle, yltäkylläisyydelle ja hyvinvoinnille. Erilaiset possut symboloivat myös rahaa ja rikkautta, mikä nykyäänkin näkyy erilaisten säästöpossujen muodossa. Kiinassa sika on hedelmällisyyden ja vaurauden vertauskuva. Niinpä sian vuonna syntyneistä uskotaan tulevan onnekkaita ja varakkaita.

Juhlan isäntinä Helsinki ja Peking
Helsingissä nyt kolmattatoista kertaa vietettävää juhlaa isännöivät Helsingin ja Pekingin kaupungit. Tapahtuman tuotannosta vastaa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan Kulttuurikeskus Caisa yhdessä Suomi-Kiina-seuran kanssa.

Helsingin kiinalainen uusivuosi
Maanantai 4.2.2019 klo 16–20, Kansalaistori ja Oodi, Helsinki
Tapahtumaan on vapaa pääsy!


JAA