Nuoriso-ohjaajia Vartiosaaressa

Kesä on tullut Helsinkiin – kaikenikäisille nuorille löytyy kivaa tekemistä!

Helsingistä löytyy paljon kesä­ohjelmaa nuorille rajoitukset, tur­vallisuusohjeet ja hygienia huo­mioiden. Maksuttomat ja ohjatut kesäliikunnat löytyvät 13–17-vuo­tiaille osoitteesta funactionnuo­rille.fi ja ja 18–29-vuotiaille osoit­teesta nytliikunta.fi. Inspiraatiota kesätekemiseen löytyy osoittees­ta munstadi.fi.

Taidetta ja saaristoluontoa Itä-Helsingissä

Tänä kesänä kaikenikäiset pääsevät saariseik­kailulle Vartiosaareen, jonne on avautunut taidepaja Nuorten Saarigalleria. Vartiosaari on vain muutaman minuutin päässä mantereelta, mutta aivan oma maailmansa.

"Maisema ja luonto ovat täällä aivan käsinkosketeltavissa ja retki saareen tuntuu pieneltä minilomalta", kuvailee nuoriso-ohjaaja Nina Von Gruenewaldt.

Von Gruenewaldt rohkaisee saariseikkailuun ennakkoluulottomasti. Saareen voi tulla kavereiden kanssa, rakentamaan pörriäisille hyönteishotellia tai rapsuttelemaan lampaita, ihan oman fiiliksen mukaan. Pientä purtavaa ja evästä retkille on mahdollista ostaa ekokahvilasta. "Parasta täällä on se, että nuoret itse kehittävät sellaista toimintaa, joka heitä kiinnostaa."

Ohjaajat ovat paikalla maanantaista perjantaihin, jolloin he opastavat tutustumaan saareen. Heinäkuussa saaressa on nuorille avoimia työpajoja. Kesä huipentuu kaikille helsinkiläisille avoimeen näyttelyyn 20.7.–7.8.2020.

Vuotalon kanssa yhteistyössä toteutettu Planty-esitys käsittelee ihmisen ja luonnon suhdetta. Teemaan sopivasti esityksen tapahtumapaikkana on Meri-Rastilan rantametsät. Esityksiin on vapaa pääsy, mutta niihin on ilmoittauduttava etukäteen. 

Lisää merellistä saarimaisemaa tarjoaa Mustikkamaan Syötävä Puisto, jonka kulttuurinen kesäpiha on auki tiistaista perjantaihin klo 11–16.

Itä-Helsingin Stoan aukiolla voi nautiskella kukkivassa tuoksupuutarhassa, jossa on tilaa hyönteisten surinalle ja perhosbaareille. Stoan aukiolla on myös skeittiohjausta keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14–18.

Pohjois-Helsingissä skeittausta ja kesäleffoja

Slaidaa ja grindaa Tullikirjurin skeittipuistossa, jossa järjestetään ohjelmaa koko kesän arkisin klo 9–16. Tullarissa on myös graffitiseinä, johon voit taiteilla omilla maaleilla.  Myös Pihlajamäen nuorisopuistossa on scootti- ja skeittimahdollisuus, ja kahvila Linnunpesä on auki poutapäivinä klo 11–18.

Pyörien ja autojen virittelyyn ja tuunailuun voi tutustua Tattarisuon moottorihallilla arkisin klo 14–20.30. Malmitalossa rentoudutaan kesäkuun kesäleffojen parissa ja tutustutaan galleriaan, jonne on ilmainen sisäänpääsy.

Kaupunkitunnelmaa satoi tai paistoi

Arabian nuorisotalon sporttiteltalla järjestetään yökorista ja katusählyä perjantaisin klo 17–21 ja kesäkuussa viikoittain hip hop -tanssiohjausta. Sporttiteltalla urheillaan 13–17-vuotiaiden kesken maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 15–19.

Koskelan nuorisotalolla pelataan sisällä ja ulkona. Alueella on myös Café Raparperimeri, jossa voi 9.6. alkaen nauttia suolaista ja makeaa sekä erilaisia kahveja! Tiistaisin klo 12-18 ulkoilmakahvilassa pääsee maistelemaan herkullista brunssilautasta.

Lauttasaaren Nuorisotalolla pelataan ja hengaillaan. Tilat ja yksittäiset vuorot biliksen peluuseen, bändikämpälle ja saliin ovat varattavissa nuorten omaan käyttöön. Sateenkaareva ilta on talolla keskiviikkoisin ja torstaisin klo 17.30–20.30.

Sadepäivinä aikaa voi viettää Hertsin uudessa kirjastossa ja nuorisotilassa! Osa kirjastoista on laajemmin auki kuin normaalikesinä. Sunnuntaisin avoinna ovat Oodin lisäksi muun muassa Pitäjänmäen, Roihuvuoren, Malmin, Töölön ja Vallilan kirjastot.

Museoihin alle 18-vuotiaille on aina vapaa pääsy!  

Urbaania kaupunkiviljelyä esit­televä Kaupunkiruokaa -näyttely avautuu Helsingin kaupungin­museoon, jonka sisäpihalta löy­tyy Kasvattamo - innovatiivinen kaupunkiviljelmä ja tekemisen keskus. Elokuussa näyttely levit­täytyy Malmille ja Itäkeskukseen, jossa nuorten kanssa toteutet­tavat satelliittiteokset opastavat kaupunkiruoan äärelle.

HAM Helsingin taidemuseossa kuvataiteilija Terike Haapojan ja kirjailija-dramaturgi Laura Gus­tafssonin näyttely Museum of Be­coming etsii uudenlaisia tapoja ajatella ihmistä. Teoksissa poh­ditaan ihmisen suhdetta omaan yhteisöönsä, ympäristöön ja toi­siin lajeihin.


Kuvassa: Vartiosaaressa luonto on lähellä. Nuorisopalveluiden ohjaajat (vas.) Nina Von Gruenewaldt, Kati Honkanen, Wilhelmiina Seppä ja Eetu Dammert suosittelevat tutustumaan saaren upeaan miljööseen. Kuvaaja: Kati Laszka.