Kaupunkipuutarhan kasveja.

Kaupunkiruokaa-näyttely tuo vehreät keitaat Helsingin kaupunginmuseolle

Kaupungit kasvavat ja kaupungistuminen globaalina megatrendinä jatkuu. Samalla ilmastonmuutos muuttaa ruoantuotantoa. Kaupunginmuseon neljänteen kerrokseen sijoittuva näyttely esittelee Helsinkiä ruoantuotannon paikkana historiassa ja tulevaisuudessa sekä esittää katsojalle kysymyksen: Mikä rooli kaupungeilla on uudenlaisessa, kestävämmässä ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa? Samalla kaupunkilaisille avataan näyttelyn osana kiehtova ja osallistava kaupunkipuutarha Kasvattamo – keskelle kantakaupunkia. Ajankohtaiseen teemaan pureutuva näyttely tarjoilee yleisölle kiinnostavan ja yllätyksellisen kattauksen tulevaisuuden kaupunkiruoan äärellä. Näyttely on esillä Helsingin kaupunginmuseossa 1.6.–27.9.2020.

Kaupunginmuseon ja ympäristöjärjestö Dodo ry:n toteuttama näyttely on vuoropuhelu, jossa eri alojen asiantuntijat ja toimijat vastaavat nuorilta kerättyihin kysymyksiin. Vuoropuhelua ovat käymässä muun muassa huippukokki, futuristi, WWF:n ruoka-asiantuntija, puutarhapedagogi, kaupunkimehiläistarhaaja ja töölöläinen perunanviljelijä. Valmiiden vastausten sijaan sisältö kokoaa yhteen pohdintoja, visioita, ratkaisuja ja esimerkkejä, joiden avulla ruoka voisi riittää kaikille, ympäristön kuormitusta vähentäen. Näyttely myös havainnollistaa ruoantuotannon uusia keinoja, kuten kaupunkitilaan soveltuvia vesi- ja ilmaviljelyratkaisuja sekä tulevaisuuden ruokateollisuutta konkreettisin tavoin: nähtävillä on esimerkiksi vedessä kasvavia versoja ja tietoa soluviljellyistä marjasoluista.

Kaupunkiviljely ei ole ilmiönä uusi, mutta se on jälleen ajankohtainen. Tiedonnälkä ruoan alkuperästä ja omien valintojen vaikutuksesta on nostanut kaupunkiviljelyn merkityksen uuteen arvoon Helsingissä; ruoan kasvattaminen lähellä kotia muokkaa myös urbaania ympäristöä vihreämmäksi. Pääkaupunkiseudun tiivistyvässä kaupunkikuvassakin viljely voi kasvaa vertikaalisesti eli ylöspäin.

Kaupunginmuseon neljännen kerroksen konseptiin kuuluu museokäsityksen laajentaminen vahvoja tunteita herättävillä sisällöillä. ”On hauskaa, että saimme näyttelyyn myös eläviä kasveja, kuten ilmaperunat ja mikroversot. Näin kävijät saavat ihan konkreettisesti nähdä kaupunkiruoan uusia teknologioita”, kertoo näyttelyn tuottaja Johanna Björkman. 

Museon sisäpihalle avautuva Kasvattamo on innovatiivinen kaupunkiviljelmä ja tekemisen keskus, jonka vaiheita yleisö pääsee seuraamaan viljelykauden aikana. Syyskuussa Kasvattamoon on suunnitteilla sadonkorjuujuhla. Näyttely levittäytyy myös museon ulkopuolelle: nuorten kaupunkilaisten kanssa elokuussa toteutettavat satelliittiteokset opastavat kaupunkiruoan äärelle Malmilla ja Itäkeskuksessa.

Kaupunkiruokaa-näyttely on osa ympäristöjärjestö Dodo ry:n 25-vuotisjuhlavuotta. “Dodo haluaa kaupunkiviljelytoiminnallaan tuoda globaalien ilmiöiden, kuten ruokaturvan sekä veden ja ravinteiden käytön haasteet lähelle ihmisiä niin, että he pääsevät myös kokemaan kasvun ihmeen ja yhdessä tekemisen ilon”, kertoo Dodon viestintäpäällikkö Elisa Niemi.

Kaupunkiruokaa
1.6.–27.9.2020
Helsingin kaupunginmuseo, 4. krs.
Aleksanterinkatu 16
Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17

Aina vapaa pääsy

Kuva: Kaupunkiruokaa, Kasvattamo, 2020 / Kuva: Yehia Eweis / Helsingin kaupunginmuseo